NVIDIA GeForce RTX 3000 Ekran Kartlı Bilgisayarlar, Bugün Satın Almaya Değer mi?

Ekran kartı teknolojileri her geçen gün biraz daha iyileşiyor. Günümüzde piyasaya sürülen modeller, görüntüleme teknolojilerini resmen arşa çıkarmış durumdalar. NVIDIA’nın GeForce RTX 3000 serisi ekran kartları da üst düzey performans sunan ürünler arasında yer alıyor.

8.11.2022 07:30:20 tarihinde yayınlandı.

Ekran kartı teknolojileri her geçen gün biraz daha iyileşiyor. Günümüzde piyasaya sürülen modeller, görüntüleme teknolojilerini resmen arşa çıkarmış durumdalar. NVIDIA’nın GeForce RTX 3000 serisi ekran kartları da üst düzey performans sunan ürünler arasında yer alıyor.

Gelin hep birlikte, GeForce RTX 3000 ekran kartlarıyla donatılmış bilgisayarların neler sunabileceğine yakından bakalım.

Oyuncular ve tasarımcılar için dünya genelinde en yeni teknolojileri geliştiren NVIDIA’nın GeForce RTX 3000 serisi ekran kartlarının en önemli özelliklerinden biri bünyelerindeki RT çekirdekleri sayesinde üst düzey bir gerçekçilik ve sürükleyici grafikler sunması. Işın izleme teknolojisi kapsamında, ışıkta meydana gelen en küçük değişikliklere dahi duyarlı olarak ışığın doğal fiziksel davranışını simüle eden özel RT çekirdekleri sinema kalitesinde grafikler oluşturuyor. Oyunlarda fotorealistik grafikler için en önemli öğeler olan ışık, global aydınlatma, ışık saçan dokular ve gölge; yansıma ve çevresel perdeleme gibi ışığın oyun dünyası içerisindeki hareketleri sonucu ortaya çıkan efektler, gerçeğe çok daha yakın bir şekilde oyun dünyası içerisinde oluşturulan sanal ışınlar izlenilerek hesaplanıyor. Yani ışık ve ışık kaynaklı efektler simüle edilmiş oluyor ve ortaya standart yöntemlere (rasterizasyon) kıyasla çok daha gerçekçi gölgeler, çok daha gerçekçi yansımalar ve çok daha gerçekçi bir aydınlatma (global aydınlatma, çevresel perdeleme) çıkıyor. Böylece hem oyuncular hem de kreatif üretimlerde bulunan kullanıcılar için eşsiz bir görsel deneyim yaratılmış oluyor. 

Özellikle kreatif alanlarda çalışan kullanıcılar için hayatı kolaylaştıran RT çekirdeklerinin rendering süreçleri üzerindeki hızlandırma etkisi ise olağanüstü. İki kata kadar performans artışı sağlayan 2. jenerasyon RT çekirdekleri, Blender Cycles, Chaos V-Ray ve Autodesk Arnold gibi en sık kullanılan 3D render programlarında çalışan kullanıcıların uzun render süreçlerinde vakit kaybı yaşamasının önüne geçiyor. 

RTX ekran kartlarıyla birlikte gelen tensör çekirdekleri ise bu programlarda yer alan görüntü temizleme işlemi (interactive viewport denoising) gibi en sık başvurulan yapay zekâ işlemlerine güç veriyor. Örneğin, sinema endüstrisinde en çok kullanılan video düzenleme programı DaVinci Resolve’daki 300’ün üzerindeki yapay zekâ destekli işlemlerin tamamı RTX ekran kartlarında yer alan bu çekirdekler tarafından hızlandırılıyor. Açık konuşmak gerekirse bu ekran kartlarının en önemli özelliği, GPU hızlandırma özelliği sayesinde tüm işlemlerde daha hızlı sonuç veriyor olması.

GeForce RTX ekran kartlı bilgisayarların kreatif üretim yapan kişilerce performans canavarı olarak bilinmesinin bir diğer nedeni de bu bilgisayarların üst seviye donanımsal bileşenlerinin yanında bir dizi yazılım desteği de sunuyor olması. NVIDIA’nın çok sıkı testlerden geçirerek güncellediği NVIDIA Stüdyo sürücüleri bu yazılım desteklerinin başında geliyor.  Hızlandırılmış uygulamalar, sürücü teknolojisi ve NVIDIA Omniverse, Canvas ve Broadcast gibi özel araçlardan oluşan NVIDIA Studio platformu ile kullanıcılar, örneğin basit bir tıklama ile gelişmiş efektler uygulayabiliyor veya tasarım, fotoğraf ve video düzenlemelerde teknik tüm imkanlar içinde diledikleri özgürlüğe sahip olabiliyor.

Adobe Photoshop, AutoCAD, Blender, Premiere Pro, Lightroom, DaVinci Resolve gibi en çok kullanılan uygulamalarda hız ve performans artışı sağlayan NVIDIA Stüdyo ile 3D modellemelerde görselleri 10 kat daha hızlı işlemek, 8K videoları gerçek zamanlı düzenlemek, yayınlarda daha yüksek kaliteli GPU kodlaması ile yüzde 35 daha fazla FPS almak ve yapay zekâ desteği ile 5 kat daha hızlı fotoğraf düzenleme yapmak mümkün.

GeForce RTX GPU’larda özel tensör çekirdeklerini kullanarak kare hızını artıran, yapay zekâ destekli görüntü oluşturma teknolojisi NVIDIA DLSS özelliği de çok önemli. NVIDIA’nın geliştirdiği bu yapay zekâ algoritması, akıcı oyun deneyimi ve yüksek kalitede görsel içerik üretimi için vazgeçilmez olan ve kullanıcıların hep daha fazlasını beklediği FPS değerlerinde artış sağlıyor. 


Kaynak webtekno.com

 

HONOR, Oyun Odaklı Yeni Telefonu 80 GTyi Tanıttı: İşte Özellikleri ve Fiyatı

Geçtiğimiz ay katlanabilir telefonlar konusunda Samsung’a rakip olacak Magic Vs cihazını bizlerle buluşturan Çinli teknoloji devi HONOR, bugün de uzun süredir beklenen yeni telefonu 80 GT’yi resmen tanıttı. Ülkemizde de günden günde popülerleşen şirketin tanıttığı yeni cihaz, 80 serisinin oyun odaklı bir telefonu olarak karşımıza çıkıyor.

Kaç Bilgisayarda Windows 11 Kullanıldığı Belli Oldu: Windows 10, İki Kat Fazla İlgi Görmüştü...

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un 2021 yılında yayımladığı Windows 11 ile ilgili dikkat çekici bir istatistik paylaşıldı. Microsoft'un şirket içi verilerine ulaşmayı başaran Windows Central, Windows 11'in bugüne dek kaç cihaza ulaştığını açıkladı. Yapılan açıklamaya baktığımızda Windows 11'e geçiş hızının oldukça düşük olduğunu görüyoruz. Ancak bu demek değil ki Windows 11, kullanıcılar tarafından tercih edilmiyor.

iPhone 14 Pronun En Beğenilen Özelliği, Daha Telefon Satışa Çıkmadan Androide Geldi

Apple, 7 Eylül günü gerçekleştirdiği etkinlikte yeni iPhone 14 serisi akıllı telefonlarını tanıttı. Şirket, Pro serisinde Android telefonların yıllardır takip ettiği delikli ekran tasarımını benimsediğini gösterdi. Fakat Android üreticilerden farklı olarak, “Bugüne kadar neden yapılmadı?” dedirten ‘Dynamic Island’ özelliğini de paylaştı.