Kulaklıklarda Bulunan L(Sol) ve R(Sağ) Harfleri Neden Bu Kadar Önemli?

Kulaklıkları takarken her defasında 'R' ve 'L' harflerine dikkat ederiz. Harflere dikkat etmeden kullansak olmuyor mu? Sesin geliş yönünü daha net vermek adına bunun bir önem arz ettiğini zaten biliyorsunuz ancak biz biraz daha teknik detaylara değineceğiz.

15.11.2022 15:15:10 tarihinde yayınlandı.

Kulaklıkları takarken her defasında 'R' ve 'L' harflerine dikkat ederiz. Harflere dikkat etmeden kullansak olmuyor mu? Sesin geliş yönünü daha net vermek adına bunun bir önem arz ettiğini zaten biliyorsunuz ancak biz biraz daha teknik detaylara değineceğiz.

Bu içeriği kulaklıklarınızı takarak okumanızı öneriyoruz, böylece videoları açtığınızda sesleri daha iyi deneyimleyebilirsiniz.

Ses, sanılandan daha yavaş hareket ediyor. Mesela yankı yapan bir ortamda sesin bize gecikerek geldiğini bilirsiniz. Sesin yavaş hareket etmesi, beynin sağ ve sol kulağa gelen seslerin arasındaki zaman farkını anlamasına neden oluyor. 

Stereo teknolojisi, bu durumu bir nevi taklit etmek ve sesin farklı yönlerden geldiği yanılsamasını beyne iletmek içinse sesin yavaşlığından faydalanıyor. Bu sayede, kulaklığı takan kişi, verilmek istenen ses yönünü kolaylıkla algılayabiliyor.

Bu araba, filmde soldan geçiyor ama ses size sağdan geliyor. Durum ne kadar tat kaçırıcı değil mi? İşte sağ ve sol işaretleri bu yüzden önemli. Kimse filmi tersine ses ile izlemek istemez ne de olsa.

Bazen müzikte ses sol kulaktan sağ kulağa doğru verilerek dinleyicinin müzik zevki arttırılabiliyor. Ek olarak 3D müzikler de piyasada yerini almış durumda. 3D müzik sayesinde daha gerçekçi bir müzik deneyimi dinleyiciye sunulabiliyor.


Kaynak webtekno.com

 

Öğrenince Unutmanızın Zor Olduğu 22 İnternet Sitesi

İnternet dünyası, insanın akıl sınırlarını zorlayacak derecede birikime sahip bir yer olabileceği gibi, bazen de bir o kadar hayatımızı kolaylaştıran bir yer. Saatlerce aramamız gerekebilecek şeyleri bize 10 saniyelik bir aramayla bulduran, bazen arşivler dolusu sayfayı tek tıkla ayağımıza getiren kapsamlı bir buluş.

Google, Oluşturulan Sahte Videolarla Sosyal Medyanın Çalkalanmasına Neden Olan Deepfake Araçlarından Birini Yasakladı!

Google Research ekibinin 2017 yılında hayata geçirdiği Colaboratory projesi, herkesin tarayıcı üzerinden Python yazılım dilinde kod yazmasını ve çalıştırmasını sağlıyor. Özellikle makine öğrenimi, eğitim ve veri analizi için kullanılan platform, bugünse Google’ın deepfake’lere olan tepkisini gösteren bir haberle gündeme geldi.

Googledan Sürpriz İtiraf: "Instagram ile TikTok, Bizi Tehdit Ediyor"

ABD merkezli teknoloji devi Google'ın üst düzey yöneticilerinden Prabhakar Raghavan, iş dergisi Fortune tarafından gerçekleştirilen bir konferansta gündeme ilişkin açıklamalar yaptı. Google'ın rakipleri arasında yer alan Instagram ve TikTok'un artık şirketi tehdit etmeye başladığını açıkça dile getiren Raghavan, kendilerinin de bu tehditleri savuşturabilmek için çalıştıklarını söyledi. Peki Instagram ve TikTok, nasıl Google gibi bir devi köşeye sıkıştırdı?