Nasıl Mutlu Olabileceğimizi Gösteren Yapay Zeka Geliştirildi (Siz de Deneyebilirsiniz)

Yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi hız kesmeden devam ediyor. Bu sistemlerin gelecekte birçok konuda bize yardımcı olması ve hayatımızı kolaylaştırması bekleniyor. Şimdi de Deep Longevity isimli teknoloji şirketi ve Harvard’dan araştırmacıların işbirliği, makine öğreniminin mental sağlıkta nasıl kullanılabileceğini ortaya koyuyor. 

5.07.2022 03:00:26 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ teknolojilerinin gelişimi hız kesmeden devam ediyor. Bu sistemlerin gelecekte birçok konuda bize yardımcı olması ve hayatımızı kolaylaştırması bekleniyor. Şimdi de Deep Longevity isimli teknoloji şirketi ve Harvard’dan araştırmacıların işbirliği, makine öğreniminin mental sağlıkta nasıl kullanılabileceğini ortaya koyuyor. 

Konu hakkında bir araştırma yayımlayan uzmanlar, Amerika Birleşik Devletleri’nde yürütülen çalışmalardan elde edilen verilere dayanarak iki dijital insan psikolojisi modeli oluşturdu. Bu modeller, hepimizi yakından ilgilendiren birçok konuda bilgiyi ve öneriyi bize sunabiliyor. 

Sinir ağlarından oluşan ilk model, psikolojik bir anketten elde edilen bilgilerle yanıt verenlerin yaşını ve 10 yıl içindeki psikolojik iyiliğini tahmin edebiliyor. Daha da açacak olursak bu sistem, insan zihninin yaşlandıkça nasıl bir değişim yaşadığını tasvir edebiliyor. Model ayrıca kişisel gelişime veirlen önemin yaşla azaldığını, hayatta bir amaca sahip olma duygusunun da 40-50 yıl sonunda kaybolduğunu öne sürüyor. Bu tarz bulgular yetişkin kişilik gelişimi gibi konularda önemli verileri araştırmacılara sağlayabiliyor.

İkinci model ise mental sağlık için bir ‘öneri motoru’ olarak tanımlanabiliyor. Bu algoritma, katılımcıları depresyon geliştirme olasılıklarına bağlı olarak kümelere ayırıyor ve bireylerin zihinsel olarak daha iyi duruma gelmesi için en kısa yolu belirliyor. Basitleştirirsek, yapay zekâ modelinin insanların mutlu olması için en kısa yolu bulabildiğini söylememiz mümkün. 

Bu sistemin potansiyelini göstermek isteyen Deep Longevity, insanların belirtilen psikolojik testi ücretsiz olarak yapmalarını sağlayan ücretsiz bir çevrim içi servis FuturSelf’i kullanıma sundu. Buradaki değerlendirme sonucunda katılımcıların uzun vadede mental sağlıklarını iyileştirmeye yardımcı olacak bir rapor ve yapay zekâ tarafından seçilmiş öneriler alabileceği belirtiliyor. 

Harvard araştırmacılarından Prof. Vadim Gladyshev de FuturSelf ilgili şu ifadeleri kullanıyor: “Bu çalışma, psikolojik yaş, gelecekte depresyon riski gibi konulara ilginç bir bakış açısı sunuyor ve psikolojik sorunlara makine öğrenimi yaklaşımının kullanımını ortaya koyuyor. Aynı zamanda yaşam evreleri ve duygusal durumumuz ile ilgili veriler ile 'yaşlanma' gibi konuları nasıl gördüğümüzü bize gösteriyor”

İLGİLİ HABER Yapay Zeka Ölmek İstemiyorum Dedi: Peki Bir Gün İnsanlığı Yok Edecek mi?

Deep Longevity'nin testinden yararlanmak için buradaki linke tıklamanız gerekiyor. Bunun ardından ise açılan sayfada 'Başla' anlamına gelen 'Get Started' butonuna tıklamanız ve üye olmanız gerekiyor. Sonrasında, belirtilen test başlıyor. Bu testte sizin kişiliğiniz ile ilgili birçok soru size yöneltiliyor. Sizin de bu sorulara ne kadar katıldığınızı seçmeniz gerekiyor. Örneğin testte yer alan bir kısım, "Kötü bir durumla karşılaştığımda, bu durumu daha iyi hâle getirmek için elimden geleni yaparım" ifadelerini içeriyor. 


Kaynak webtekno.com

 

28 Bin TLlik Apple Watch Ultra Sağlamlık Testine Girdi: Masa Kırıldı, Saat Sağlam Kaldı!

ABD merkezli teknoloji devi Apple, eylül ayının başında gerçekleştirdiği Far Out isimli etkinlikte yepyeni ürünlerini tanıtmıştı. Bu ürünler arasında Apple Watch Ultra isimli bir de akıllı saat yer alıyordu. Apple'a göre Watch Ultra, bugüne kadar geliştirdikleri en gelişmiş ve en sağlam saatti. "En gelişmiş"lik konusunda bir şey söyleyemiyor olsak da "en sağlam"lık hususunun pek de yanlış olmadığını söyleyebiliriz.

Evden Çalışan İnsanlar 2100 Yılında Böyle Görünecekmiş(!) (Ama Bilime Göre Değil, Bir Mobilya Şirketine Göre)

Bilgisayar başında geçen saatler, konforsuz ve omurgaya zarar verecek oturma pozisyonları, sürekli klavyede dolaşan parmaklar ve dahası. Günümüzde sıradan bir çalışanın çalışma hayatı bu koşullarda geçiyor. Evden çalışma sisteminin pandemi ile yaygınlaşması ise koşulları çok daha konforsuz hale getiriyor çünkü çoğu insan evinde koltukta hatta yatakta çalışıyor...

Marsın Kendi Aylarından Birini Parçaladığı Ortaya Çıktı

‘Kızıl Gezegen’ olarak da bilinen Mars’a yönelik çalışmalarımız hız kesmeden devam ediyor. İlerleyen yıllarda insan gönderilmesi beklenen bu gezegende şimdiden birçok araç yer alıyor ve araştırmalar yürütüyor. Aynı zamanda gezegene ve aylarına yönelik çalışmalar Dünya üzerinden de hız kesmeden devam ediyor.