Kamerasını Bantlayanlar Haklıymış: iPhone Telefonların Kamerasına Kadar Erişim Sağlayabilen Yeni Bir Casus Yazılım Tespit Edildi
Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.
Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.
Genelde birisinin sizin verilerinize erişebilmesi için size gönderilen bir linke tıklamanız gerektiği düşünülür. Ancak durum böyle değil. Pegasus casus yazılımı gibi yazılımlarda kişinin verilerinize ulaşabilmesi için size belirli bir uzaklıkta olması ve telefon numaranızı bilmesi yeterli.
NSO Group isimli İsrailli bir firma tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı, günümüzde karşılaşılan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülüyordu. Yazılım, cihazınızın içerisindeki tüm bilgilere, kameranıza ve mikrofonunuza kadar erişim sağlayabiliyordu. Yeni casus yazılımın, yine İsrailli QuDream isimli daha küçük bir şirket tarafından geliştirildiği ve şirketin hükümütlere bu casus yazılımı sattığı ileri sürüldü.
QuaDream, Reign isimli casus yazılımı kullanarak Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalar üzerinden yapılan yazışmaları takip edebiliyor ve telefon görüşmelerini canlı olarak kaydedebiliyor. Yine Pegasus casus yazılımında olduğu gibi Reign’de kameralarınıza ve mikrofonunuza erişim sağlayabiliyor. QuaDream şirketinin 2019 yılında 50 telefona sızılması için izin verilen paketi 2,2 milyon dolara satılıyordu.
İki casus yazılımda sizin herhangi bir linke tıklamanıza veya bir mesaja cevap vermenize ihtiyaç duymadan verilerinize erişim sağlayabiliyor. ‘Sıfır tıklama’ olarak adlandırılan teknik, verilerinize uzaktan erişim sağlayabilen oldukça karışık bir teknik. Bu tekniği kullanarak her iki şirkette casus yazılımını Apple'ın anlık mesajlaşma uygulamalarındaki açığı kullanarak telefonlara sızdırmayı başarıyordu.
İLGİLİ HABER Ekran Kartınız, Bilgisayarınızdaki Gizli Casusunuz Olabilir: İşte Hackerların Sizi Takip Etmek İçin Kullandıkları Yeni Yöntem
Apple, yaptığı bir güncelleme ile her iki casus yazılımı da etkisiz hale getirdiğini açıkladı ve Kasım ayında Pegasus casus yazılımını geliştiren NSO Group’a kullanıcı sözleşmelerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. NSO Group ise QuaDream ile herhangi bir işbirliklerinin olmadığını ve herhangi bir yanlış yapmadıklarını söylüyor.
Kaynak webtekno.com
Google Chrome, Siber Saldırılardan Korunmak İçin Acil Durum Güvenlik Güncellemesi Yayınladı: Peki Güncelleme Nasıl Yapılır?
Google Chrome, en çok tercih edilen internet tarayıcılarından biri olmaya devam ediyor. Ülkemizde ve tüm dünyada 3,2 milyar kullanıcısı olan Chrome, bu günlerde zor günler yaşıyor.
Hep Instagram mı Çalacak: TikToka IGTV Benzeri Uzun Videolar Yüklenebilecek
Son yılların tartışmasız en popüler sosyal medya platformu haline gelen TikTok, mobil uygulama üzerinde sürekli değişiklik yapıyor. Bu değişiklikler, özellikle de son dönemlerde çekilen videoların sürelerinin uzatılabilmesi ile ilgili. Yayınlandığı ilk dönemlerde yalnızca 15 saniye uzunluğunda videolara izin veren platform, bir süre önce 30 saniyeye yükselttiği sınırı, temmuz ayı içerisinde de 3 dakikaya kadar uzatmıştı.
Xiaomi, Bilim Kurgu Filmlerinden Fırlamış Gibi Görünen Artırılmış Gerçeklik Gözlüğünü Tanıttı
Çinli teknoloji devi Xiaomi, anavatanında gerçekleştirdiği bir etkinlikte yeni bir ürün tanıttı. Şirket; Google, Meta ve Apple gibi şirketlerin de çalıştığı akıllı gözlük kategorisine dahil oldu. "Mijia AR" olarak isimlendirdiği artırılmış gerçeklik gözlüğünün tanıtımını yapan Xiaomi, bu ürünle tüketicileri etkilemeyi başarabilir gibi görünüyor.
YouTuber MrBeast, 456 Bin Dolar Ödüllü Gerçek Squid Game Yarışması Düzenledi
Yalnızca ana kanalı ele alındığında dünyanın en fazla abone sayısına sahip olan MrBeast (Jimmy Donaldson), bugüne kadar pek çok farklı ve bol ödüllü yarışma fikirleriyle karşımıza çıktı. Geçtiğimiz haftalardaysa kendisi, takipçilerini ve takipçisi olmayanları merak ettiren bir projeye giriştiğini gösterdi. Bu projesi, Squid Game’i gerçek hayatta yapmaktı.
NASA, İnsanlığı Aya Götürecek Artemis V Görevinin İniş Aracı İçin Seçimini Yaptı: Bu Sefer Jeff Bezosun Blue Origin Şirketi Seçildi!
ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi (NASA), insanlığı Ay’a götürecek Artemis görevleri için hazırlıklarını sürdürüyor. Ajans, bugün yaptığı bir açıklamayla Artemis V görevinde hangi şirketin astronotları uyduya taşıyacağını duyurdu.