Sosyal Medyada Çocuklarını Etkileşim Aracı Olarak Kullanan Ailelerin Temel Sorunu: Sharenting

Sürekli sosyal medya hesabınızdan çocuklarınızı paylaşırken gözlerinizde Truman Show canlanıyor mu? Bugün yaptığımız bir paylaşım için yıllar sonra hak ihlalinden ötürü ceza alabilir miyiz? Bazen bir fotoğrafı paylaşırken, suç işlediğinizi hissettiğiniz oldu mu?  Eğer tüm bu sorulara cevabınız hayırsa, Sharenting’i hiç duymamış olabilirsiniz.

23.01.2023 13:00:24 tarihinde yayınlandı.

Sürekli sosyal medya hesabınızdan çocuklarınızı paylaşırken gözlerinizde Truman Show canlanıyor mu? Bugün yaptığımız bir paylaşım için yıllar sonra hak ihlalinden ötürü ceza alabilir miyiz? Bazen bir fotoğrafı paylaşırken, suç işlediğinizi hissettiğiniz oldu mu?  Eğer tüm bu sorulara cevabınız hayırsa, Sharenting’i hiç duymamış olabilirsiniz.

Aramızdaki izleyememiş arkadaşlarımız için spoiler vermeden özetleyecek olursak; The Truman Show 1998 yılında yayımlanan, Jim Carrey’nin başrolde olduğu ve Truman’ın doğumundan itibaren bütün dünya tarafından televizyonlardan izlenmesini konu alan modern tarihimizin ilk Sharenting hareketlerinden biriydi.

Bugün büyük bir çoğunluğumuz, hatta ABD verilerine göre %95’imiz, Sharenting kavramına teslim olmuş durumdayız. Gelecek yaşamımızı sonsuza kadar etkileyecek; belki bilmeyerek belki isteyerek ya da sağladığımız maddi - manevi kârlardan ötürü vazgeçemediğimiz Sharenting Dosyası’nı ardına kadar açıyoruz.

Sharenting kavramı; sharing (paylaşmak) ve parenting (ebeveynlik) kelimelerinin birleşimiyle ilk kez 2010 yılında ortaya atıldı. Sharenting’i kelime anlamı olarak “paylaşılan ebeveynlik” şeklinde tercüme edebiliriz. Sharenting’i kısaca tanımlayacak olursak; ailelerin 18 yaşından küçük çocuklarına ait bilgi ya da görselleri sosyal medyada rızaları olmaksızın paylaşmaları ve bunu alışkanlık haline getirmeleridir.

Anne karnında çekilmiş bir ultrason görüntüsü, henüz yeni doğmuş bir bebek, 7 yaşındaki taze bir öğrenci ya da ergenlik çağındaki çocuğun Sharenting kavramında farkı yoktur. Çocuğun 18 yaşından küçük olması ve ailesi tarafından gizlilik ihlaline uğramış olması Sharenting için yeterli. Ayrıca sosyal medyada yapılan paylaşımın iyi ya da kötü niyetli olması da gerekçesiz bir Sharenting’dir. Yani sevimli bir bebek paylaşımı ya da cici bir kız paylaşımı ile çirkin ya da pis bir çocuk paylaşımı arasında Sharenting bakımından fark bulunmaz. Kısaca, Sharenting’in adı her daim Sharenting’dir. İyi ya da kötü poz, güzel ya da çirkin kare farkı bulunmuyor. Ayrıca Sharenting, fotoğraf paylaşma olarak sınırlandırılmıyor. Çocuklara ait video/ses kayıtları veya konum paylaşımları da Sharenting sınırlarına giriyor. Yine çocuklara ait haber paylaşımları da Sharenting olarak belirtilmektedir.

Ebeveynler; çocuklarıyla ortak ya da çocuğa özel sosyal medya hesapları açıp burada paylaşım yapıyorlar. Tüm bu hesap ve paylaşımlar, çocuğun rızası dışında bir dijital ayak izi bırakmasına sebep olmaktadır. Bu dijital kimlik gelecekte çocuğun her an karşısına çıkabileceği gibi; ayrıca burada çocuğa oluşturulan sanal kimlik, çocuğun ileride bürünmek zorunda kalacağı kendisine ait olmayan bir kimlik de olabilir. Bu da çocuğun kişisel ve psikolojik gelişimini ciddi oranda etkilemektedir.

