"Secdeye Giden Güvercin" Olarak Paylaşılan Video, Sosyal Medyada Gündem Oldu: Peki İşin Aslı Ne?

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan paylaşılan bir görüntü, kısa süre içinde gündem oldu. Yerel medya tarafından da gündeme getirilen videoda bir güvercin, Mekke’de ibadet eden bir topluluk içinde başı öne eğilmiş bir şekilde gözüküyordu.

18.11.2022 05:45:13 tarihinde yayınlandı.

Geçtiğimiz günlerde sosyal medyadan paylaşılan bir görüntü, kısa süre içinde gündem oldu. Yerel medya tarafından da gündeme getirilen videoda bir güvercin, Mekke’de ibadet eden bir topluluk içinde başı öne eğilmiş bir şekilde gözüküyordu.

Video, “Cemaatle birlikte secdeye giden güvercin” gibi başlıklarla paylaşıldı ve gündem oldu. Fakat işin aslı tamamen farklıydı. Videoda gözüken güvercin, aslında dünya çapında ekosistemi tehdit eden bir virüsün yol açtığı bir hastalığa sahipti.

Videoda bulunan güvercin, ‘PPMV1’, ‘Avian Paramyxovirus tip 1’, doğrudan kaynak virüsün familyası olan ‘paramiksovirüs’ ya da ‘güvercin vebası’ olarak adlandırılan bir viral enfeksiyona sahipti. Söz konusu virüs, güvercinler arasında son derece bulaşıcı ve yüksek oranda ölümcüllüğe sahip bir virüs olarak biliniyor.

PPMV1, ilk olarak 2011 yılında Avustralya’da keşfedildi. Virüs, bugüne kadar Avrupa ve ABD’de de tespit edilirken, virüsün kaynak noktasının ise Orta Doğu olduğu düşünülüyor.

Bugüne kadar yapılan çalışmalar, virüsün bir varyantının 1970’li yıllarda Orta Doğu’da ortaya çıktığına, ilk izolasyon çalışmalarının da 1978 yılında yapıldığına işaret ediliyor. Fakat virüsün sonrasında İtalya ve Kuzey Afrika’ya sıçradığı, sonrasında tüm dünyaya yayıldığı tahmin ediliyor.

Virüs, insanlarda kızamığa ve kabakulağa yol açan virüslerin bulunduğu ‘Paramiksovirüs’ ile aynı familyada bulunuyor. Familya, ‘negatif polariteli’ tek iplikli RNA’ya sahip virüsleri tanımlıyor.

Güvercinler için fazlasıyla ölümcül olan virüs, güvercinlerde aşağıdaki belirtilerin görülmesine yol açabiliyor:

PPMV1, güvercinler arası temasla birlikte dolaylı temas yoluyla da bulaşabiliyor. Bulaş yolları arasında şunların olduğu biliniyor:


Kaynak webtekno.com

 

Bundledan 2021nin İz Bırakan Olayları İçin Özel NFT Koleksiyonu [Siz de Alabilirsiniz]

Türkiye'nin en popüler haber uygulamalarından bir tanesi olan ve geçtiğimiz günlerde Boğaziçi Bilişim Ödülleri 2021 kapsamında da "Yılın Bağımsız Haber Uygulaması" olarak seçilen Bundle, 2021'in sonu için herkesi etkileyecek bir etkinlik başlattı. Bu etkinlik kapsamında tüm kullanıcıların ulaşabilecekleri çok özel bir NFT koleksiyonu oluşturdu. Dileyen herkes, Bundle'ın sunduğu NFT'lere ulaşabiliyor.

Elon Musktan Kafa Karıştıran Açıklama: Demografik Felaket Yaşandı, Ben de Üzerime Düşeni Yaptım

Dünyanın en zengin insanı unvanını elinden bırakmayan Elon Musk, son haftalarda kripto para, Twitter ve şirketleri dışında farklı bir konuyu daha gündemine sıkıştırdı. Musk’ın bu seferki gündemi, dünyadaki ve özellikle ABD’deki doğum oranlarının hızla düşmesi sorunuydu. Musk, daha önce ‘medeniyet için en büyük tehdit’ olarak betimlediği bu sorun hakkında garip bir paylaşım daha yaptı.

Çağrılardan Sonra Spam Mesajlar da Filtrelenecek: İşte Googleın Herkesi Rahatlatacak Yeni Özelliği

Spam mesaj ve aramalar hepimizin ortak problemi. Hemen her gün kaynağı belli olmayan onlarca yerden arama ve mesaj alıyoruz. Özellikle de Google, kullanıcıları spam mesaj ve aramalardan koruyabilmek adına elinden geleni yapıyor. Hatta Google Voice kullanıcıları, gelen bir çağrının spam olduğunu, çağrıyı yanıtlamadan önce görebiliyorlar. Google şimdi bu özelliğin kapsamını genişletti.

Samsung, Dünyanın İlk NFT Destekli Televizyonunu Duyurdu: Film İzler Gibi NFT Alıp, Sergileyebileceksiniz

Gelecekte yaşamımızda yer edinecek teknolojileri gördüğümüz CES 2022 etkinliği öncesinde Samsung, birçok yeniliğe ev sahipliği yapan yeni akıllı televizyonlarını duyurdu. Görüntü kalitesi, ses teknolojileri ve akıllı özellikleri beraberinde getiren televizyonlar, bunların yanı sıra oyun dünyası ve NFT’ler için de ilklerden biri olacaklar.