Netflix, Instagram ve Googleın da Kullandığı Python Nedir? İşte Python Hakkında Merak Edilenler ve Cevapları

Bir yazılımcının istediğini yaptırmak için bilgisayarıyla iletişim kurarken kullandığı dile programlama dili denir. Programlama diliyle yazılan komutlar sayesinde bilgisayar yapması gerekeni anlar ve verilen komutları işleme döker. Günümüzde yazılımcılar tarafından kullanılan birbirinden farklı 800’den fazla programlama dili mevcut ve bugün sizlere anlatacağımız Python da bu 800 dilden biri. 

21.02.2022 03:30:16 tarihinde yayınlandı.

Bir yazılımcının istediğini yaptırmak için bilgisayarıyla iletişim kurarken kullandığı dile programlama dili denir. Programlama diliyle yazılan komutlar sayesinde bilgisayar yapması gerekeni anlar ve verilen komutları işleme döker. Günümüzde yazılımcılar tarafından kullanılan birbirinden farklı 800’den fazla programlama dili mevcut ve bugün sizlere anlatacağımız Python da bu 800 dilden biri. 

Netflix, Instagram, Dropbox, Spotify ve hatta Google’ın da kullandığı Python’un ne olduğunu merak ediyorsanız gelin beraber bakalım. 

Basitçe açıklamak gerekirse Python, dinamik semantiği olan nesne odaklı, genel amaçlı bir üst düzey programlama dilidir. Yani bu da demek oluyor ki, doğru araçlarla desteklendiği taktirde hemen hemen her şeyi oluşturmak için kullanılabilir. 

Python’un dinamik yazma ve dinamik bağlama ile birleştirilmiş yüksek düzeyde yerleşik veri yapıları, onu hızlı uygulama geliştirmek (Rapid Application Development) ve mevcut bileşenleri birbirine bağlamak için bir komut dosyası oluşturma veya tutkal dili olarak kullanımı için oldukça çekici kılmaktadır. Python'un basit, öğrenmesi kolay sözdizimi onu daha okunulabilir kılar ve bu da program bakım maliyetini azaltır. Python ayrıca program modülerliğini ve yeniden kod kullanımını teşvik eden modülleri ve paketleri de desteklemekte. Python yorumlayıcısı ve standart kapsamlı kitaplığını tüm büyük platformlar için ücretsiz bir şekilde bulmak mümkün ve dağıtımı için de para ödemeniz gerekmez. 

Profesyonel açıdan bakacak olursak Python; backend internet geliştirme, veri analizi, yapay zeka ve bilimsel bilgi işlemleri için mükemmeldir. Birçok geliştirici üretkenlik araçları, masaüstü uygulamaları ve oyunlar oluşturmak için Python’u kullanıyor, yani eğer olur da Python’u öğrenmek ister ya da öğrenme aşamasında takıldığınız yerler olursa açıp bakabileceğiniz bir sürü yardımcı kaynak var. 

Programcılar, sağladığı artan üretkenlik nedeniyle genellikle Python'a deyim yerindeyse vurulurlar. Python’da derleme adımı olmadığından, düzenleme-test-hata ayıklama döngüsü inanılmaz derecede hızlıdır. Python programlarında hata ayıklamak kolaydır: herhangi bir hata veya hatalı giriş asla bir segmentasyon hatasına neden olmaz. Bunun yerine, yorumlayıcı bir hata keşfettiğinde bir istisna oluşturur. Program istisnayı yakalamadığında, yorumlayıcı bir yığın izi yazdırır. Kaynak düzeyinde bir hata ayıklayıcı, yerel ve global değişkenlerin incelenmesine, keyfi ifadelerin değerlendirilmesine, kesme noktalarının ayarlanmasına, kodda her seferinde bir satır adım adım ilerlemeye vesaire izin verir.  

Hata ayıklayıcı, Python'un iç gözlem gücüne tanıklık ederek Python'un kendi dilinde yazılmıştır. Öte yandan, genellikle bir programda hata ayıklamanın en hızlı yolu, kaynağa birkaç yazdırma ifadesi eklemektir: hızlı düzenleme-test-hata ayıklama döngüsü bu basit yaklaşımı çok etkili kılar. 

İsmini ünlü komedi/hiciv serisi Monthy Python’dan alan ve ‘başlangıç dostu‘ olarak nitelendirebileceğimiz Python, anlaşılması kolay ve kullanımı eğlenceli olacak şekilde tasarlandı. Eğlencenin harika bir motivasyon olduğunu ve genelde sıkıcı olan öğrenme sürecini kolaylaştırdığını göz önünde bulundurursak, Python ile hızlıca prototipler ve araçlar oluşturabileceğinizi ve çoğu kullanıcının Python’da kodlamayı tatmin edici bulduğunu söylersek pek de yanılmış olmayız. Bu özellikler Python’un yazılıma yeni başlayanlar arasında popüler olmasını ve ABD’nin en iyi üniversitelerinde en popüler giriş dili olarak da Java’nın tahtına oturmasını sağladı. 

Çok yüksek seviyeli bir dil olan Python, kodlamaya yeni başlayanlar için çok fazla söz dizimi öğrenme gerektiren İngilizce gibidir. Python sizin yerinize çok fazla karmaşıklığın üstesinden gelir ve yeni başlayanların programlama kavramlarını öğrenmeye odaklanmasına ve çok fazla ayrıntı için endişelenmemesine olanak sağladığı için de oldukça başlangıç dostudur. 


Kaynak webtekno.com

 

A Plague Tale: Requiem Oyunundan İlham Alınarak Oluşturulan Ürkütücü Xbox Series X

2019 yılında piyasaya sürülen ‘gizlilik (stealth) oyunu’ türüne dahil olan A Plague Tale: Innonce, büyük bir başarıya ulaşarak hem eleştirmenlerden hem de oyunseverlerden büyük beğeni toplamıştı. Asobo Studios tarafından geliştirilen ve Focus Entertainment tarafından yayınlanan popüler macera oyunun ikincisi de yakın zamanda piyasaya sürüldü.

Bir Yerden Tanıdık Geliyor: İranda Erişim Engeline Rağmen 45 Milyon Telegram Kullanıcısı Bulunuyor

İran İstatistik Merkezi, ülkede sosyal medya ve anlık mesajlaşma uygulamalarının kullanım oranlarına yer verdiği bir rapor yayımladı. Devam eden erişim engellerinin ve yasakların İran halkının çeşitli sosyal medya ve mesajlaşma uygulamalarını kullanmalarını engelleyemediğini ortaya koyan rapor, devlet destekli yerli mesajlaşma uygulamalarının ise tercih edilmediğini gösterdi.