Star Warstan Fırlamış Gibi Görünen, Çift Güneşli Bir Gezegende Şiddetli Toz Fırtınası Gözlemlendi

2021 yılının sonunda uzaya fırlatılan, Temmuz 2022’de ise ilk görüntülerini bizlerle buluşturan James Webb Uzay Teleskobu, yeni keşifleriyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. NASA tarafından geçtiğimiz saatlerde yapılan bir açıklama da teleskobun şimdi de uzaklarda bulunan bir gezegenle ilgili önemli bir keşif yaptığını ortaya koydu.

24.03.2023 17:15:11 tarihinde yayınlandı.

2021 yılının sonunda uzaya fırlatılan, Temmuz 2022’de ise ilk görüntülerini bizlerle buluşturan James Webb Uzay Teleskobu, yeni keşifleriyle karşımıza çıkmaya devam ediyor. NASA tarafından geçtiğimiz saatlerde yapılan bir açıklama da teleskobun şimdi de uzaklarda bulunan bir gezegenle ilgili önemli bir keşif yaptığını ortaya koydu.

NASA’ya göre bu dev ötegezegene (güneş sistemimizin dışında yer alan bir gezegen) VHS 1256b ismi veriliyor. Dünya’dan 40 ışık yılı uzaklıkta bulunan bu gezegenin ilk bir özelliğe sahip olduğunu belirtelim. VHS 1256b, Star Wars’taki Tatooine gezegenine benzer bir şekilde iki güneşe sahip.

James Webb teleskobu, iki yıldızın yörüngesinde dönen gezegenin atmosferine doğrudan baktı. Bunun sonucunda da gezegende toz fırtınasının yaşandığı gözlemlendi. Bunun, bizim sistemimizin dışında yer alan bir gezegende rastlanılan ilk şiddetli toz fırtınası olduğu belirtiliyor.

Rapora göre VHS 1256b’de gözlemlenen toz parçacıkları, mineral grupları arasında en geniş grup olan, oksijen ve silisyum içeren silikatlardan oluşuyor. Webb’in tespit ettiği fırtınanın, Dünya’daki kurak ve çöl bölgelerde gördüğümüz fırtınalardan farklı olduğu da açıklamalar arasında yer alıyor. Zaten bizim gezegenimizde silikatlardan oluşan bulutlar görülmüyor.

Edinburgh Üniversitesi’nden araştırmacı Beth Biller da gezegenin atmosferindeki silikat tanelerini dumandaki parçacıklarına benzeterek çok ince olduğunun altını çizdi. 

İLGİLİ HABER Dünyadan Milyonlarca Kilometre Uzaktaki Gök Taşında Yaşamın Yapı Taşlarından Biri Bulundu

VHS 1256b'nin oldukça ilginç bir gezegen olduğunu eklemeden geçmeyelim. Bizden 40 ışık yılı uzaklıkta olan gezegen, Jüpiter'den 19 kat daha büyük. Dünya'ya hiç benzemeyen VHS 1256b'nin iki ana yıldızının etrafında dönmesi ise neredeyse 10 bin yıl sürüyor.

Ayrıca ekip, gezegende su, metan, karbon monoksit ve karbon dioksit de keşfettiğini duyurdu. Bu da, güneş sistemimizin dışındaki bir gezegende ilk kez bu kadar fazla molekülün bulunduğunu gösterdi. Bilim insanları, gezegenin atmosferini daha iyi anlamak için modellerini revize edecek ve araştırmalarına devam edecek.  


Kaynak webtekno.com

 

Erişime Engellenen Ekşi Sözlükün Ne Kadar Trafik Kaybettiği Belli Oldu

Türkiye’nin en çok ziyaret edilen internet sitelerinden olan Ekşi Sözlük, geçtiğimiz günlerde Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından alınan bir kararla erişime engellenmişti. Dün, mahkeme tarafından kararın kaldırıldığı duyurulmuş, bugün ise BTK’nın itirazıyla erişim engelinin tekrar geldiği ortaya çıkmıştı.

90lı Yıllarda Kalması Gerekirmiş Gibi Görünen Faks Makinelerinin Hâlâ Kullanılıyor Olmasının Sebebi

Faks makineleri internetin yaygın olmadığı 80'li ve 90'lı yıllarda popüler olarak kullanılmaktaydı. İnternetin günlük hayatta artık her eve kadar indiği bir dönemde biri sizden faks çekmenizi istediğinde muhtemelen çok şaşıracak ve elinizin altında faks makinesi olmadığı için faksınızı anında çekemeyeceksiniz. İnternetten de eski bir teknoloji olan ve popülerliğini günümüzde yitiren faks kulağa biraz demode geliyor değil mi?

MIT Araştırmacıları, Googleın Yapay Zekâsını Kandırabilen Bir Sistem Geliştirdi

Yapay zekâ, insanlık tarihindeki en büyük kırılmalardan bir tanesini yaratabilecek bir potansiyele sahip ve hâlâ üstüne bir şeyler konularak geliştirilmeye çalışılıyor ancak yapay zekâ sistemlerini kandırabilecek örnekler de bulunuyor. Buna Google’ın görselleri tespit etmek için geliştirdiği yapay zekâsı ve Jigsaw’un zararlı yorumları tespit etmesi için geliştirdiği yapay zekâ sistemi de dâhil.