Türkiye Uzay Ajansı, Uluslararası Astronot Federasyonu Üyeliğinin Onaylandığını Açıkladı

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) 2021 yılında 38 milyon 71 bin TL olan bütçesinin, yapılan yeni teklifle birlikte 2022 yılında yüzde 61,29 artırılarak 61 milyon 293 bin TL olmasına yönelik bir teklif verilmiş, belirlenen bu miktar ise uzay sektörü için oldukça yetersiz bulunmuştu.

23.02.2022 02:45:22 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz günlerde Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na bağlı olan Türkiye Uzay Ajansı’nın (TUA) 2021 yılında 38 milyon 71 bin TL olan bütçesinin, yapılan yeni teklifle birlikte 2022 yılında yüzde 61,29 artırılarak 61 milyon 293 bin TL olmasına yönelik bir teklif verilmiş, belirlenen bu miktar ise uzay sektörü için oldukça yetersiz bulunmuştu.

Türkiye Uzay Ajansı bugün, Twitter’dan yapmış olduğu bir paylaşımla Uluslararası Astronot Federasyonu (IAF) üyeliğine dair açıklama yaptı.  

Gönderiyle birlikte Türkiye Uzay Ajansı, 71 ülkede 407’den daha fazla üyesi bulunan dünyanın en büyük uzay oluşumu olan IAF resmi üyeliğinin bugün yapılan IAF Genel Kuruluyla birlikte tescillendiğini, "Uzay alanında yürütülen uluslararası çalışmalarda söz sahibi bir Türkiye için çalışmaya var gücümüzle devam edeceğiz." ifadeleriyle birlikte duyurdu. 

Kısa bir süre önce yaptığı açıklamada Türkiye Uzay Ajansı, bu yılın sonuna kadar Ay’a Sert İniş Projesi’nin yüzde 30’unu, 2022 yılına kadar yüzde 67’sini ve 2024 yılına kadar da tamamını bitirmeyi hedeflediğini belirtmişti. Ajansa göre Ay’a Yumuşak İniş Projesi’nin yüzde 30’u ise 2024 yılına kadar tamamlanmış olacak. 

İLGİLİ HABER Dünya’nın Uzaydan Çekilen İlk Fotoğrafı 75 Yaşında: O Günden Bu Yana Uzay Fotoğrafçılığının Gelişimi

Bunlara ek olarak ajans; gerçekleştirmeyi planladığı hedeflerden bir diğerinin ise ‘Uzay Havası Uygulama Merkezi’ olduğunu açıklamıştı. Bu yeni proje ile birlikte uzayın havasında yaşanan değişimlerin yarattığı etkilerin incelenmesi, araştırılması ve bunlarla birlikte modellenmesinin mümkün olması planlanıyor. Uzay Havası Uygulama Merkezi projesinin 2023 yılının sonuna kadar yüzde 80’inin, 2023 yılının sonuna kadarsa yüzde 100’ünün bitmiş olması hedefleniyor. 


Kaynak webtekno.com

 

Türksat 5B Uydusu, SpaceXin Falcon 9 Roketiyle Uzaya Gönderildi

Geçtiğimiz yılın ocak ayında 30 yıl görev süresi bulunan haberleşme uydusu Türksat 5A, Elon Musk’ın şirketi SpaceX ile uzaya gönderilmişti. Geçtiğimiz haftalarda da Türkiye’nin sıradaki haberleşme uydusu Türksat 5B’nin 19 Aralık günü, yani bugün ABD’den yine SpaceX’in Falcon 9 roketi ile gönderileceği duyurulmuş ve heyecanlı bekleyiş başlamıştı. Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi de geçtiğimiz hafta Türksat 5B’nin, çocuklar tarafından hazırlanan bir NFT eseriyle uğurlanacağını açıklamıştı.

Yüzüklerin Efendisinin Resmi NFT Koleksiyonu Geliyor! (Biraz Geç Kalmadınız mı?)

Son yılların en tartışmalı yatırım araçları arasında yer alan kripto para dünyasının temellerini oluşturan blok zinciri teknolojisinin 2021 yılındaki trendlerinin başında NFT'ler geliyordu. "Değiştirilemez token" olarak da bilinen NFT'ler, şimdilerdeyse eski popülaritelerini yitirmiş durumdalar. Hatta yapılan son araştırmalar, NFT satışlarının 2022 yılının başından beri yüzde 97 azaldığını gözler önüne serdi. 

Samsung Galaxy Z Fold5 Geliyor: İşte Ortaya Çıkan Özellikleri ve Fiyatı!

Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un Galaxy Unpacked etkinliği için geri sayım devam ediyor. Günler sonra, markanın en yeni katlanabilir ekranlı telefonları ile tanışma imkanı yakalayacağız. Öte yandan; yeni tabletler, akıllı saatler ve kulaklıklar da Galaxy Unpacked etkinliğinde karşımıza çıkacak.