NASAdan Marsta Yaşam Var mı? Sorusuna Cevap Arayan Yarışma: Ödül 30 Bin Dolar

Güneş sisteminde Dünya’dan hemen sonra gelen ve bu sistemdeki tek gezegenin bizim dünyamız olmadığı fark edildiğinden bu yana insanlığın en çok dikkatini çeken gezegenlerin başında gelen Mars’ı keşfetmeye dair yıllardır pek çok çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların odak konusu ise genellikle Mars’ın üzerinde, artık olmasa bile bir zamanlar yaşam olup olmadığının araştırılması oluyor. 

13.03.2022 23:30:16 tarihinde yayınlandı.

Güneş sisteminde Dünya’dan hemen sonra gelen ve bu sistemdeki tek gezegenin bizim dünyamız olmadığı fark edildiğinden bu yana insanlığın en çok dikkatini çeken gezegenlerin başında gelen Mars’ı keşfetmeye dair yıllardır pek çok çalışma yapılıyor. Bu çalışmaların odak konusu ise genellikle Mars’ın üzerinde, artık olmasa bile bir zamanlar yaşam olup olmadığının araştırılması oluyor. 

Bu hususta şimdiyse NASA ve temelde 'sorunlarla yaratıcı fikirler ve çözümler arayanları bir araya getiren' bir platform olan HeroX, Mars'ın yaşama ev sahipliği yapma potansiyeliyle ilgili verileri analiz etmenin daha iyi yollarını bulmak adına bir yarışma düzenliyor. Perseverance ve Curiosity gibi Mars keşif araçlarından gelen bilgileri otonom olarak analiz etmek için bir araç oluşturulmasını amaçlayan yarışmanın birincisine ise 30 bin dolar, yani 442.935 TL ödül verileceği bildiriliyor. 

Eski zamanlarda yüzeyinde sıvı halde su bulunması nedeniyle Mars’ın yaşama ev sahipliği yapmış olabileceğine inanılıyor. Her ne kadar Mars’ta bir noktada yaşam olup olmadığı veya bu yaşamın günümüze kadar gelip gelmediği bilinmese de, gezegenden incelenmek üzere Dünya’ya gelecek bozulmamış bir örnek için NASA ve Avrupa Uzay Ajansı’nın birlikte çalışıyor olması bile başlı başına bir heyecan kaynağı olmaya yetiyor. 

Uzaydan yeryüzüne olan iletişim kanalı sınırlı bant genişliğine sahip olduğundan, giderek daha fazla mühendis uzay araçlarının gezegenden topladığı ilginç verileri Dünya’ya göndermeden önce tarayarak seçmesini ve ayıklamasını istiyor. "Keşif araçları ve Dünya arasındaki iletişim, sınırlı aktarım hızları ve kısa günlük iletişim pencereleri ile ciddi şekilde kısıtlı" diyerek bilim insanlarının bu sorununa dikkat çeken HeroX’in internet sitesinde bulunan yarışma sayfası, "Dünyadaki bilim insanları keşif aracından örnek veriler aldıklarında, sonraki işlemleri öncelik sırasına koymak ve bu talimatları uzay aracına geri göndermek için bunları hızla analiz etmeli ve kimyaya dair zor çıkarımlar yapmalıdırlar." şeklinde ifade ediyor. 

Bununla birlikte HeroX, katılımcıların bir maddenin ısıtıldığında serbest bıraktığı uçucu bileşikleri inceleyen gelişmiş bir gaz analizinden kimyasal bileşiklerin "ailelerini" tespit edebilecek modeller oluşturmaları gerektiğini ve analizin analog numuneler üzerinde yapılacağını kaydediyor. Yarışma sayfasına ayrıca kazanan tekniklerin Mars’tan gelen verileri analiz etmeye yardımcı olmak için kullanılacağı, hatta potansiyel olarak gezegensel görev araçları için gelecekteki tasarımları bilgilendirme görevi dahi görebileceği belirtiliyor.  

Öte yandan HeroX, platformun sonuçları gezegen jeologları, analitik kimyagerler ve veri bilimcileri de dahil olmak üzere çok sayıda topluluk ile paylaşmayı planladığını ifade ediyor. "Bu zorluktaki çözümler, sürekli araştırma ve geliştirme için bir başlangıç noktası olarak hizmet etmeyi amaçlamaktadır" şeklinde aktaran HeroX "Yarışmanın organizatörleri, devam eden iyileştirme için yarışmadan sonra verileri çevrimiçi olarak kullanıma sunmayı amaçlıyor" ifadelerini kullanıyor. 

Son başvuru tarihi 18 Nisan olan yarışmanın detayları için buraya tıklayabilir, dilerseniz HeroX yarışma sayfasını ziyaret edebilirsiniz. 


Kaynak webtekno.com

 

CS:GO, 1.8 Milyon Anlık Oyuncu ile Kendi Rekorunu Tekrar Kırdı

2. oyununu ‘CS:GO katili’ olarak duyurmasının ardından Valve’ın oyunculara bahşettiği başyapıtlardan biri olan CS:GO, Mart ayında 1,5 milyon oyuncu ile Steam’de anlık çevrimiçi oyuncu rekorunu kırmıştı. Oyun, bu rekoru bugün tekrardan kırdı.

Yapay Zeka, Dünya’ya Çarpabilecek 11 Asteroit Tespit Etti

Gökbilimciler, bir taraftan uzayı gözleyip yeni keşifler için çalışmaya devam ederken, diğer taraftan Dünya için tehlike yaratabilecek asteroitler hakkında çalışmaya devam ediyorlar. Hollanda’dan bilim insanları, Dünya’ya çarpabilecek asteroitleri önceden tespit edebilecek bir yapay zeka sinir ağı geliştirdiler. 

Biz Daha 5Gye Geçemeden Güney Kore, 6Gye Ne Zaman Geçiş Yapacağını Açıkladı

Türkiye'de 5G bağlantı teknolojisi ile ilgili çalışmalar devam ederken; Çin, Japonya ve Güney Kore gibi bazı ülkeler çoktan 6G bağlantı teknolojisi ile ilgili çalışmalara başlamış durumda. Bu bağlamda Çin, önümüzdeki 10 yıl içerisinde, Japonya ise 2030 yılına kadar 6G teknolojisine geçiş yapmayı planlıyor. Gelen son haberler, Güney Kore'nin 6G teknolojileri konusunda elini çabuk tutmaya karar verdiğini gözler önüne seriyor.

Apple’ın iPhone 14’ü Tanıtacağı Etkinliğin Tarihi Belli Oldu: Çok Beklemeyeceğiz

Teknoloji dünyasının devlerinden olan Apple, her yıl tanıttığı akıllı telefonlar, bilgisayarlar ve diğer ürünlerle yıl boyunca adından söz ettirmeyi başarıyor. Geçtiğimiz yıl tanıtılan iPhone 13 serisi, kamera tasarımı, performansı ve köşeli yapısıyla adından sıkça söz ettirmişti. Ancak telefonun çıkışından haftalar sonra tüm gözler yeni çıkacak iPhone 14 ailesine çevrilmişti.