Türkiye’de VPN Kullanmak Yasa Dışı mı?

Zaman zaman sosyal medya platformlarına ve internet sitelerine yönelik uygulanana erişim kısıtlamaları, yalnızca internet sağlayıcıları üzerinden uygulanabiliyor. Bu kısıtlamalardan sıyrılmanın en basit ve ulaşılabilir yoluysa VPN yazılımları.

9.02.2023 17:00:29 tarihinde yayınlandı.

Zaman zaman sosyal medya platformlarına ve internet sitelerine yönelik uygulanana erişim kısıtlamaları, yalnızca internet sağlayıcıları üzerinden uygulanabiliyor. Bu kısıtlamalardan sıyrılmanın en basit ve ulaşılabilir yoluysa VPN yazılımları.

Peki, VPN yazılımlarını kullanmak ve bu yazılımlar aracılığıyla internete erişmek yasal mı? VPN kullanmak suç mu?

Türkiye’de VPN kullanmak, kanunda bu noktaya parmak basan herhangi bir hüküm olmaması nedeniyle teknik olarak yasal. VPN’e yönelik kanun aracılığıyla belirtilen bir suç olmadığından VPN kullanmanın karşısında yasal bir engel bulunmuyor.

Öte yandan internet sağlayıcıları, 5651 Sayılı İnternet Ortamında Yapılan Yayınların Düzenlenmesi ve Bu Yayınlar Yoluyla İşlenen Suçlarla Mücadele Edilmesi Hakkındaki Kanun kapsamında VPN ve DNS aracılığıyla yasaklı adreslere erişimi engellemekle de yükümlü tutuluyor.

Bu erişimin engellenmesi ise internet sağlayıcılarının sorumluluğunda oluyor. VPN servislerine erişim engellenmediyse, VPN aracılığıyla yasaklı sitelere giriş yapılabiliyor.

İLGİLİ HABER En İyi VPN Uygulamaları (Ücretsiz)


Kaynak webtekno.com

 

Yapay Zeka ile Oluşturulan Görseller Hakkında ABDde Emsal Bir Karar Alındı

Midjourney ve DALL-E 2 gibi yapay zekâ destekli görsel oluşturma araçları, dijital sanat dünyasında da büyük bir tartışmaya yol açtı. Sanatçıların bir kısmı bu görsellerin özgün olmadığını ve sanatı mahvettiğini savunurken bir kısmı ise yapay zekâyı bir yararlı bir araç olarak gördüğünü dillendirdi.

Nokia 6G ‘Algılama’ Teknolojisinin Potansiyel Kullanım Alanlarını Duyurdu: Dünyanın Daha “Akıllı” Olmasına Yardımcı Olacak

Teknoloji hızla ilerlerken önce 4G sonra da 5G’nin çıkışıyla internet üzerinden veri aktarmak gittikçe kolaylaştı. Tabii ki bunun bir artısı olarak akıllı ve otonom cihazların birbirleriyle haberleşme süreleri de oldukça azaldı. Ancak teknolojinin daha da ilerleyebilmesi ve etrafımızda çok daha akıllı cihazları görebilmemiz için 6G teknolojisi bir zorunluluk haline geldi.

IMFden El Salvadora Yatırımcıları Merakta Bırakan Bitcoin Çağrısı

2021 yılında en çok konuştuğumuz ülkelerin başında El Salvador geliyordu. Zira kendini ülkenin CEO'su olarak tanımlayan Devlet Başkanı Nayib Bukele, Bitcoin'i El Salvador'un resmi para birimi olarak kabul etmişti. Bir süredir Bitcoin'in çalıştığı ülke, açıkçası bu karardan sonra toparlandı. En azından Bukele, aldığı karardan memnun görünüyor.