Meta, Sosyal Medya Platformlarında Casusluk Yapan Binlerce Hesap Tespit Etti: On Binlerce Kişi Takip Edilmiş

Sosyal medya platformları birçoğumuzun hayatının merkezinde yer alıyor. Ancak bu platformların kullanıcı gizliliği konusundaki sorunları da günden güne artıyor. Şimdi de ABD merkezli Meta (eski adıyla Facebook), kullanıcıların izlendiğinin tespit edilmesi gerekçesiyle binden fazla hesabın askıya alındığını duyurdu.

22.02.2022 12:15:20 tarihinde yayınlandı.

Sosyal medya platformları birçoğumuzun hayatının merkezinde yer alıyor. Ancak bu platformların kullanıcı gizliliği konusundaki sorunları da günden güne artıyor. Şimdi de ABD merkezli Meta (eski adıyla Facebook), kullanıcıların izlendiğinin tespit edilmesi gerekçesiyle binden fazla hesabın askıya alındığını duyurdu.

Facebook’un çatı şirketi Meta tarafından yapılan açıklamalarda, sosyal medya platformlarında bulunan 50 bin kullanıcının ‘casusluk’ faaliyetlerine maruz kaldığı ve izlendiği belirtildi. ABD merkezli dev şirket, tespit edilen bu faaliyetler ile alakalı 1.500 hesabın askıya alındığını açıkladı.

Meta tarafından yapılan açıklamalarda, şirketin sahibi olduğu sosyal medya platformlarında 50 bin kişinin ‘ajanlık’ yapan şirketler tarafından izlendiği duyuruldu. Şirket bu 50 bin kullanıcının, maruz kaldığı casusluk hakkında bilgilendirildiğini de açıklamalarına ekledi. Bunun ardından da bu faaliyetlerle bağlantılı 1.500 hesabın, kuralları ihlal etmesi gerekçesiyle askıya alındığı ifade edildi.

Dev şirketin açıklamalarına göre ‘casusluk’ faaliyetlerini sürdüren şirketler; Kuzey Makedonya, İsrail ve Hindistan gibi ülkelerde yer alıyor. Buna ek olarak Çin’de de bu tarz faaliyet gösteren bir grubun olduğu; ancak bu gruptaki kişilerin kimliğinin henüz tespit edilemediği de Meta tarafından aktarıldı. Yetkililere göre bu şirket ve gruplar, dünya çapına yayıldı ve 100’den fazla ülkede bulunan kullanıcıları izleyerek bilgi toplamayı hedefledi.

Meta’nın açıklamalarında bu faaliyetlerden en çok ABD, Yeni Zelanda, Meksika, Polonya ve Hong Kong’ta yaşayan kullanıcıların etkilendiği kaydedildi. Yetkililer, kötü niyetli bu şirketlerin kurbanlarına sahte hesaplar yardımıyla eriştiğini ve casus yazılımlar yükleyerek kullanıcıları izlemeye çalıştığını düşünüyor.

İLGİLİ HABER Siz de Ortak Olabilirsiniz: Reddit, Halka Arz Sürecini Resmen Başlattı

Daha önce de Meta’ya bağlı WhatsApp da bu tarz bir gerekçeyle İsrail merkezli yazılım şirketi NSO’ya dava açmıştı. Açılan davada NSO’nun ‘Pegasus’ isimli casusluk yazılımının insanları izlemek için kullanıldığı belirtilmişti. NSO ise bu iddiaları yalanlamış, Pegasus’un terörle mücadele için kullanıldığını söylemişti. Artan bu baskılar sebebiyle de geçtiğimiz günlerde Pegasus’un devre dışı bırakılacağı haberleri yayılmaya başlamıştı.


Kaynak webtekno.com

 

Tasarımlarıyla Özel Günleri Bize Hatırlatan Google Doodle Nasıl Ortaya Çıktı? Türkiyeye Özgü Dikkat Çekici 8 Doodle

1998 yılında kurulan Google şirketi, yıllar içinde büyüdü ve bugün dünyanın en büyük teknoloji şirketlerinden biri haline geldi. Şirketin pek çok iş kolu olsa da hepimiz onu popüler bir arama motoru olarak tanıyoruz. Dikkat ettiyseniz Google arama motoru yılın bazı günlerinde şekil değiştiriyor ve Doodle haline geliyor. Google Doodle tasarımları yıllardır devam eden eğlenceli bir şirket geleneği.

Astrofizikçi Neil deGrasse Tyson, Noel Baba ile İlgili Eğlenceli Bilimsel Açıklamalar Yaptı

Noel Baba, 25 Aralık’ta İsa’nın doğumunun kutlandığı Hıristiyan bayramının (Noel) arifesini Noel’e bağlayan gece evlere gizlice girerek çocuklara hediye bıraktığına inanılan hayali bir karakterdir. Efsaneye göre çocuklar, Noel Baba’ya mektup yazarak Noel için hangi hediyeyi istediklerini bildirirler. Noel Baba da elfleri ile çocuklar için oyuncaklar yapar. Noel gecesini, gökyüzünde çocuklara hediye dağıtmakla geçirir.

Tarihte İlk Kez Uzay Çöpüne Ceza Verildi: Bir Firma, Binlerce Dolar Ceza Ödeyecek

Uzay araştırmalarımız hız kesmeden devam ederken “uzay enkazı” veya “uzay çöpü” olarak bilinen problem de gittikçe büyüyor. Bir işlevi olmadan yörüngede bulunan, genellikle uydu veya uzay aracı parçalarından oluşan nesnelere bu isim veriliyor. Tahmin edebileceğiniz gibi bu atıklar, araştırmaların önüne geçme, uydulara veya uçuşlara zarar verme gibi birçok riski beraberinde getiriyor.

Hızlı Şarj Kullanmak Telefonunuzun Bataryasına Zarar Verir mi?

Teknoloji, biz çok fark edemesek de çok hızlı gelişiyor. Bunun en büyük örneklerinden biri ise cebimizdeki akıllı telefonlar. Her biri güçlü birer bilgisayar olan akıllı telefonlar, bundan 15 yıl öncesine kadar hayal bile edemeyeceğimiz kadar hızlı bir şekilde gelişti. Şu anda izlediğimiz dizilerden paramızın kontrolüne kadar her şeyi telefonlarımızla yapıyoruz. Adeta elimiz ayağımız olan bu cihazlara o kadar bağlandık ki kendi enerjimizden çok bu cihazların şarjını düşünmeye başladık.