Sadece Düşünce Gücüyle iPhonedan Mesaj Atmanızı Sağlayacak Cihaz Geliştirildi: Peki Nasıl Mümkün Oluyor?

ABD, New York’ta yer alan Synchron adındaki bir şirket, özellikle fiziksel olarak engelli olan insanların kullanabilmesi adına yeni ve ilk bakışta yararlı bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji sayesinde insanlar, düşünceleriyle akıllı cihazlarını kontrol edebiliyorlar. Hatta daha spesifik olmak gerekirse Apple cihazlarını kontrol edebiliyorlar.

6.11.2022 15:45:14 tarihinde yayınlandı.

ABD, New York’ta yer alan Synchron adındaki bir şirket, özellikle fiziksel olarak engelli olan insanların kullanabilmesi adına yeni ve ilk bakışta yararlı bir teknoloji geliştirdi. Bu teknoloji sayesinde insanlar, düşünceleriyle akıllı cihazlarını kontrol edebiliyorlar. Hatta daha spesifik olmak gerekirse Apple cihazlarını kontrol edebiliyorlar.

Geliştirdikleri küçük bir cihaz, başta telefon kullanamayan fiziksel engelli insanlar olmak üzere herkesin düşünerek Apple cihazlarını kontrol edebilmesine olanak tanıyor: 

iBrain ile yazılan mesajlar .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }

Bu tür teknolojiler aslına bakarsanız yeni değil. Yıllardır düşüncelerimizi bir aksiyona dönüştüren cihazlar geliştiriliyor. Örneğin sinir sisteminize bağlı ve beyin dalgalarınızı okuyarak hareket ettirebildiğiniz robotik kollar var. Hatta bunların nasıl yapıldığını artık YouTube videolarından bile öğrenebiliyoruz. 

Ancak bu tür cihazların büyük bir dezavantajı da mevcut: Çalışabilmeleri için yüzlerce küçük elektrotun doğrudan beynin çeşitli bölgelerine ameliyat ile yerleştirilmesi gerekiyor. Bu da acılı ve kozmetik olarak hasar bırakan bir süreç.

Yine bir ameliyat süreci gerekli ancak yüzlerce elektrotu değil, sadece cihazın üstü kısmını beynin motor korteksine bağlamak yetiyor. Yani yukarıda bahsettiğimiz cihazlara kıyasla çok daha uygun maliyetli ve daha güvenli bir prosedüre sahip.

Tabii cihazın küçük olmasının, beynin motor korteksine sadece bir uç ile bağlanmasının dezavantajları de mevcut. Cihaz, karmaşık beyin dalgalarını okuyamıyor.

Siz ne düşünüyorsunuz? Sizce bu tarz bir cihaz, verilerin çok kolay çalınabildiği böyle bir dönemde gizliliğe çok büyük bir tehdit olabilir mi? Düşüncelerinizi yorumlarda bizlerle paylaşmayı lütfen unutmayın.

İLGİLİ HABER Elon Muskın Beyne Çip Takma Projesi Neuralinkin Testlerine Giren 23 Maymundan 15i Öldü

İLGİLİ HABER İnsanlı Deneylere Az Kaldı: Elon Musk, Neuralink’in Klinik Deneylerini Yürütecek Uzmanlar Arıyor


Kaynak webtekno.com

 

Tecrübeli Yazılımcı ile Yeni Mezun Arasındaki İş Görüşmesi Sosyal Medyada Tartışma Yarattı

Günümüzün en fazla talep gören, ancak aynı zamanda istihdamda sağlamakta en çok zorlanan sektörlerinden birisi olan yazılım sektörü, bugün sosyal medyada yeni bir tartışmayla gündeme geldi. Desnet Yazılım’ın kurucu ortağı Ömer Ekinci, Twitter’dan paylaştığı bir video ile özellikle bilgisayar alanında yeni mezunları ilgilendiren tartışmaya aracı oldu.

EA ve FIFA Ayrılığına Dair Her Şey: Futbol Oyunlarında Bir Devrin Sonu mu?

Türkiye'de internet kafelerin ilk açıldığı zamanlarda internet kafe ile PlayStation cafe ayrımı yoktu. Bir dükkanda 6 tane bilgisayar, 4 tane PS (düz PS, yanında sayı falan olmayan) bulunabiliyordu. O dönemlerde bir oyun konsolunun başına oturduğunuzda size "FIFA mı, Japon futbolu mu?" diye sorar, seçtiğiniz oyunun CD'sini verirlerdi.