PSD Dosyası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Açılır? PSD Görüntüleyici Uygulama Tavsiyeleri

Bir grafik tasarımcı olmasanız bile mutlaka Adobe Photoshop programını duymuşsunuzdur. Duymuşsunuzdur çünkü günümüzde en yaygın kullanılan görüntü düzenleme programıdır. Bu program üzerinden hazırlanan belgeler .psd uzantılı PSD dosya formatında saklanır. PSD dosyaları çoğu kullanıcının kafasını karıştırıyor çünkü kendi programı olmadan üzerinde işlem yapmak epey zor.

20.02.2022 05:45:13 tarihinde yayınlandı.

Bir grafik tasarımcı olmasanız bile mutlaka Adobe Photoshop programını duymuşsunuzdur. Duymuşsunuzdur çünkü günümüzde en yaygın kullanılan görüntü düzenleme programıdır. Bu program üzerinden hazırlanan belgeler .psd uzantılı PSD dosya formatında saklanır. PSD dosyaları çoğu kullanıcının kafasını karıştırıyor çünkü kendi programı olmadan üzerinde işlem yapmak epey zor.

PSD dosyası ile işlem yapıyorsanız Adobe Photoshop kullanmanız sizin için en doğrusu olacaktır. Çünkü Adobe lisanslı bu dosya formatı, en iyi bu programda çalışıyor. Yine de PSD dosyasını açmak, dönüştürmek ve bazı düzenlemeler yapmak için kullanabileceğiniz alternatif uygulamalar var. Gelin PSD dosyası nedir, ne işe yarar, nasıl açılır, nasıl dönüştürülür gibi merak edilen sorulara yakından bakalım.

Adobe tarafından geliştirilen popüler görüntü düzenleme programı Adobe Photoshop ile hazırlanan belgeler .psd uzantılı PSD dosya formatında saklanır. Adobe tarafından lisanslanmış olan PSD dosyası içinde katmanları, vektörleri, şekilleri, şeffaflıkları, resimleri, nesneleri, filtreleri ve metinleri barındırır.

Adobe Photoshop kullanılarak hazırlanmış bir belge pek çok kişiye tek bir görsel olarak görünebilir. Ancak içinde pek çok katman, vektör, filtre ve benzeri olabilir. Tüm bu katmanları görmek ve düzenlemek için belgenin .psd uzantılı PSD dosyası olarak kaydedilmesi gerekir. Böylece bir sorun oluştuğu zaman belge içindeki katmanlar üzerinde yeniden düzenleme yapılabilir.

PSD dosyaları maksimum 30 bin piksel yükseklik ve genişliğe sahip, maksimum 2 GB boyutunda olan dosyalardır. PSD ile benzeyen PSB dosyası da yine bir Adobe Photoshop dosyasıdır ancak o 300 bin piksele ve 4 eksabayt dosya boyutuna sahip olabilir. Karışıklık yaşamamak için elinizdeki dosyanın PSD dosyası olduğundan emin olmalısınız.

.psd uzantılı PSD dosyası Adobe Photoshop tarafından hazırlanan belgelerin dosya formatı olduğu için açmak için kullanılacak en iyi program da yine Adobe Photoshop’tur. Adobe tarafından geliştirilen pek çok farklı program da PSD dosyalarını açabilir ancak görüntüleme ve düzenleme için en başarılı program Adobe Photoshop olacaktır. 

Adobe Photoshop güzel ama kullanmak için epey bir ücret ödemek gerekiyor ve yalnızca birkaç PSD dosyası açmak için neden para vereyim diye düşünüyorsanız GIMP görüntü düzenleme programını kullanabilirsiniz. Buradaki bağlantı üzerinden indirerek kullanabileceğiniz GIMP ile PSD dosyalarını açabilir ve düzenleme yapabilirsiniz.

PSD dosyalarını ücretsiz olarak açmak ve görüntülemek için kullanabileceğiniz diğer uygulamalar; buradan indirebileceğiniz paint.net ve buradaki bağlantı ile ulaşarak online olarak kullanabileceğiniz Photopea internet sitesidir. Bunların dışında pek çok farklı görüntü düzenleme uygulamasının da PSD dosyalarını açabildiğini biliyoruz.

Bu noktada bir parantez açmak gerekiyor. PSD dosyalarını açmak için kullanabileceğiniz pek çok farklı ücretsiz alternatif olsa da maalesef hiçbiri Adobe Photoshop gibi çalışmayacaktır. PSD dosyasını açarsınız ama katmanları göremezsiniz, istediğiniz düzenlemeyi yapamazsınız ya da illa bir sorun çıkar. Yani en iyi seçenek yine Adobe Photoshop’tur.


Kaynak webtekno.com

 

Roma İmparatorlarının Gerçekte Nasıl Göründüğü, Yapay Zeka ve Photoshop ile Ortaya Çıkarıldı

Zamanının en büyük imparatorluklarından biri olan Roma İmparatorluğu, günümüze birbirinden muhteşem eserler bıraktı. Bugün, Roma İmparatorluğu’nu hem bıraktığı mimari eserlerden hem de binlercesi bulunan heykel ve büstlerden tanıyıp, yorumlayabiliyoruz. Peki, birbirinden ünlü Roma İmparatorları’nın gerçekte nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi?