Oyunlar Açılırken Her Seferinde Sabrımızı Sınayan Yükleniyor... Ekranı Aslında Neden Var?

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

18.11.2022 18:30:17 tarihinde yayınlandı.

Oyun dünyası yeni teknolojiler ve tekniklerle her yıl evrilmeye ve gelişmeye devam ediyor. Fakat oyunların başlangıcından bu yana değişmeyen tek bir şey var: Yükleme ekranı.

Oyunları başlattığımızda, kaldığımız yerden devam etmek istediğimizde veya bölümler arasında geçiş yaparken her oyunda yükleme ekranlarıyla karşılaşıyoruz. Peki, bu yükleme ekranları neden var?

Her bir video oyununda gördüğümüz yükleme ekranlarının aslında tek bir temel nedeni var: Oyunda göreceğimiz yazılardan bir ot parçasına, karakterimizin üzerindeki tek bir piksel renkten koca binalara kadar her şey bu süreçte bilgisayar tarafından ‘transfer ediliyor’.

Bu noktada “E biz oyunu zaten indirmedik mi, başka nereye transfer ediyoruz?” diye sorabilirsiniz. Bu sorunun cevabıysa bir bilgisayarın çalışma mantığında yatıyor.

Bilgisayarımıza indirdiğimiz her şey, hard disk ya da SSD biçiminde olan depolama araçlarında kalıcı olarak saklanıyorlar. Fakat bu dosyalar, biz onları açmadıkça veya onlara ilişkin bir talep göndermedikçe bilgisayar tarafından işlenmiyor, sadece varlığını sürdürüyor.

Bunun için bir müzik ya da resim indirdiğiniz durumda, bu dosyaları açtığınızda neler yaşandığını kısaca anlatalım: Depolama biriminde bulunan dosyaların verileri, ‘geçici veri deposu’ olarak görev yapan DRAM’lere aktarılıyor. Hani bilgisayar özelliklerimizde 8 ya da 16 GB olarak yazan, ince dikdörtgen yapıdaki şu parçalara.

Oyunlarda ve akla gelebilecek her türlü işlemde de aynı süreç işliyor. Bir oyunda bulunan, ‘asset’ olarak adlandırılan tüm materyaller, oyunu çalıştıran kodlar ve kayıt dosyaları gibi tüm veriler, oyunu başlattığımızda ya da bir bölüm atladığımızda kalıcı depolamadan geçici depolamaya aktarılıyor.

HDD ve SSD arasındaki fark da burada ortaya çıkıyor: Depolama biriminizin yazma hızı ne kadar yüksek olursa, veriler o kadar hızlı bir şekilde RAM’e aktarılıyor.

DRAM olarak tanımlanan bu birimler, bir SSD’den bile binlerce kat daha hızlı veri okuma ve yazma hızına sahip. DRAM olmadan herhangi bir programı çalıştırmaya kalktığınızda, bunun için akla hayale sığmayacak süreler beklemeniz gerekirdi.


Kaynak webtekno.com

 

Biz Seni Çok Yanlış Tanımışız: Yapay Zekâ Aslında Ne Değildir?

Bilim kurgu eserlerinden günümüz teknolojisinin en önemli yapı taşına evrilen, sürekli gelişen fakat bir yandan da sınırlarının varacağı nokta konusunda çeşitli tartışmalara sebep olan yapay zekâ kavramı, aslında bugüne kadar oluşan bilgi kirliliğinden nasibini aldı. İnsanın hayal gücü ile birleşince komplo teorilerinin ve distopik senaryoların kahramanı oldu, gelecekte ‘makinelerin kölesi’ olmamıza sebep olacak bir şeytan gibi gösterildi.

Türkiyede de Satılması Beklenen Fiyat/Performans Telefonu POCO M4 5G Tanıtıldı: İşte Fiyatı ve Özellikleri

Yakın zamanda çıkış yapan ve ülkemizde de özellikle uygun fiyatlı olması dolayısı ile rağbet gören POCO M4 Pro 5G, bugün kardeş modeline kavuştu. Poco, yüksek ihtimalle Türkiye’ye de gelecek olan yeni uygun fiyatlı akıllı telefonu POCO M4 5G’yi tanıttı. Telefon, ana kamerasının çözünürlüğüyle fiyatının ötesine geçti.

"Instagram Çöktü mü?" Diye Twittera Koşmaya Son: Instagram, Çöktüğü Zaman Bildirim Gönderecek

Bilindiği üzre geçtiğimiz hafta, dünyanın en büyük dijital çöküşlerinden bir tanesi yaşandı. Facebook ile Facebook'a bağlı olan WhatsApp, Instagram ve Messenger gibi hizmetlerin tamamı çöktü. Kullanıcılar bunun üzerine, başta Twitter olmak üzere çeşitli rakip sosyal medya platformlarına akın ederek, platformlarda neler yaşandığını anlamaya çalıştılar. Şimdi, bu konuyla ilgili yeni bir gelişme yaşandı.