Telefon, Bilgisayar Bataryaları ve Her Türlü Pilde Karşımıza Çıkan Amper Nedir, Ne İşe Yarar?

Fizik formüllerinden hatırlayacağımız bu terim, telefondan bilgisayara, akülerden beyaz eşyalara, pil ve bataryalara kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu yazımızda amper ile ilgili birkaç temel konuyu sizlerle paylaşmak istedik.

29.10.2022 01:00:30 tarihinde yayınlandı.

Fizik formüllerinden hatırlayacağımız bu terim, telefondan bilgisayara, akülerden beyaz eşyalara, pil ve bataryalara kadar birçok yerde karşımıza çıkıyor. Bu nedenle bu yazımızda amper ile ilgili birkaç temel konuyu sizlerle paylaşmak istedik.

Amper, basitçe, bir iletkenden geçen elektrik akımının şiddeti olarak tanımlanabilir. Adını Fransız fizikçi Andre Marie Ampere'den almıştır. Sembolü (A)’dır; formüllerde ise (I) olarak kullanılmaktadır. Bu terimi daha iyi anlayabilmek için önce akımdan bahsetmemiz gerekiyor.

Akım çeşitleri doğru akım ve alternatif akım olmak üzere ikiye ayrılır. Doğru akım (DC), yön değiştirmeyen, tek yönlü bir akımdır. Televizyon, telefon, buzdolabı, bilgisayar gibi cihazlarda doğru akım kullanılır. Diğer taraftan alternatif akım (AC) ise kısa sürede sürekli yön değiştiren bir akım çeşididir. Buna da şehir içi elektriği örnek verilebilir. Amper işte bu akımların ölçü birimidir.

Sık sık bir arada kullanıldığını duyduğumuz bu terimleri birbirinden ayırt etmekte fayda var. Amper, akımı ölçmek için kullanılan bir birim iken, Volt gerilimi, Watt ise gücü hesaplamak için kullanılır. Bu terimleri bir su borusu örneği üzerinden daha iyi anlayabiliriz. Akım (amper), borudan akan su miktarıdır.  Gerilim (volt) su basıncı, güç (watt) ise suyun gücü olarak düşünülebilir. Borudan çok su geçtiğinde akım artar.

Aralarındaki bağlantıyı ise basit bir formülle ifade edebiliriz:

İşin formül boyutunu bir kenara bırakırsak, amperin bizim açımızdan önemi, elektronik cihaz seçiminde öne çıkmaktadır. Yeni bir elektronik alet satın alırken onlarca teknik detayın arasından yolumuzu bulmaya ve doğru seçimi yapmaya çalışıyoruz. Bu noktada akım bilgisinden faydalanmak işimizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Şarj cihazımızın akım değeri, bataryanın üzerinde yer alır. Örneğin 20.0 V= 7.5 A ifadesinde şarj cihazının değeri 7.5 Amperdir. Bu sayı bizim cihazımızın şarj olma hızını belirler. Akım ne kadar yüksekse, şarj olma hızı kısalacaktır. Su borusu örneği üzerinden düşünürsek, akan su miktarı ne kadar fazlaysa, bir yeri doldurma hızı da o kadar yüksek olur.


Kaynak webtekno.com

 

Facebooktaki Sahte Honda Civic Çekilişi Ortalığı Karıştırdı: Honda Türkiyeden Açıklama Geldi

Gün geçmiyor ki dünyanın en popüler sosyal ağları arasında yer alan Facebook'ta garip bir olay yaşanmasın. Başlatılan bir çekilişe göre Honda, ufak tefek hasarları nedeniyle satamadığı 300 adet Civic'i Facebook'taki bir çekiliş ile insanlara dağıtacaktı. Honda ile herhangi bir resmi bağı olmayan sayfanın çekiliş duyurusuna inanan kullanıcılar, ne yazık ki çekiliş gönderisine 120 binden fazla yorum yapmış durumdalar.

Electronic Arts, UFC 5’in Tanıtım Tarihini Açıkladı (Bilgisayara Gelip Gelmeyeceği Meçhul)

Birbirinden farklı spor dallarında yüksek bütçeli oyunlar üreten Electronic Arts, NBA ve NHL gibi oyunların yanında UFC serisiyle de büyük bir hayran kitlesini elinde tutuyor. Detaylı kariyer modundan çevrimiçi oyun modlarına, gerçekçi animasyonlarından kanama gibi detaylı fiziklere kadar birçok özelliğe sahip olan bu oyun serisi, en son UFC 4 ile karşımıza çıkmıştı.

Bir Dönem Çocukların Elinden Düşürmediği Konuşan Kedi Oyunları Hakkındaki Karanlık İddialar

Bu oyunlardan ilki, orijinal ismiyle My Talking Tom; yani bizim bildiğimiz adıyla Benim Konuşan Tom'um'du. Çocuklar saatlerce bu oyundan çıkmıyor, nereye gitseler yanlarında Tom’u da götürüyorlardı. Basit bir oynanışa sahipti ve oyunda herhangi bir yaş sınırı da bulunmuyordu. Bu sebeple ebeveynler çocuklarının ‘zararsız’ bir oyun oynadığına inanıyordu. Derken bir gün bu masum görünen oyunla ilgili her şey terse döndü.