Kirlenmiş zihinlere sahip pedefoliler, özellikle sosyal medya platformlarını aracı olarak kullanmaktadır. İllegal çoğu pedefoli platformlarında, diğer sosyal medya hesaplarında herkese açık şekilde paylaşılmış çocuk fotoğrafları paylaşılıyor. Bu konuda ailelerin tedbirli olmasında büyük fayda var. Sırf bu sebeple bile ebeveynlerin yapacakları paylaşımlarda iki kez düşünmeleri tavsiye edilmektedir.

London School of Economics and Political Science (LSE)’da görevli Sosyal Psikoloji Profesör’ü Sonia Livingstone ve ekibinin yaptığı bir araştırmaya göre; ayda en az 1 kez sosyal medya kullanan ebeveynlerin %75’i en az 1 defa çocukları ile ilgili paylaşımlarda bulunuyor. Bu oran, her geçen yıl daha da yükselmektedir. Her ne kadar yapılan araştırmada anne ve babaların yanıtları ebeveyn çatısı altında birleştirilse de; annelerin daha çok Sharenting yaptığı; babaların ise Sharenting’e daha mesafeli baktığı gözlemlenmiştir. Ayrıca çocuğunu sosyal medyada paylaşan annelerin sadece %1,2’si bunun bir suç unsuru olabileceğini düşünüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung Galaxy Watch 4 ve Galaxy Buds 2nin Tasarımı Baştan Aşağı Ortaya Çıktı

Geçtiğimiz günlerde sizlerle paylaştığımız bir içeriğimizde, Güney Koreli teknoloji devi Samsung'un yaklaşmakta olan akıllı saati Galaxy Watch 4 Classic'in tasarımının açığa çıktığından bahsetmiştik. Sızıntı dünyasının önemli isimlerinden bir tanesi olan Evan Blass şimdi, bu akıllı saatlerin üç boyutlu hareketli görüntülerini paylaştı. Paylaşılan görüntüler, saatlerin tüm tasarım detaylarını gözler önüne seriyor.

Tavşanlar Hakkında Duyunca Şaşıracağınız 9 İlginç Bilgi: En sevdikleri Yiyecek Aslında Havuç Değil!

Doğadaki canlıların kendilerine özel, dışarıdan baktığımızda “nasıl ya?” dediğimiz oldukça fazla özelliği bulunuyor. Bu canlılardan bir tanesi ise, beyaz ve sevimli dostlarımız olan Tavşanlar. Bu sevimli dostlarımız hakkında daha önce hiç duymadığımız ve yanlış duyduğumuz bilgileri sizler için bir araya derledik. Tavşanlar hakkında bilgiler listemizde, aslında beyaz ve tüylü dostlarımızın aslında havuç’u o kadarda sevmediklerini de başta olmak üzere tüm bilgileri öğreneceksiniz.

Başka Oyunları Bile Efsane Yapan Half-Lifeın Bu Kadar Çok Sevilmesini Sağlayan Şey Neydi?

1998 yılında ortaya çıkan ve PC ortamında oynanabilecek en efsane oyunlar arasında geçen Half-Life oyun dünyasını kökünden değiştirmesiyle biliniyor. FPS oyun dünyasında radikal değişikliklere sebep olmasının yanında birçok oyuna da ilham vermiştir. Bildiğiniz üzere benzer dönemlerde bu oyun Delta-Force, SWAT ve Quake gibi oyunları tek kelimeyle yedi bitirdi.

Uberden Kripto Para ile Ödeme Açıklaması: Bir Gün Olacak Ama...

Uber CEO'su Dara Khosrowshahi, Las Vegas'ta gerçekleştirilen ShopTalk etkinliği kapsamında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bloomberg'den Emily Chang'a özel bir röportaj veren CEO Khosrowshahi, Uber'in bir gün kripto paralar ile ödeme alabileceğini söyledi. Aslında bu daha önceki dönemlerde de dile getirilmişti. Ancak böylesi bir durumun gerçekleşmesi için bazı şartların yerine getirilmesi gerekiyor.

DMden Yürümeye Devam: Instagram, Varlığını Bile Unuttuğumuz Mesajlaşma Uygulaması Threadsin Fişini Çekiyor

Instagram, bundan birkaç yıl önce "Threads" isimli bir bağımsız mesajlaşma uygulamasını kullanıma sunmuştu. Bu uygulama, Instagram'ın DM bölümünün genişletilmiş bir versiyonuydu. Ancak söz konusu uygulama, istenilen popülariteye hiçbir zaman ulaşamadı. Hatta Instagram kullanıcılarının büyük bir bölümü, Threads isminden bile bihaberlerdi. Yaşanan son gelişme, Instagram'ın Threads ile ilgili şaşırtmayan kararını verdiğini gözler önüne seriyor.