Masaüstü Bilgisayarlar Elektrik Faturasına Kaç TL Etki Eder?

Özellikle gençlerin bırakamadığı bilgisayarlar, ailelerin korkulu rüyaları olan elektrik faturalarına ne kadar etki ediyor? Neredeyse her genç, en az bir kere ailesinden ‘Ne bu elektrik faturasının hali? Kapat şu bilgisayarı artık!’ tepkisini almıştır. Ancak ailelerin fazla bilmediği bir şey var ki bu onları şoke edebilir. Bazen bir avize lambası bile bir bilgisayardan daha fazla elektrik tüketip faturayı kabartabiliyor.

22.03.2023 00:15:12 tarihinde yayınlandı.

Özellikle gençlerin bırakamadığı bilgisayarlar, ailelerin korkulu rüyaları olan elektrik faturalarına ne kadar etki ediyor? Neredeyse her genç, en az bir kere ailesinden ‘Ne bu elektrik faturasının hali? Kapat şu bilgisayarı artık!’ tepkisini almıştır. Ancak ailelerin fazla bilmediği bir şey var ki bu onları şoke edebilir. Bazen bir avize lambası bile bir bilgisayardan daha fazla elektrik tüketip faturayı kabartabiliyor.

Bu içeriğimizde sizlere masaüstü bir bilgisayarın elektrik faturasına ayda ortalama ne kadar etki ettiğini açıklıyor ve sizin de nasıl hesaplayabileceğinizi anlatıyoruz. Sonuç sizi biraz şaşırtabilir, dikkatli olun. Lafı fazla dolandırmadan bilgisayarların tükettiği elektriği hesaplamayı anlattığımız rehberimize geçelim.

Örneğin bilgisayarınızın 600 W’lık bir güç kaynağı (PSU) bulunuyor ve bilgisayarınız günde ortalama 8 saat çalışıyor. Kaba bir hesaplama yapacak olursak günlük tüketim: 600 W x 8 Saat = 4.800 W olur. Bu 4.800 W’ı 1000’e bölüp kW elde edersek 4,8 kW’lık bir günlük elektrik tüketim değeri elde ediyoruz. Bunu da ortalama elektrik ücreti ile çarparsak (4,8 kW x 2,6 TL) 12,48 TL gibi bir günlük fatura yansıması oluyor.

Tabii ki bu durum, masaüstü bilgisayarların çalıştıkları her an prizden 600 W elektrik çektikleri anlamına gelmiyor. Söz konusu 600 W değeri, güç kaynağının bozulmadan bilgisayara sağlayabileceği maksimum elektrik enejisini temsil ediyor. Yani günlük bilgisayarınızın harcadığı elektrik 600 W’lık bir PSU için 150-200 W da olabilir.

Bu günlük 12,48 TL elektrik faturası yansımasını bilgisayarınızı her gün açık tuttuğunuzu varsayarak aylık hesaba vurursak 374 TL gibi bir tutar elde ediyoruz. Yine bir üst paragrafta bahsettiğimiz gibi bilgisayarlar, her zaman PSU değerlerinin tamamı kadar elektrik tüketmediği için günlük harcamanız ortalama 6-9 TL gibi bir meblağ olur. Bu meblağ da aylık hesapta +180 TL-270 TL gibi bir etki demektir.

Bu bahsettiğimiz hesaplamaların hepsi güçlü donanım barındıran ve biraz fazla güç tüketen yeni nesil masaüstü bilgisayarlar için geçerli. Eğer ortalama veya ortalama altı bir bilgisayara sahipseniz, bilgisayarınızın elektrik faturasına ettiği etki 80-120 TL arasında olacaktır.

Bu hesaplamada her zaman kesin sonuçlara ulaşmanızın bir imkanı yok. Zira kullandığının elektrik hattının dağıtıcısı, faturanızı 30 günde bir okumayabilir. Bazı durumlarda 5 haftalık ya da 3 haftalık tüketimleriniz için fatura kesilebilir. Bu nedenle günlük ortalama tüketim üzerinden çıkan rakamı baz almanızı tavsiye ederiz.

Hemen örnek olarak kendi bilgisayarınızın elektrik faturasına etkisini hesaplayıp yorumlar bölümünde belirtebilirsiniz. Böylelikle bir Webtekno rehberinin daha sonuna gelmiş bulunmaktayız, görüşmek üzere. :)


Kaynak webtekno.com

 

Android 13ün İlk Beta Sürümü Yayınlandı: İşte Tüm Yenilikler

Her yıl güncellenen ve çeşitli yenilikler ile kullanıcılara sunulan Android, 13. sürümü ile önümüzdeki aylarda karşımıza çıkacak. Henüz kullanıcıların büyük çoğunluğu son yayınlanan Android 12 güncellemesini dahi almazken geçtiğimiz günlerde Android 14 ile ilgili bilgilerin ortaya çıkması güncelleme işinin farklı bir boyut kazandığını gözler önüne serdi. Google ise daha öncesinde yayınladığı güncelleme programına bağlı kalarak nisan ayı içerisinde Android 13'ün ilk beta sürümünü yayınladı.

Dünyayı Kasıp Kavuran Kelime Oyunu Wordleda En Başarılı Ülkeler Açıklandı: Türkiye Sınıfta Kaldı

İnternet tabanlı kelime oyunu olan Wordle’ın son zamanların en popüler oyunu olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Yazılım mühendisi Josh Wardle tarafından geliştirilen, size tanınan altı hak ile her gün yenilenen kelimeleri tahmin etmenizi ve sonuçları sosyal medyadan paylaşmanızı sağlayan bu uygulama, yüksek popülaritesi sebebiyle geçtiğimiz aylarda dev medya şirketi The New York Times tarafından milyonlarca dolara satın alınmıştı.

Microsoft Edgein Ziyaret Ettiğiniz Tüm Siteleri Binge Gönderdiği Ortaya Çıktı! [Verilerinizi Saklamanın Yolunu Anlattık]

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft'un yapay zeka dopingi sayesinde son dönemlerde adından sıklıkla söz ettirmeye başlayan internet tarayıcısı Edge ile ilgili çok garip bir gelişme yaşandı. Microsoft Edge'in, bir kullanıcının ziyaret ettiği tüm internet sitelerini, arama motoru Bing'e ait bir API'ye aktardığı tespit edildi. Peki Microsoft Edge neden böyle bir şey yapıyor?

Elon Musk: Twitter Şirketler ve Devlet Yetkilileri İçin Ücretli Olabilir (Peki ya Biz?)

Geçtiğimiz hafta Twitter'ı 44 milyar dolar karşılığında satın almak için anlaşmaya vararak gündeme bomba gibi düşen Elon Musk, platformla ilgili açıklamalarına devam ediyor. Bu kez Twitter'ın ücretsiz yapısı ile ilgili açıklamalarda bulunan Musk, dikkat çeken bir çıkış yaptı. Elon Musk'ın açıklamalarına göre Twitter, yakın bir gelecekte ücretli hale gelebilir. Gelin bu açıklamaların detaylarına hep birlikte bakalım.