Uygulama Geliştirmek İçin Başvurabileceğimiz Framework Nedir, Ne İşe Yarar, Türleri Nelerdir?

Bir uygulama ya da yazılım geliştirmek, işin uzmanları için bile bir hayli zorlu bir süreçtir. Bu süreçte geliştiricileri en çok uğraştıran konu, çoğu zaman işin içinden çıkılmaz detaylardır. İşte tam bu noktada devreye framework giriyor. Framework; uygulama ya da yazılım geliştirmek için geliştirilmiş bir yazılımdır. Sunduğu çerçeve sayesinde geliştiricilerin işini büyük oranda kolaylaştırır.

21.02.2022 11:30:23 tarihinde yayınlandı.

Bir uygulama ya da yazılım geliştirmek, işin uzmanları için bile bir hayli zorlu bir süreçtir. Bu süreçte geliştiricileri en çok uğraştıran konu, çoğu zaman işin içinden çıkılmaz detaylardır. İşte tam bu noktada devreye framework giriyor. Framework; uygulama ya da yazılım geliştirmek için geliştirilmiş bir yazılımdır. Sunduğu çerçeve sayesinde geliştiricilerin işini büyük oranda kolaylaştırır.

Farklı platformlar için geliştirilen uygulama ve yazılımlar için farklı framework yazılımları vardır. Geliştiricilerin bu tür bir çerçeve kullanması acemilik anlamına gelmez, aksine küçük detaylarla uğraşmadan çok daha verimli çalışmalarını ve çok daha işlevsel uygulamalar geliştirmelerini sağlar. Gelin framework nedir, ne işe yarar, türleri nelerdir gibi merak edilen soruları biraz daha yakından inceleyelim.

Dilimize çerçeve olarak çevirebileceğimiz framework; yazılım ya da uygulama geliştirmek için deneyimli mühendisler ve yazılımcılar tarafından geliştirilen, optimize edilen ve test edilerek kullanıma sunulan bir yazılımdır. Geliştiricilere ufak detaylarla uğraşmadan alanlarında ustalıklarını konuşturacakları bir çerçeve çizdiği için çok yönlüdür, güvenilirdir ve verimlidir.

Geliştiriciler, hangi alanda bir uygulama ya da yazılım geliştirdiklerine bağlı olarak farklı framework çerçevelerinden birini tercih edebilirler. Herhangi bir framework, geliştiricilere bazı temel düzenlemelerin olduğu bir alan sunar. Geliştirici, bu alan üzerinde çalışmaya başladığı için işin en büyük yükünden daha başlamadan kurtulmuş olur.

Yaygın olarak kullanılan tüm framework yazılımları, alanında deneyimi mühendis ve yazılımcılar tarafından geliştirilmiştir. Yayınlanan tüm framework sistemleri farklı platform ve cihazlar için optimize edilmiş, özel testlerden geçirilmiş ve tasarım süreci en verimli hale getirilmiştir. Framework kullanmanın avantajlarından bazıları şu şekilde;

Web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılan angular framework, bildirime dayalı şablonlar, bağlı eklemeler, uçtan uca araçlar gibi pek çok konuda temel bir çerçeve sunar. JavaScript, Google Cloud Platform ve AdWords pek çok uygulama için dahili araca sahiptir. Angular framework ile geliştirilen bazı uygulamalar şunlardır;

Web tabanlı uygulamalar geliştirmek için kullanılan laravel framework, PHP tabanlı bir çerçeve sunar. Açık kaynak kodludur, güçlüdür ve kullanışlı bir tasarım modeline sahiptir. Google Trends bu çerçeveyi en yüksek performansa sahip PHP tabanlı framework olarak kabul eder. Laravel framework ile geliştirilen bazı uygulamalar şunlardır;

Apache Spark framework, büyük ölçekli verileri işlemek için kullanılan analitik bir sistemdir. Java, Scala, Python, R ve SQL yazma konusunda en hızlı çerçevedir. Günümüzde Apache Spark framework kullanan 3 binden şirketten bazıları şunlardır;


Kaynak webtekno.com

 

Udemydeki Cin Çıkarma Kursu Sosyal Medyada Tepki Topladı

Akla gelebilecek birçok kategoride kendi alanında uzman isimlerin kapsamlı dersler sunduğu Udemy, bugün oldukça ilginç bir kursla gündeme geldi. Kendisini ‘Havass uzmanı’ olarak tanımlayan Neyzen Nar isimli bir eğitmen tarafından (Eğitmen sayfasının URL’sinde farklı bir isim gözüküyor) listelenen ve satışa sunulan 4,5 saat uzunluğundaki bu ders, kişilere ‘havass ilmi’nin temellerini öğretmeyi vadediyor.

"Başımıza Taş Yağacak" Sözü Gerçek Oldu: Yağmur Gibi Kaya Yağan İki Gezegen Keşfedildi

Bundan yaklaşık 30 yıl önce galaksimiz dışındaki gezegenleri keşfetmeye başlayan gökbilimciler, 1990'ların başından beri ötegezegenlere yoğunlaşmış durumda. Bugüne kadar birçok yeni gezegen, galaksi, yıldız ve uydu keşfedilirken, bazılarının kendine has özellikleri bizleri bir hayli şaşırtmıştı. Bunlara örnek olaraksa erimiş demir yağmurlarının boy gösterdiği WASP-76b ve cam sağanaklarının yaşandığı HD 189733b gezegenlerini sayabiliriz.

Çıkarsa Türkiye Fiyatı En Az 6 Haneli Olur: İşte Tasarımı ve Özellikleriyle Hayran Bırakan Konsept iPhone Vision

Apple, gelişmiş yapay zeka (AI) algoritması ve güçlü işlem kapasitesiyle donatılan ve yüksek fiyatıyla dudak uçuklatan "Apple Vision Pro" adlı yeni nesil görüntü işleme teknolojisini geçtiğimiz aylarda tanıttı. Bu teknoloji, kullanıcılara olağanüstü bir görsel deneyim sunarak, mobil cihazların potansiyelini yeni bir seviyeye taşıyor. İşte bu konsept tasarım da Apple’ın vizyon ürünü Vision Pro'dan büyük ölçüde ilham almış gibi görünüyor.

GTA Vin Yenilenen PlayStation 5 ve Xbox Series X/S Sürümü Yayımlandı: İşte Gelen Yenilikler ve Türkiye Fiyatı

Rockstar Games’in yayımladığı güncellemelerle oynamaya devam ettirdiği neredeyse 10 yaşındaki GTA V, bugün itibarıyla artık resmen üçüncü nesil teknolojileri de ömrüne sığdırmayı başardı. Önce PlayStation 3 ve Xbox 360, sonrasında PC için yayımlanan, ilerleyen yıllarda da PlayStation 4 ve Xbox One’ı gören oyun; PlayStation 5 ve Xbox Series X/S için yenilenmiş sürümüyle geldi.

SQL Nedir, Kullanım Alanları Nelerdir? Bazı Komut Örnekleri

Bazı temel bilgisayar ve internet kavramlarını hepimiz biliriz, yani en azından adını duymuşuzdur. Bunlardan bazılarını bilmek kimsenin işine yaramaz ancak bazıları oldukça kritik öneme sahiptir. Bunlardan biri de SQL dilidir. SQL, bilinenin aksine bir programlama dili değildir yalnızca veritabanlarını, özellikle ilişkisel olanları yönetmek için kullanılan özel bir dildir.