Spotify, Nasıl Her Seferinde Seveceğiniz Şarkılar Öneriyor?

Kaset ve CD devri biteli yıllar oluyor. Hatta MP3 formatında dosyalar ile müzik dinlemek bile artık bir nostalji oldu. Yeni nesil müzik dinleme alışkanlığını ise Spotify, YouTube Music ve Apple Music benzeri dijital müzik platformları oluşturuyor. Bunlar arasında Spotify platformunun öne çıktığını söylemek mümkün. Son verilere göre platformun 158 milyon premium kullanıcısı, 198 milyon ücretsiz kullanıcısı var.

28.03.2022 22:15:16 tarihinde yayınlandı.

Kaset ve CD devri biteli yıllar oluyor. Hatta MP3 formatında dosyalar ile müzik dinlemek bile artık bir nostalji oldu. Yeni nesil müzik dinleme alışkanlığını ise Spotify, YouTube Music ve Apple Music benzeri dijital müzik platformları oluşturuyor. Bunlar arasında Spotify platformunun öne çıktığını söylemek mümkün. Son verilere göre platformun 158 milyon premium kullanıcısı, 198 milyon ücretsiz kullanıcısı var.

Milyonlarca kullanıcının bir numaralı tercihinin Spotify olmasının en büyük nedeni, platformun neredeyse her zaman kullanıcısının seveceği bir şarkı ya da çalma listesi öneriyor olması. 2006 yılından beri hizmet veren Spotify, şarkı önerisi konusunda yapay zeka destekli bir algoritma kullanıyor. İşin sırrı tam olarak burada yatıyor. Bu algoritmanın nasıl çalıştığına gelin biraz daha yakından bakalım.

Benzer bir saniye kuralı tüm platform algoritmaları tarafından kullanılıyor olsa bile Spotify bu konuda en net kuralı belirleyen platform gibi görünüyor. Spotify’da rastgele açtığınız bir şarkıyı ya da çalma listesinde sıradan çalan bir şarkıyı beğenmediyseniz bunu göstermek için 30 saniyeniz var.

Bir şarkı çalmaya başladı ve fena gitmiyor diyelim. Ancak 20. saniyede bir şeyler oldu ve siz artık bu şarkının size uygun olmadığını anladınız. Hemen şarkıyı değiştirin. Böylece algoritma, bu şarkının kullanıcı için uygun olmadığını anlayacak ve benzer şarkıları eleyecek.

Bir şarkı başladı ve fena gitmiyor diyelim. O şarkıyı gerçekten sevdiyseniz sonuna kadar durdurmadan dinleyin. YouTube algoritması gibi Spotify algoritması da temel olarak kullanıcının baştan sona kadar durdurmadan izlediği ya da dinlediği içerikleri önemser ve bir sonraki önerileri bu içerikler üzerinden değerlendirerek yayınlar.

Özellikle ilk kez Spotify kullanıcısı olan kişilerin karşısına çıkan müziklerin ana belirleyici unsuru kişinin yaşıdır. Eğer sizinle aynı yaşta olan kişiler bir parçayı beğeniyorsa karşınıza çıkan öneriler içinde mutlaka o parçayı görürsünüz. Zaman geçtikçe bu sistemi özelleştirebilirsiniz ama temel olarak her şey böyle başlar.

Tıpkı yaşınız gibi eğer platformla paylaşırsanız konumunuz da öneriler konusunda bir o kadar önemli bir faktördür. Sizinle benzer konumda bulunan kişilerin severek dinlediği bir şarkı mutlaka size de önerilecektir. Elbette, bu faktörü de daha sonra farklı müzikler dinledikçe değiştirmeniz mümkün ancak yeni bir hesap oluşturduğunuz zaman ilk öneriler bu şekilde oluşturulur.

Spotify tarafından kullanılan yapay zeka destekli algoritmanın adı BaRT’tır. BaRT, pek çok platform tarafından kullanılan algoritmaya göre çok daha zekidir. Kullanıcı verilerini tüm detaylarıyla inceler ve bu sayede her kullanıcının tam olarak hoşuna gidecek müziği önermeyi başarır.


Kaynak webtekno.com

 

iPhone 15in Avrupaya SIM Kart Yuvası Olmadan Geleceği İddia Edildi: Yalnızca eSIM Kullanılabilir!

Apple’ın bu yıl eylül ayında tanıtacağı iPhone 15 serisi hakkında detaylar gelmeye devam ediyor. Yakın zamanda ortaya çıkan sızıntılar, Pro modellerinde artık fiziksel tuş görmeyeceğimizi, Pro Max’in de çok ince bir cihaz olabileceğini göstermişti. Öte yandan serinin bazı özelliklerden mahrum kalacağı da çıkan bilgilerde görülmüştü.

Popüler Kripto Para Chilizin (CHZ) CEOsunun Piyasaları Manipüle Ettiği Ortaya Çıktı: Amaç CHZnin Fiyatını Yüksek Tutmak

Gün geçtikçe kripto para birimlerinin dünya çapında yaygınlaştığını biliyoruz. Artık sokakta gördüğümüz herhangi bir insan bu para birimleri hakkında bilgiye sahip olabiliyor. Tabii ki bu kadar popülarite, bazı olumsuz durumları da beraberinde getiriyor. Kripto dünyasında öne çıkan insanların piyasaları kendi çıkarlarına göre manipüle etmesi de bunlardan birisi.

NASA’nın Lazerle İletişim Teknolojisini Yörüngeye Fırlatılacağı Tarih Belli Oldu

NASA, uzay görevlerinde kullanacağı yeni teknolojisi geçtiğimiz yıl tanıtmıştı. Lazer İletişim Röle Gösterimi (LCRD) olarak adlandırılan yeni teknoloji sayesinde uzay görevlerinde yaşanan iletişim sıkıntısı da hafifletilecek. Uzay araçlarından gelen görüntü ve ses kayıtlarının kalitesi zamanla arttıkça radyo dalgalarıyla sağlanan iletişim de bir hayli yavaşladı. Ancak bu yeni teknoloji, araştırmacılar için büyük bir adım olabilir.