Öğrenince Uzaya Bakış Açınız Asla Aynı Kalmayacak: İşte Son 1 Ayda Yapılan 10 Büyük Uzay Keşfi!

İnsanlık olarak kendi varoluşumuzu, evrenin gizemlerini ve yaşam arayışı gibi büyük meraklarımızı gidermek için binlerce yıldır uzaya bakıyoruz. Bunca gelişmeye rağmen bu konuda halen daha limitlerimiz var ancak geçtiğimiz Temmuz ayı boyunca bu konuda pek çok önemli gelişme yaşandı.

15.08.2022 19:00:25 tarihinde yayınlandı.

İnsanlık olarak kendi varoluşumuzu, evrenin gizemlerini ve yaşam arayışı gibi büyük meraklarımızı gidermek için binlerce yıldır uzaya bakıyoruz. Bunca gelişmeye rağmen bu konuda halen daha limitlerimiz var ancak geçtiğimiz Temmuz ayı boyunca bu konuda pek çok önemli gelişme yaşandı.

James Webb Uzay Teleskobu'ndan gelen görüntülerden Uluslararası Uzay İstasyonu'na yönelik kritik gelişmelere, Büyük Hadron Çarpıştırıcısı'nın yeniden göreve başlamasından karanlık maddeyi daha iyi anlamak için atılan yeni adımlara, gelin Temmuz ayında yaşanan tüm kritik haberlere göz atalım…

Geçtiğimiz ayın şüphesiz en çok konuşulan gelişmesi, James Webb'in resmen göreve başlamış olması oldu. Bu devasa ve gelişmiş teleskop, bize uzaydan ay içerisinde pek çok görüntü gönderdi.

Göreve resmen başlayışı dört adet renkli görüntü ve bir ötegezegene ait, su buharına işaret eden veri seti ile duyurulan James Webb'den gelen bu görsel ve veri setleri, James Webb'in yapabileceklerinin bir önizlemesi olarak değerlendirildi.

James Webb bir yandan Jüpiter gibi sistemimizdeki gezegenlere dair de yeni görüntüler paylaşırken bir yandan da gözünü en eski galaksilere dikmiş durumda. Hatta öyle ki birkaç gün arayla iki farklı galaksi görüntüsü gönderen James Webb, bu iki galaksi ile 'en yaşlı galaksi' görüntülemede kendi rekorunu kırmış oldu.

James Webb'in temel amaçları arasında evrenin en yaşlı galaksilerini incelemek, galaksilerin evrimi, yaşamın kökenleri ve yıldızların oluşumları gibi konu başlıkları bulunuyor. Astrofizikçiler ve tüm bilim dünyası, James Webb'in insanlık için uzayda yeni bir çağ başlattığı konusunda hemfikir.

Dünyanın en büyük ve en güçlü parçacık çarpıştırıcısı Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (LHC), yaklaşık 3 yıldır yapılması gereken bazı geliştirmeler için kapalı haldeydi. Temmuz ayının ilk günlerinde, LHC yeniden göreve başladı.

Yapılan geliştirmeler ile LHC'nin daha fazla parça çarpıştırarak daha fazla veri elde etmesi planlanıyordu. Henüz göreve döner dönmez gelen haberler ise bu geliştirmelerin işe yaradığını kanıtladı.

LHC göreve yeniden başlayalı henüz birkaç saat geçmişti ki, bilim insanları daha önce görülmemiş üç egzotik parçacık keşfettiklerini açıkladılar. LHC'de çalışmalarını devam ettiren bilim insanları, atılan adımlar ile LHC'nin karanlık maddenin gizeminin çözülmesinde büyük rol oynayacağını düşünüyor.

Küçük Macellan Bulutu'nun arkada bulunan ve çember içine alınmış bazı galaksiler ile bir görüntüsü (Bu görüntü, haritanın oluşturulması çalışmalarında kullanıldı.) .via-text { background-color: rgb(0,0,0); /* Fallback color */ background-color: rgba(0,0,0, 0.4); /* Black w/opacity/see-through */ color: white; font-weight: 300; font-size: 0.75em; position: absolute; bottom: 0%; right: 0; z-index: 2; padding: 5px !important; text-align: left; }


Kaynak webtekno.com