Önce Spider-Man, Şimdi de The Last of Us... PlayStation Oyunları Neden Birer Birer PCye Geliyor?

PlayStation, oyunlarının PC’ye gelmesi konusunda hiç olmadığı kadar ciddi. Horizon Zero Dawn, Days Gone ve God of War’ın ardından Uncharted: Legacy of Thieves Collection’ın da PC’ye geleceğini açıklayan şirket, geçtiğimiz haftalarda ise Spider-Man Remastered ile Spider-Man: Miles Morales’in de bilgisayarlar için çıkacağını duyurmuştu.

16.06.2022 01:45:14 tarihinde yayınlandı.

PlayStation, oyunlarının PC’ye gelmesi konusunda hiç olmadığı kadar ciddi. Horizon Zero Dawn, Days Gone ve God of War’ın ardından Uncharted: Legacy of Thieves Collection’ın da PC’ye geleceğini açıklayan şirket, geçtiğimiz haftalarda ise Spider-Man Remastered ile Spider-Man: Miles Morales’in de bilgisayarlar için çıkacağını duyurmuştu.

Ayrıca geçtiğimiz günler itibarıyla The Last of Us’ın da PC’ye geleceğini biliyoruz. 9 Haziran 2022’de yapılan duyuru, oyunun yeniden yapılmakta olan sürümünün, PC'ye de çıkacağını gözler önüne serdi. Peki oyunlarını sadece kendi platformuna çıkaran PlayStation, ne oldu da oyunlarını PC’ye getirmeye başladı? Gelin, bu soruyu hep birlikte cevaplayalım.

Şundan üç yıl önce, birisi çıkıp da ‘’God of War, Spider-Man ve The Last of Us PC’ye gelecek.’’ deseydi, eminiz ki birçoğumuz inanmazdık. O zamanlar, ‘’exclusive oyunlar’’ yani özel oyunlar ile kendisini büyük oranda öne çıkartan PlayStation, birçok kullanıcının konsol alma sebebini oluşturuyordu. O günlerde, insanlar bir konsol seçimi yaparken en çok özel oyunlara önem veriyor ve konsollarını büyük oranda bu özel oyunları oynamak için satın alıyorlardı.

Bu yüzden oyuncular olarak ‘’exclusive’’ kelimesini sıkça duyuyorduk. Bu kelime, o oyunların sadece o platforma özel olduğunu belirtiyor ve başka herhangi bir yerde oynanamayacağını temsil ediyordu. Günümüzde ise bu terimin karşılığı epey değişti. Şirketler ve kullanıcılar, artık özel oyun terimini daha yüzeysel bir anlamda kullanıyor. Xbox, özel oyun politikası ile uzun yıllardır PC platformunu da tanıyor ve oyunlarını kendi konsollarının yanı sıra aynı zamanda PC’ye de çıkarıyordu.

PlayStation, tam olarak bu stratejiye geçiş sağlamasa da önemli markalarını PC’ye çıkararak bu konudaki ciddiyetini kanıtladı. Artık oyunların PC platformuna da gelmesi ve tek bir platforma bağlı kalmaması ile birlikte ‘’exclusive’’ kelimesi, ''platform exclusivity'' ya da diğer bilinen ismiyle ‘’console exclusive’’ kelimesine evrildi. ‘’Konsola özel’’ olarak belirtebileceğimiz bu kavram, o oyunun PC’de de mevcut olduğunu ama konsolda bir platforma özel olduğunu belirtmek için kullanılıyor. Örneğin, Starfield bir ‘’console exclusive’’ oyunu. Çıkar çıkmaz PC’ye de gelecek olsa da konsol tarafında Xbox’a özel olacak. İşte şirketler ve kullanıcılar özel oyun terimini günümüzde bu şekilde kullanıyor.

Bu nedenle ‘’PlayStation’ın artık özel oyunu kalmadı.’’ gibi cümlelerin tamamen yanlış düşünceler olduğunu ve PlayStation oyunlarının günümüzde de konsol tarafında PlayStation'a özel olarak devam edeceğini belirtmekte fayda var. Şirketler, artık PC’yi rakip olarak değil, faydalanabilecekleri ortak bir platform olarak görüyor. PlayStation ve Xbox özel oyunlarının buluştuğu tek nokta olan PC platformu, her iki şirkete de büyük yarar sağlıyor. Uzun lafın kısası, ilerleyen günlerde çok daha fazla PlayStation oyununu PC’de göreceğiz.

PlayStation 4 ve 5’in toplam satışları, toplasak 150 milyonu geçmeyecek civarda. Öte yandan dünyadaki PC oyuncularının sayısına baktığımızda ise bu sayının 1.5 milyardan daha fazla olduğunu görüyoruz.

Bu yüzden sadece PlayStation’a özel olan oyunların yavaş yavaş PC’ye gelmesinin en önemli sebebi, çıkışından uzun bir süre geçmiş olan bu oyunları yeni oyuncular ile buluşturmak. Örneğin, şirketin en önemli markalarından bir tanesi olan God of War da geçtiğimiz aylarda PC’de yayımlanmıştı.


Kaynak webtekno.com

 

Türkiye’de Geliştirilen, ‘Dünyanın En Hızlı Blokzincir Köprüsü’ Olmayı Amaçlayan OmLink, Bugün Faaliyete Geçti

Kripto para dünyası her geçen gün biraz daha genişliyor ve yaşanan gelişmeler, Türkiye’nin bu sektörün gerisinde kalmak istemediğini gözler önüne seriyor. Türkiye’nin Silikon Vadisi olarak bilinen Bilişim Vadisi’nde çalışmalarını sürdüren bir grup girişimci ise Blockchain teknolojisine yepyeni bir soluk kazandıracak gibi görünüyor.