Mars Atmosferindeki Radyasyondan Korunmak, Yeraltına İnmekle Mümkün Olabilir

Bazılarınızın da bileceği üzere Mars’a insanlı inişin önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak insanlık Kızıl Gezegen’in yüzeyine ayak basmadan önce bilim insanlarının, gezegene gönderilecek insanların güvenliğini garantilemesi adına cevaplaması gereken pek çok soru bulunuyor. 

29.04.2022 17:00:30 tarihinde yayınlandı.

Bazılarınızın da bileceği üzere Mars’a insanlı inişin önümüzdeki 10 yıl içerisinde gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak insanlık Kızıl Gezegen’in yüzeyine ayak basmadan önce bilim insanlarının, gezegene gönderilecek insanların güvenliğini garantilemesi adına cevaplaması gereken pek çok soru bulunuyor. 

Mars yüzeyinde insanlar için tehdit oluşturabilecek şeylerden birisi de gezegene yağan kozmik radyasyon miktarı ve de galaktik kozmik ışık (GCR) parçacıları olarak öne çıkıyor. Yeni yayımlanan bir araştırma ise Mars atmosferindeki zararlı radyasyona karşı korunma sağlayabilecek ve astronotlar için gelecekte yapı malzemeleri sağlayabilecek potansiyel bir çözüm sunuyor. 

Muhtemelen süpernovalar gibi kozmik olaylardan yayılarak güneş sisteminin dışından gelen ve büyük ölçüde Dünya’yı çevreleyen manyetosfer isimli manyetik alanlardan seken GCR’ları, esas olarak ‘her elementten’ oluşan yüksek enerjili parçacıkları olarak tanımlamak mümkün olabilir. GCR parçacıklarına aşırı maruz kalmaksa insanların kanser, katarakt ve merkezi sinir sistemi hasarı gibi birçok sağlık sorunu yaşamasına neden olabilir. Mars’ın bu parçacıkların atmosferine serbestçe girmesini ve yüzeyine ulaşmasını engelleyecek manyetik bir alandan yoksun olması da Kızıl Gezegen’in GCR açısından son derece zengin olduğu anlamına geliyor. 

Söz konusu yeni çalışmaya göreyse Mars yüzeyinin derinliklerine inmek, gezegendeki yüksek radyasyondan ve GCR parçacıklarından korunmanın anahtarı olabilir. 

Buna göre GCR'lar, esas olarak karbondioksit ve nitrojenden oluşan Mars'ın atmosferine girdiklerinde, iyonlaşma yoluyla çok fazla enerji kaybederler ve bu durum da bu parçacıkların yüzeye ulaşmasını engeller. Çalışma yazarlarına göre bu durum, büyük ölçüde atmosferin kalınlığına ve yüzeye uygulanan atmosferik basınç miktarına bağlıdır. Yani kısaca topografyası tıpkı Dünya gibi çok çeşitli olan Mars’ta atmosferin kalınlığı bulunan noktaya göre değişebilir ve bu da yüzeye ulaşan radyasyon miktarının değişkenlik gösterebilmesine sebep olabilir. 

Öte yandan araştırmacılar, GCR’lar ve atmosfer arasındaki etkileşimin, ikincil nötron parçacıkları adı verilen başka bir zararlı radyasyon türü yarattığını da keşfettiler. Araştırmaya göre atmosferik korumanın daha fazla olması ise, ikincil nötronların Mars yüzeyine verdiği zararın daha az olmasına neden oluyordu. 

Bunun üzerine araştırmacılar, gezegenin yüzeyinde GCR maruziyetini simüle etmek ve regolit olarak bilinen, yüzeydeki kire ve kayaya ne kadar derinlemesine nüfuz ettiğini ölçmek için NASA'nın Curiosity aracı tarafından toplanan radyasyon verilerini ve Atmosferik Radyasyon Etkileşim Simülatörü (AtRIS) adı verilen son teknoloji bilgisayar modellemesini kullandılar. 

Analizlerinin sonucunda, etkili radyasyon dozunun regolitin yaklaşık 30 santimetre içinde zirveye ulaştığı anlaşıldı. Bunu takiben araştırmacılar, Mars'ta güvenli yerleşim için 1 ila 1,6 metre arasında bir regolit kalkanı gerekli olacağını tespit etti. Konuya ilişkin olarak çalışmanın yazarları, "Yüzey basıncının daha yüksek olduğu derin bir kraterde, gereken ekstra regolit koruması biraz daha küçüktür" ifadelerini kullandı. 

Peki bu neden bu kadar önemli? Buna göre Mars materyalinin GCR’lardan nasıl etkilendiğini ve gezegenin atmosferinin radyasyon maruziyetini değiştirmede oynadığı rolü anlamak; gelecekte Mars’ta bir üs inşa etmek adına son derece önemli bir adım olabilir.  


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApptan Gelen "Ücretsiz Uçak Bileti" Mesajlarına Dikkat!: İşte Dikkat Etmeniz Gereken Yeni Yöntem

Dolandırıcılar her geçen gün fidye, bilgilerin ele geçirilmesi ya da birikimlerin çalınması gibi amaçlarla yeni 'tuzak' yöntemleri geliştirmeye devam ediyor. Bunlardan sonuncusu ise özellikle yurt dışında büyük bir gündem yarattı. Dünyanın en büyük hava yolu şirketlerinden United Arab Emirates adına sosyal medyada sahte mesajlar yayınlanmaya başladı, bu sahte kampanyalar, WhatsApp üzerinden de yayılmaya başladı.

Sony Xperia 1 Mark IV Tanıtıldı: Gerçek Optik Zoom Sunan İlk Akıllı Telefon!

Akıllı telefon dünyasında ismini eskisi kadar sık duymadığımız Sony, her yıl özellikle kamera konusunda çığır açan yeni amiral gemisi telefonunu piyasaya sürmeye devam ediyor. Şirket, bugün de bu yılın amiral gemisi Xperia 1 Mark IV’yi tanıttı. Özellikle video çekimi yapanlara odaklanan telefon, akıllı telefonlara da bir ilki getirdi.

Yeni Arama Motoru You, Googleı Tahtından Edebilir mi?

Birçok kişi için Google, yerini başka hiçbir arama motorunun dolduramayacağı bir arama motoru. Hatta Google yıllardır hayatımızda kendisine öylesine bir yer etti ki, çoğumuz merak ettiğimiz bir şeyi internette aratacak olduğumuzda ‘Googlelamak’ fiilini kullanırız. Ancak görünen o ki dünyanın önde gelen müşteri ilişkileri yönetim platformlarından Salesforce’un eski baş bilim insanı David Socher bunu değiştirmeyi amaçlıyor. 

Türknetin Zamma Zam Yaptığı İddia Edildi: "Yeni Fiyat 169,90 Değil, 179,90 TL Olacak!"

Türkiye’nin en büyük internet sağlayıcıları arasına giren ve Speedtest’e göre Türkiye’de en hızlı internet sunan TurkNet, geçtiğimiz gün abonelerini üzen bir açıklama yapmıştı. Şirket, Türk Telekom’un port altyapılarına yaptığı %67’lik zammın ardından internet abonelik ücretini 139,90 TL’den 169,90 TL’ye çıkardığını duyurmuştu.