NASAnın Uzay Aracı Lucy, Türkiyeden 2 Mesajla Jüpiter Yörüngesine Doğru Yola Çıktı

Son yıllarda odağımız yeniden insanlı ay görevleri ve Mars'ta yaşanan gelişmeler olsa da, aslında bilim insanları gözlerini Güneş Sistemimizin bambaşka bir köşesine de dikmiş durumdalar. Uzunca zamandır hazırlıkları devam eden önemli bir görev ile NASA, Jüpiter'in yörüngesine bir uzay aracı gönderiyor.

23.02.2022 11:00:27 tarihinde yayınlandı.

Son yıllarda odağımız yeniden insanlı ay görevleri ve Mars'ta yaşanan gelişmeler olsa da, aslında bilim insanları gözlerini Güneş Sistemimizin bambaşka bir köşesine de dikmiş durumdalar. Uzunca zamandır hazırlıkları devam eden önemli bir görev ile NASA, Jüpiter'in yörüngesine bir uzay aracı gönderiyor.

Lucy isimli uzay aracı, Jüpiter'in yörüngesine uzun bir yolculuğun ardından burada etraftaki asteroitleri incelemeye başlayacak. Görev toplamda 12 yıl sürecek. Bu sürede Lucy'nin Jüpiter'in yörüngesinde dönen iki ayrı asteroit grubunu incelemesi hedefleniyor.

Lucy'nin inceleyeceği asteroitlerden elde edeceği veriler, bilim insanlarının Güneş Sistemi'nin nasıl oluştuğuna yönelik önemli bilgiler elde etmesini sağlayacak. Asteroitlerin gezegenlerin oluşumundan arta kalanlar olduğunu ileten NASA'lı bilim insanları, bu nesnelerin incelenmesinin Güneş Sistemi'nin erken dönem evrimine ve gezegenlerin oluşumuna yönelik önemli veriler sağlayacağını düşünüyor.

Fırlatma Florida'daki Cape Canaveral Hava Kuvvetleri üssünden Atlas-V roketi ile gerçekleştirildi. Lucy'nin yolculuğu oldukça uzun sürecek ve ilk asteroitle buluşmasının Nisan 2025'te gerçekleşmesi planlanıyor. Ardından 2033 yılına kadar incelemeler devam edecek. Bu süreçte Lucy toplamda 7 ayrı asteroiti inceleyecek.

İLGİLİ HABER 10 Yıldır Görevde Olan Juno Aracının Yakaladığı En Çarpıcı Jüpiter Görüntüleri

Uzay aracı son olarak 2033 yılında Patroclus ve Menoetius adında iki asteroiti inceleyecek. Bu asteroitler, listede yer alan en büyük asteroitler. 2033 yılındaki bu son incelemeyle birlikte Lucy'nin görev süresi boyunca toplam seyahat mesafesi 6 milyar km'yi aşacak.

Juno'nun üzerinde bulunan plakada 2006'da Nobel Ödülü alan Orhan Pamuk'un sözlerine Türkçe olarak yer verildi:

"Daha çok sevmek, daha çok gülmek, daha çok düşünmek isterdik. Daha çok görmek, daha çok anlamak, daha çok güvenmek isterdik. Şimdi bizden kalanlar bu istekler ve bu kelimeler. Huzur, rüyalar, uyku ve öpüşler vardı. İnsanlar, meyveler, kağıtlar ve kalemler de vardı. Çünkü hiçbir şey hayat kadar şaşırtıcı olamaz. Yazı hariç. Evet, tabii, tek teselli yazı hariç."

Ayrıca "Ağaca balta vurmuşlar 'sapı bendendir' demiş." ata sözü de İngilizce olarak uzay aracında yer alıyor.


Kaynak webtekno.com

 

PUBG New State’in Mobil ve PC’deki Sistem Gereksinimleri Nelerdir, Oyun Bize Neler Sunuyor?

Ülkemiz başta olmak üzere tüm dünyada oyunseverlerin gönlünü kazanan PUBG oyununun arkasındaki ekip yaklaşık 1 yıl önce PUBG: New State isimli, bir nevi devam serisi sayılabilecek bir oyunun müjdesini vermişlerdi. Sonunda 11 Kasım 2021 tarihinde PUBG: New State App Store ve Google Play Store uygulama mağazalarındaki yerini aldı. Herkesin aklındaki soru ise bu oyunun sistem gereksinimlerinin ne olduğu.

Tıp Fakülteleri Kapatılsın Etiketi Twitterı Adeta Ele Geçirdi: İşte Sosyal Medyayı İkiye Bölen Tartışmaya Gelen Tepkiler

Son zamanlarda artan sağlık çalışanlarına şiddet vakalarından ve aşırı çalışma şartlarından memnun olmadıklarını dile getirip seslerini duyurmak isteyen sağlık çalışanlarının yaptığı grevler sık sık gündeme geliyor. Yıllarca gördükleri eğitimin karşılığını alamadıkları için sağlık çalışanları durumdan şikayetçi olurken, toplumun bir kısım da sağlık çalışanlarını, özellikle de doktorları ‘kibirli’ olmakla suçluyor ve ortada bu kadar şikayet edecek bir durum olmadığını düşünüyor. Hatta bazıları, kendilerinde sağlık çalışanlarına ‘hak ettiniz’ gibi şeyler söyleme hakkını bile buluyor.