Öğrendiğiniz Zaman Size Pek Çok İş Fırsatı Yaratabilecek Kodlama Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Hayatlarımız giderek daha fazla uygulamalar ve akıllı cihazlar etrafında şekilleniyor. Her geçen gün dizüstü bilgisayarlarımızda veya telefonlarımızda daha fazla zaman harcıyoruz. İşte bu kullandığımız teknolojik cihazların tümünün arka planında onların çalışmasını sağlayan kodlar bulunmaktadır.

10.09.2022 19:15:16 tarihinde yayınlandı.

Hayatlarımız giderek daha fazla uygulamalar ve akıllı cihazlar etrafında şekilleniyor. Her geçen gün dizüstü bilgisayarlarımızda veya telefonlarımızda daha fazla zaman harcıyoruz. İşte bu kullandığımız teknolojik cihazların tümünün arka planında onların çalışmasını sağlayan kodlar bulunmaktadır.

Özellikle son yıllarda, kodlama alanında çok çeşitli iş fırsatları ortaya çıkmıştır. Her ne kadar farklı bir alanda çalışıyor olsanız bile, muhtemelen bu kod satırlarıyla karşılaşmışsınızdır. Kodlamanın tam olarak ne olduğunu ve nasıl yapıldığını merak ediyorsanız, bu soruların cevaplarını alabileceğiniz yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.

Basit bir ifadeyle, kodlama bir çeşit iletişim kurma yöntemidir. Nasıl insanlar birbirleriyle anlaşabileceği dillerde iletişim kuruyorsa, aynı şekilde insanlarla bilgisayarlar da çeşitli diller aracılığıyla iletişim kurmaktadır. Bu diller programlama dilleri olarak bilinir ve bu diller üzerinde kod yazma işlemine de kodlama denir. 

Yazılan kodlar, bir bilgisayara hangi eylemleri gerçekleştirmesi gerektiğini ifade eder. Kod yazarak, bilgisayarlara ne yapacaklarını çok daha hızlı bir şekilde aktarabilirsiniz. Aynı şekilde kodlama yaparak web siteleri tasarlayabilirsiniz, uygulamalar yapabilirsiniz veya çeşitli verileri işleyebilirsiniz.

Kodlama, web siteleri veya çeşitli yazılımlar geliştirmek gibi birçok farklı amaç için kullanılır. Özellikle son yıllarda meydana gelen hızlı teknolojik gelişme, kodlama ile yapılabilecek birçok yeni çalışma alanı ortaya çıkarmıştır. Kodlama aracılığıyla geliştirilen teknolojiler, binlerce çalışma saatini veya analog makineleri daha hızlı ve daha güvenilir sistemler haline getirmiştir. Bunların yanı sıra evimizde kullandığımız mikrodalgalardan enerji santrallerine kadar her şeyde kodlamanın etkisi bulunmaktadır.

“Kodlama nasıl yapılır? sorusuna cevap vermeden önce nasıl bir türde kodlama yapmak istediğinizi araştırarak karar vermeniz gerekiyor. Bu kararı vererek hem üzerinde çalışmak istediğiniz programlama dilini seçmiş olacaksınız hem de nasıl bir öğrenme yöntemi izleyeceğinize karar vermiş olacaksınız.

Kodlama yapmak için öncelikle rahatça çalışabileceğiniz bir bilgisayara sahip olmanız gerekiyor. Daha sonra üzerinde çalışmaya karar verdiğiniz programlama dili ile ilgili gerekli programları indirebilirsiniz. Python, Java, Kotlin, Swift, C# ve C++ gibi en popüler programlama dillerinden birini seçerek çalışmaya başlayabilirsiniz. Bu programlama dilleri ile ilgili eğitimlere çeşitli eğitim siteleri veya yazılı dökümanlar aracılığıyla ulaşabilirsiniz.

Üzerinde çalışmalar yapmak için seçebileceğiniz birçok kodlama dili bulunmaktadır. Fakat bu kodlama dilleri farklı amaçlarla kullanılabiliyor. Örneğin, bir web sitesi tasarlamak istiyorsanız HTML, CSS, JavaScript ve Java gibi dilleri öğrenmeniz gerekiyor. Eğer mobil uygulama geliştirmek istiyorsanız Swift (iOS) veya Java(Android) öğrenebilirsiniz. Eğer hangi kodlama dilini seçeceğiniz konusunda kararsız iseniz sizler için popüler programlama dillerini derledik.


Kaynak webtekno.com

 

Telefon Hızlandırma Uygulamaları Tarih Oluyor

Android ekosisteminin vazgeçilmez uygulama türlerinden bir tanesi de "telefon hızlandırma" uygulamaları. Bu uygulamalar, telefonu hızlandırmayı ve batarya tüketimini azaltmayı vadeder. Ancak Google'ın bir süredir üstünde çalıştığı Android 14, bu uygulamaların sonunu getirecek gibi görünüyor. Zira şirketin açıklamasına göre arka planda çalışan hizmetlerin durdurulmasını sağlayan "killBackgroundProcesses" isimli API, Android 14 ile kullanılamaz olacak.

Reddit, Clubhouse Kopyası Sesli Sohbet Özelliği Reddit Talkı Kapatacağını Duyurdu

2020 yılında piyasaya sürülen ve sohbet odaları aracılığıyla, yazılı veya görsel paylaşım olmadan tamamen sesli iletişime dayanan uygulama Clubhouse, pandeminin de etkisiyle kısa sürede tüm dünyada oldukça popüler olmayı başardı. Bunun ardından da birçok sosyal medya platformunun benzer özellikler çıkarmaya başladığını görmüştük.

Notebookunuzu Senelerce Kullanmanızı Sağlayacak Bakım İpuçları

Sahip olduğunuz notebookun cihazınızın ömrünü uzatmak, gelecekte oluşacak ek ve yüklü masrafların da önüne geçecektir. Donanımından yazılımına bilgisayara her anlamda iyi bakmak, cihazınızın uzun dönemde başına gelecek olumsuzlukların da önüne geçecektir. 

Metaverse Karşıtı NFT Satış Platformu Outerverse, Kullanıcıları Sokağa Çıkmaya Teşvik Edecek

Dış mekân ve sağlıklı yaşam odaklı medya markalarının Boulder merkezli ana şirketi Outside Interactive platformu, Pazartesi günü yaptığı bir açıklamada bir NFT satış sitesi, dış mekan odaklı içerik için bir yayın platformu ve insanları dışarıda zaman geçirmeye teşvik eden bir sadakat programı başlattığını duyurdu. Şirket, bunların tamamını ‘Outerverse’ olarak adlandırdı, kaptınız mı kelime şakasını?