Twitchte Yeni Bit Skandalı Ortaya Çıktı: Adı Bile Bilinmeyen Yayıncı, Ayda 24 Bin Dolar Kazanmış(!)

Dünyanın en popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, geçtiğimiz yıllarda bit skandalı ile gündeme gelmişti. O dönem edinilen bilgilere göre çeşitli yollarla kredi kartları çalan kişiler, yayıncılarla anlaşarak onlara Twitch'in kendi platform içi para birimi olan 'bit' atıyor, bu sayede çalıntı parayı Twitch'ten elde edilmiş yasal gelir gibi gösteriyor ve bu parayı yayıncılarla paylaşıyorlardı. Bir başka deyiş ile Twitch, kara para aklamak için bir araç olarak kullanılıyordu.

13.01.2023 10:45:22 tarihinde yayınlandı.

Dünyanın en popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, geçtiğimiz yıllarda bit skandalı ile gündeme gelmişti. O dönem edinilen bilgilere göre çeşitli yollarla kredi kartları çalan kişiler, yayıncılarla anlaşarak onlara Twitch'in kendi platform içi para birimi olan 'bit' atıyor, bu sayede çalıntı parayı Twitch'ten elde edilmiş yasal gelir gibi gösteriyor ve bu parayı yayıncılarla paylaşıyorlardı. Bir başka deyiş ile Twitch, kara para aklamak için bir araç olarak kullanılıyordu.

Şimdiyse konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı. Kökü kazınamayan bitçilerin, Twitch'te kara para aklamaya devam ettikleri ortaya çıktı. Hatta iddialara göre o isimlerden bir tanesi de RonniePEEK isimli bilinen bir yayıncıydı. Twitch Türkiye'nin en ünlü isimleri arasında yer alan Levo, dün akşam gerçekleştirdiği canlı yayında yayıncının bit gelirlerini göstererek skandalın boyutlarını ortaya çıkardı.

Twitch yayıncılarının kazanç istatistiklerini gösteren 3. parti bir web sitesi olan Stream Charts verilerine baktığımızda, son bir aylık süreçte tüm dünyada en çok bit kazancı sağlayan 3. yayıncının LawStream isimli bir Türk olduğunu görüyoruz. Sadece 7.300 takipçisi olan LawStream, bir CS:GO yayıncısı olarak biliniyor. İşin ilginç yanı, LawStream'in görece az takipçi sayısına rağmen bir ayda 24 bin dolar gibi inanılmaz miktarda bit almış olması.

Stream Charts'ta dikkat çeken tek isim LawStream değil. Hebele ve Kosif isimlerini kullanan Twitch yayıncıları da garip istatistiklere sahip. Hebele'nin sadece 76 bin, Kosif'in ise 32 bin takipçiye sahip olduğunu görüyoruz. Bu yayıncıların aylık kazançları sırası ise 19 bin dolar ve 15 bin dolar olarak kayıtlara geçmiş durumda. 76 bin takipçi ilk etapta kulağa yüksek gibi gelebilir ancak Jahrein, wtcN, Elraen gibi milyonlara ulaşan Twitch yayıncılarının dahi bu bit kazançlarının yanına yaklaşamadığını söylemek, neden bu isimlerin dikkat çektiğini açıklamaya yetebilir.

Stream Charts'taki filtreleri değiştirdik ve sonuçları Türkiye özelinde inceledik. Ulaştığımız sonuçlar gerçekten ilginç az önce bahsini geçirdiğimiz üç yayıncı, Twitch Türkiye'nin son bir ayda en çok para kazanan isimleri. Öyle ki Twitch Türkiye denince akla gelen isimler arasında yer alan Jahrein ve Elraen gibi isimlerden katbekat fazla 'bit' kazanıyorlar. Levo'nun ifşa ettiği RonniePEEK isimli yayıncı ile MuzluSoda'nın kuzen olduğu da öne sürülüyor (kendisi bu iddiayı reddetti). Şunu belirtmeden geçmeyelim: Stream Charts'a göre Jahrein, son bir ayda 3.487 dolar değerinde bit kazanmış.

Twitch'te yeniden patlak veren bit skandalı, diğer popüler yayıncıların da dikkatinden kaçmadı. Şüpheli kazanca sahip kişilerden Hebele'ye yakın bir isim olan 'pqueen' ismiyle bildiğimiz Büşra Pelin Baynazoğlu, "Bugün olan olayla alakalı ben de herkes kadar şaşkınım. Bugün herkes ile aynı anda öğrendim ve çok üzgünüm. Gerekli aksiyonları ekip arkadaşlarımızla birlikte aldık. Herkese sevgiler." şeklinde bir açıklama yaptı. Daha önce RonniePEEK ile birlikte yayın yapmış olan Levo ise canlı yayın sırasında oldukça sert değerlendirmelerde bulundu.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk ve Twitter Yönetimi Yine Ters Düştü: Ukrayna Dahil Pek Çok Konuda Yanlış Bilgi Aktaran Tweetler Sınırlandırılacak!

Twitter’ı satın alma aşamasında olan Elon Musk, platformda yapmayı planladığı değişikliklerle sıklıkla gündeme geliyor. Geçtiğimiz günlerde de Musk’ın ‘bot hesapları’ kendi yöntemleriyle tespit etmeye hazırlandığından bahsetmiştik. Konuyla ilgili Twitter CEO’su Parag Agrawal, Elon Musk’ı kızdıracak açıklamalarda bulunmuştu. 

Ubisoft, Yapay Zeka Destekli Aracı "Ghostwriter"ı Duyurdu: NPCler İçin Metinler Oluşturacak!

Yapay zeka destekli teknolojiler, hayatımızın her alanına yayılmaya başlamış durumda. Bugün ChatGPT gibi yapay zeka araçlarına sorular sorabiliyor, Midjourney gibilerine ise hayal ettiğimiz bir resmi çizdirebiliyoruz. Yapay zeka destekli araçlar bu kadar gelişmişken video oyun dünyasına giriş yapacağı günler de bekleniyordu. Ve beklenen oldu. Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Ubisoft, yapay zeka ve video oyunlar arasında sıkı bağ kuracak yeni bir araç duyurdu.

Endonezyada Steam, Epic Games Gibi Dev Oyun Platformları Yasaklandı (Tamam da Neden?)

Endonezya, ülkede yaşanan doğal afetten sonra 10 milyon insanın çoğunun temiz suya erişimi olmadığı ve içilebilir su tüketebilmek için kuyulara güvenmek zorunda kaldığını açıklamıştı. Başkent Jakarta şehrinin Cava Denizi’ne batmaya başladığını açıklayan ülke yönetimi bu yüzden ülkenin başkentini değiştirme kararı almıştı. Böyle ilginç bir kararla gündeme gelen Endonezya hükümeti, oyun sever vatandaşlarını kızdıracak bir yasak kararı aldı.

Chrome, Opera, Firefox... Tüm Tarayıcılarda Kritik Güvenlik Açığı Tespit Edildi, Her Ne Kullanıyorsanız Hemen Güncelleyin!

Artık hayatımızın ayrılmaz bir parçası haline gelen internet tarayıcıları, hâlâ tonla güvenlik açıklarıyla dolu. Geliştiriciler de bu güvenlik açıklarını kapatmak için çalışmalarını sürdürüyorlar. Tüm bunlara zaten alışığız ancak gelen son haberler, büyük tarayıcı şirketlerinin hep birlikte teyakkuza geçtiklerini gözler önüne seriyor.