Milyonlarca Kez İndirilen Uygulamaların Kullanıcıların Verilerini Ele Geçirdiği Ortaya Çıktı: Aralarında Neler Var Neler

Telefonlarımız, bilgisayarlarımız, tabletlerimiz her geçen gün çeşitli yollarla siber saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. Özellikle uygulamalara verdiğiniz izinler, tıkladığınız bağlantılar veya farklı yöntemlerle bilgilerinize kolayca ulaşılabiliyor. 

14.04.2022 06:00:30 tarihinde yayınlandı.

Telefonlarımız, bilgisayarlarımız, tabletlerimiz her geçen gün çeşitli yollarla siber saldırıların hedefi olmaya devam ediyor. Özellikle uygulamalara verdiğiniz izinler, tıkladığınız bağlantılar veya farklı yöntemlerle bilgilerinize kolayca ulaşılabiliyor. 

Bazı uygulamaların ise bilgilerimizi ele geçirmek için veriler topladığı AppCensus araştırmacıları tarafından ortaya çıkarıldı. Peki bu uygulamalar neler? Kendimizi ve verilerimizi, kötü amaçlı insanların eline geçmemesi için nasıl koruyabiliriz?  

Kötü amaçlı yazılım analistlerinin Play Store’dan indirilen uygulamalar üzerinde yaptığı araştırmalar sonucu çok sayıda uygulamanın kullanıcıların kişisel verilerini topladığı ortaya çıktı. AppCensus araştırmacıları bu uygulamaların; kullanıcıların GPS verilerini, MAC adreslerini, ağ SSID’sini, telefon verilerini, e-posta adreslerini ve hatta modem bilgilerini üçüncü parti bir SDK yazılımı aracılığıyla topladığını söyledi.  

Bu toplanan veriler, kötü amaçlı olarak kullanılmak istendiğinde telefonunuz aracılığıyla kullandığınız kart bilgilerinize kadar erişilebiliyor. Tabii şifrelerinizin, kripto cüzdanlarınızın da tehlike altında olduğunu söylemek gerek. AppCensus’a göre, bu SDK yazılımı uygulamaların içerisine gizlenen bir base64 koduyla gerçekleştiriliyor. Hepimizi Play Store’dan uygulama indirirken iki kere düşünmeye iten bu açıklamanın ardından AppCensus tarafından açıklanan uygulama adlarına bir bakalım. 

Öncelikle az önce yukarda belirtmiş olduğumuz uygulamaların, bu bilgiler ortaya çıktıktan kısa bir süre sonra Google tarafından uygulama mağazalarından kaldırıldığını belirtmek gerekiyor. Ancak bu uygulamaların kaldırılmış olması, yerine yenileri gelemeyeceği anlamına gelmez. Bu sebeple dikkat etmeniz gereken ilk şey; telefonunuza indireceğiniz herhangi bir uygulamaya verdiğiniz izinlere ve kabul edeceğiniz metinlere dikkat etmek olmalı. Siz farkında bile olmadan, kullanıcı sözleşmelerinin içerisine yerleştirilmiş cümlelerle aslında verilerinizi kendi elinizle kötü amaçlı kişilere teslim edebilirsiniz. 

İLGİLİ HABER Binlerce Kişi Tarafından İndirilen Bazı Antivirüs Uygulamalarının Kötü Amaçlı Yazılım İçerdiği Ortaya Çıktı: İşte O Uygulamalar

Dikkat etmeniz gereken bir başka konu ise; uzun yıllardır duyduğumuz bir konu. Tanıdığınız birinden geliyor olsa bile ‘anlamlandıramadığınız’ bir e-posta veya mesaj aldıysanız, burada yer alan bağlantılara tıklamayın ve ilk önce size mesajı gönderen kişiyle iletişime geçmeye çalışın. Bununla birlikte uygulamalarınıza verdiğiniz izinleri de bir kontrol etmeniz de fayda olacaktır. 


Kaynak webtekno.com

 

SpaceX, İnsanlığı Mars’a Götürecek Starship Aracı İçin Lisans Aldı: İlk Yörünge Uçuşu İçin Hedeflenen Tarih de Belli Oldu (Nasıl İzlenir?)

Elon Musk yönetimindeki uzay şirketi SpaceX, uzun süredir Starship ismi verilen dev roketini geliştiriyordu. Musk, geçtiğimiz günlerde ise Ay ve nihayetinde Mars’a insan taşıyacak roketin yörünge uçuşuna hazır olduğunu açıklamış ve yakın zamanda bu denemenin gerçekleşebileceğini söylemişti. Uçuş için tek engelin ise ABD Federal Havacılık Dairesi’nden (FAA) alınması gereken onay olduğu belirtilmişti.

YouTuber, Gıcır Gıcır Tesla Model Se Dinamit Bağlayıp Havaya Uçurdu

Finlandiya'da YouTube için çektiği videolarla bilinen Tuomas Katainen isimli bir adam, akıllara durgunluk veren bir olaya imza attı. Sahip olduğu 2013 model Tesla Model S'e tam 30 kilogram dinamit bağlayan adam, elektrik motorlu aracını havaya uçurdu. YouTuber, patlattığı Model S'in içine de Elon Musk mankeni koymuştu. Peki neden? Gelin hep birlikte, bu olayın detaylarına bakalım.

Çıkarılabilir Telefon Bataryaları Geri Dönebilir: İşte Teknoloji Devlerini Köşeye Sıkıştıracak Yeni Düzenlemenin Detayları

Geçtiğimiz haftalarda sizlerle paylaştığımız bir haberimizde, Avrupa Birliği'nin akıllı telefonlarla ilgili bir kararından bahsetmiştik. Önümüzdeki yıllar itibarıyla geçerli olacak bu karar, tüm akıllı telefonlara USB Type-C zorunluluğu getiriyordu. Örneğin Apple, Avrupa Birliği ülkelerinde iPhone satmak istiyorsa, USB Type-C girişli telefonlar üretecekti. Birlik, şimdiyse buna benzer bir kararla gündemde.