Uzay Görevlerinde Yiyecek Sorununu Çözebilir: Alman Uzay Serasının İlk Mahsulleri Toplandı

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) iş birliği ile Antarktika’da bir serada, 4 yıldır uzay görevlerinde ihtiyaç duyulan besinleri yetiştirebilecek teknolojiler test ediliyor. 

21.02.2022 19:00:32 tarihinde yayınlandı.

Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA) ve Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR) iş birliği ile Antarktika’da bir serada, 4 yıldır uzay görevlerinde ihtiyaç duyulan besinleri yetiştirebilecek teknolojiler test ediliyor. 

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi'nin Antartika’daki araştırma istasyonu olan Neumayer Station III’ün bir parçası olan EDEN ISS adlı serada, bu yıl çok çeşitli bitkiler üretildi. Toprak ve doğal ışık olmadan bol miktarda yeşillik, sebze ve baharat üretilmesi, gelecekteki uzay görevleri için umut vaat ediyor.

Uzay serasında bitkiler tamamen topraksız ve "aeroponik" adlı bir teknik ile yetiştiriliyor. Bu teknikte havada asılı olan bitkilerin ihtiyacı olan besinler, bitkilerin köklerine zengin içeriğe sahip bir çözeltinin püskürtülmesiyle aktarılıyor. Sera, Antarktika kışının tamamen karanlık geçen dokuz haftası boyunca da çalışması gerektiği için tamamen yapay olarak aydınlatılıyor. İstasyonda bu yıl görev alan NASA bilim adamı Jess Bunchek, bir gün Ay ve Mars’taki kaşifleri besleyebilecek teknolojileri test etmek için tasarlanan yüksek teknolojili seraya çeşitli sebze ve yeşillik ekmişti. Bu yıl brokoli, karnabahar, alabaş, pazı, biber, domates, salatalık, marul ve çeşitli baharatlar üretildi. Bunchek, serada yetişen mahsullerin bir kısmını topladı.

Alman Havacılık ve Uzay Merkezi’nin EDEN ISS proje lideri Daniel Schubert “Daha önce EDEN ISS ile hiç bu kadar farklı sebze ve bitki çeşidi yetiştirememiştik. 2030 yılına kadar gerçek bir ay serası inşa etmek için kullanıma hazır bir tasarıma sahip olacağımızı umuyorum” dedi. NASA botanikçisi Jess Bunches, “Ürünler şimdiye kadar çok iyi büyüdü. EDEN ISS bu açıdan benzersiz ve ufuk açıcı. Sistem performansı, bitki sağlığı ve üretimi, çevre ve bitki mikrobiyolojisi, gıda güvenliği, beslenme, ekip psikolojisi, güç ve su gibi gerekli koşullar hakkında veri topluyoruz” dedi.

İLGİLİ HABER Nesilden Nesile Uzay Yolculuğu: Uzaya Giden İlk Amerikalının Kızı Blue Originin Sıradaki Uçuşunda Yer Alacak

Yaklaşık bir yıldır Neumayer III İstasyonu’nda görev alan Bunchek, "Tarımda olduğu gibi, hava ve iklimin belirleyici faktörler olduğunu kabul etmeliyiz. Fakat ister uzaydaki bir ekip, isterse iklim değişikliği ile ilgili çalışmalar yapan topluluklar olsun, uç koşullarda gelişmek için teknolojiyi nasıl kullanabileceğimizi öğrenmek için buradayım" dedi. Bunchek, ayrıca teknolojinin gelecekte dünya çapında tarımsal üretkenliği artırmaya yardımcı olmak için kentsel seralarda ve dikey çiftliklerde de kullanılabileceğinin altını çizdi.


Kaynak webtekno.com

 

Makinelerin İnsanlara Ait Görevleri Yapabilmesini Sağlayan Yapay Zeka (AI) Nedir? İşte Dünden Bugüne Yapay Zekanın Gelişimi

Bir simülasyonun içinde mi yaşıyoruz? Biz kimiz? İnsan beyni gerçekten yenilmez midir? Herkes bu tip soruları mutlaka hayatın bir noktasında kendine sormuştur. Matrix filmini izlemiş ya da en azından duymuşsunuzdur. Şimdi bir Matrix içinde yaşadığınızı hayal edin, tamamen kodlardan oluşan bir dünya içinde yaşadığınızın farkına varır mıydınız?

Pötibör Bisküvinin 4lü Pakette Satılması Sosyal Medyada Gündem Oldu: Paketini Aldığımız Fiyata Tanesini Alıyoruz...

Türk Lirası’nın değerini kaybetmeyi sürdürmesiyle birlikte artan enflasyon sonucunda zamanında 50 kuruş veya 1 TL’ye aldığımız yiyecekler de 5-6 TL’lik fiyatlara ulaştı. Üreticilerin fiyatları bu seviyede tutması için düşürülen gramajları da görmüşken, artık çok adetli ürünleri ‘sayılı’ satın alacağımız günler geldi.

Twitter, Birkaç Saatliğine Çöktü: Elon Musk Nedenini Açıkladı

Dünyanın en popüler mikroblog platformu Twitter, geçtiğimiz gece birkaç saatliğine hizmet veremedi. Kullanıcılar, tweetlere erişim sorunu yaşadılar. O saatlerde platforma giriş de mümkün olmadı. Peki neler yaşandı? Twitter'ı 44 milyar dolar karşılığında satın alan Elon Musk, kesinti ile ilgili açıklamalarda bulundu.

Tweetler Artık Tek Tuşla WhatsApp Mesajı Olarak Gönderilebilecek!

Geçtiğimiz günlerde Tweet düzenleme özelliğini çok daha fazla kullanıcıya açan Twitter, bugün büyük bir özelliğiyle daha gündeme geldi. Platform, Hindistan hesabından yaptığı paylaşımda Tweet’leri doğrudan WhatsApp üzerinden paylaşmanızı sağlayacak bir butonu test etmeye başladığını açıkladı.

Mekanik Klavye ve Normal Klavye Arasındaki 8 Önemli Fark

Mekanik klavyeler, bilgisayarlar için yaygın olarak kullanılan ilk klavyelerdi. Gelişimini tam anlamıyla 1980 yılında tamamlayan bu klavyeler, 1990 yılında ise yerini silikon tabanlı daha basit klavyelere bıraktı. 2000’li yıllarda ise mekanik klavyelerin avantajlarını tekrar keşfeden kullanıcılar sayesinde popülerliği bir hayli arttı ve firmalar yeni nesil klavyeler üretildi.