Meta, Kullanıcı Videoları ile Yapay Zekayı Eğitmeyi Amaçlayan Yeni Veri Bankasını Duyurdu: Herkes Kullanabilecek

Yapay zekânın hızla gelişmesiyle birlikte yapay zekâ sistemleri hayatımızın her alanında hızla kullanılmaya başlandı. ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ modellerine ek olarak Snapchat ve TikTok’ta yapay zekâ destekli filtreleri ve yüz tanıma sistemleri de hızla popülerleşti.

11.03.2023 08:30:23 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekânın hızla gelişmesiyle birlikte yapay zekâ sistemleri hayatımızın her alanında hızla kullanılmaya başlandı. ChatGPT ve DALL-E gibi yapay zekâ modellerine ek olarak Snapchat ve TikTok’ta yapay zekâ destekli filtreleri ve yüz tanıma sistemleri de hızla popülerleşti.

Ancak şu anda yapay zekâlar farklı cinsiyet, ırk, fiziksel görünüş ve engellere sahip olan bireyleri tanımakta ve algılamakta güçlük çekiyor. Meta ise bu soruna kalıcı bir çözüm bulabilmek için yeni bir araştırma düzenledi.

Siri ve Google Asistan benzeri sesli yapay zekâ sistemlerine ek olarak sohbet botları, yüz tanıma kullanan sistemler ve görsel yapay zekâ modelleri için 2021 yılında Casual Conversations (CC) isimli bir veri bankası oluşturan Meta, pek çok yapay zekâ modelinin gelişimine katkıda bulunmuştu. Şirket geçtiğimiz aylarda hazırladığı ikinci nesil CC veri bankası ile bu sistemlerin çok daha fazla bireyi algılayabilmesini amaçlıyor.

7 ülkeden 5.000 katılımcı tarafından kaydedilen 26.000 fazla videodan oluşan bu veri bankasında, farklı dış görünüşlere sahip olan ve fiziksel ya da zihinsel engelleri bulunan bireylerin de videoları yer alıyor.

Meta’ya göre ikinci nesil CC ile eğitilen yapay zekâ sistemleri çilli insanları, peltek insanları, fiziksel ya da zihinsel engeli olan bireyleri ve “alışılagelmişin dışındaki” tüm bireyleri tespit edebilecek.

Ayrıca veri bankasında Anya Taylor-Joy ve Colin Firth ünlülere görünüş ya da ses olarak benzeyen bireylerdn de örnekler alınarak yapay zekâların ünlülerle “ünlülere benzeyen bireyleri” ayırt edebilmesi de sağlanmak isteniyor.

İLGİLİ HABER Kendi ChatGPT Uygulamanızı Geliştirebilirsiniz: API, Herkese Açık Olarak Yayınlandı

Meta ayrıca Casual Conversations 2 veri bankasını herkese açık bir şekilde kullanıma sunarak yapay zekâ modeli geliştiren herkesin bu veri bankasıyla algoritmalarını eğitebileceğini belirtiyor. Ayrıca veri bankasına katkı yapmak isteyen herkes de videolar çekerek yapay zekânın daha da gelişmesine yardımcı olabiliyor.


Kaynak webtekno.com

 

Denizbankın Mobil Uygulamasına Erişim Sorunları Yaşanıyor

Son zamanlarda ülkemizin önde gelen bankalarından İş Bankası ve Akbank’ta Türkiye genelinde sorunlar yaşanmış, bir süre sonra çözülmüştü. Bugün ise sosyal medya platformlarından gelen bilgiler, şimdi de bir başka dev banka Denizbank’ta sorunlar yaşandığını ortaya koydu.

Bir Yapay Zeka, Napolyon’un Gerçek Yüzünü Oluşturdu

Fransa’nın en ünlü imparatoru olan Napolyon Bonapart’ın yüzü, bir yapay zeka yardımıyla gerçeğe yakın bir portreye dönüştürüldü. Yaşadığı dönemde Jacques Louis-David, Horace Vernet ve Vasiliy Vereşagin gibi ressamlar tarafından resmi çizilen Napolyon’un, Hollandalı fotoğrafçı Bas Uterwijk sayesinde fotoğrafa yakın bir portresi oluşturuldu. 

Telefon Taksitleri Kaç Ay Oldu? İşte 5000 TL Altı Telefonlar

İhtiyaçlarımız doğrultusunda bütçemizin büyük bir kısmını akıllı telefonlara ayırdığımız bir gerçek. Yerli yabancı birçok üretici, yılda yüzlerce yeni model telefonu satışa sunuyor ve genellikle çıkardıkları amiral gemisi modellerinin yanı sıra daha uygun fiyatlı modellerle her bütçeden insana hitap ediyor. Bu uygun modellerle birlikte tüketici yüksek telefon taksit sayısına sahip olduğu zaman bütçelerde bir sıkıntı yaşanmıyor. 

Xiaomi’nin Merakla Beklenen MIUI 13.5 Güncellemesini Alacak Cihazların Listesi Ortaya Çıktı

Mobil sektörde kısa sürede büyüyen ve global pazarda da iyi satış performansı gösteren Xiaomi, başarısını uygun fiyatlı telefonlarına borçlu. Ancak Çinli şirketin akıllı telefonlarında kullandığı özel arayüzü de kullanıcı kitlesini tutan en önemli etkenlerden biri. Zira MIUI arayüzü, hem görsel açıdan hem de akıcılık konusunda son yıllarda iyi bir yol kat etti ve bunu sürdürmeye devam ediyor.

Saatte 250 Km Hıza Ulaşan Otonom Araçlar 1 Milyon Dolar İçin Yarışacak

Bundan 20 yıl önce otonom araç fikri kulağa uçuk kaçık bir bilim kurgu projesi gibi geliyordu. Ancak günümüzde yarı otonom ve otonom araçları sokaklarda rahatlıkla görebilir hale geldik. Bu da yetmezmiş geçtiğimiz yıllarda bu otoom araçların yarışması fikri ortaya atılmıştı. Görünen o ki bu fikir gerçekleşmek üzere.