Kamerasını Bantlayanlar Haklıymış: iPhone Telefonların Kamerasına Kadar Erişim Sağlayabilen Yeni Bir Casus Yazılım Tespit Edildi

Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.

20.02.2022 15:30:23 tarihinde yayınlandı.

Son dönemde farklı gelişmelerle gündeme gelen ancak aslında 2016 yılından beri varlığını sürdüren İsrailli casus yazılım Pegasus'un ardından yeni bir İsrailli yazılım daha gündemde. Bugüne kadar ortaya çıkan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülen Pegasus casus yazılımı her ne kadar son dönemde 'devre dışı bırakılacak' iddialarıyla anılsa da, yerine gelecek yeni casus yazılımlar çoktan ortaya çıkmış gibi görünüyor.

Genelde birisinin sizin verilerinize erişebilmesi için size gönderilen bir linke tıklamanız gerektiği düşünülür. Ancak durum böyle değil. Pegasus casus yazılımı gibi yazılımlarda kişinin verilerinize ulaşabilmesi için size belirli bir uzaklıkta olması ve telefon numaranızı bilmesi yeterli. 

NSO Group isimli İsrailli bir firma tarafından geliştirilen Pegasus casus yazılımı, günümüzde karşılaşılan en büyük siber tehlikelerden biri olarak görülüyordu. Yazılım, cihazınızın içerisindeki tüm bilgilere, kameranıza ve mikrofonunuza kadar erişim sağlayabiliyordu. Yeni casus yazılımın, yine İsrailli QuDream isimli daha küçük bir şirket tarafından geliştirildiği ve şirketin hükümütlere bu casus yazılımı sattığı ileri sürüldü.

QuaDream, Reign isimli casus yazılımı kullanarak Whatsapp ve Telegram gibi uygulamalar üzerinden yapılan yazışmaları takip edebiliyor ve telefon görüşmelerini canlı olarak kaydedebiliyor. Yine Pegasus casus yazılımında olduğu gibi Reign’de kameralarınıza ve mikrofonunuza erişim sağlayabiliyor. QuaDream şirketinin 2019 yılında 50 telefona sızılması için izin verilen paketi 2,2 milyon dolara satılıyordu.

İki casus yazılımda sizin herhangi bir linke tıklamanıza veya bir mesaja cevap vermenize ihtiyaç duymadan verilerinize erişim sağlayabiliyor. ‘Sıfır tıklama’ olarak adlandırılan teknik, verilerinize uzaktan erişim sağlayabilen oldukça karışık bir teknik. Bu tekniği kullanarak her iki şirkette casus yazılımını Apple'ın anlık mesajlaşma uygulamalarındaki açığı kullanarak telefonlara sızdırmayı başarıyordu.

İLGİLİ HABER Ekran Kartınız, Bilgisayarınızdaki Gizli Casusunuz Olabilir: İşte Hackerların Sizi Takip Etmek İçin Kullandıkları Yeni Yöntem

Apple, yaptığı bir güncelleme ile her iki casus yazılımı da etkisiz hale getirdiğini açıkladı ve Kasım ayında Pegasus casus yazılımını geliştiren NSO Group’a kullanıcı sözleşmelerini ihlal ettiği gerekçesiyle dava açtı. NSO Group ise QuaDream ile herhangi bir işbirliklerinin olmadığını ve herhangi bir yanlış yapmadıklarını söylüyor.


Kaynak webtekno.com

 

Reddit Hack Skandalında Yeni Gelişme: İşte Hackerların Ele Geçirdikleri Devasa Veri Miktarı ve İstedikleri Fidye

Dünyanın en büyük sosyal ağlarından Reddit, devasa bir veri sızıntısı iddiasıyla karşı karşıya. BlackCat isimli hacker grubu, geçtiğimiz şubat ayında Reddit sistemlerine sızdıklarını ve buradan 80 GB'lik veri çaldıklarını duyurdu. Hacker'lar, Reddit'i fidye ödememesi ve bir süredir platformda protestolara neden olan API fiyat artışlarını kalıcı olarak geri çekmemesi halinde sızdırılan verileri yayınlamakla tehdit ediyor. 

Apple, iPhone Kullanıcılarına Yapay Zeka Destekli Sağlık Koçu Sunmaya Hazırlanıyor

ABD merkezli teknoloji devi Apple, bundan birkaç hafta önce yeni patentleri ile haberlerimize konuk oldu. Hatırlayan okurlarımız vardır; Apple'ın yeni patentleri, giyilebilir teknolojik ürünler aracılığıyla kullanıcıların tüm vücut hareketlerini takip edebilmeye, bu sayede daha iyi sağlık özellikleri oluşturabilmeye yarıyordu. Şimdi bu patentlerle bağlantılı yeni bir gelişme yaşandı.

Belediyelerin Vatandaşlara SMS Göndermek İçin de Kullandığı Femtocell Nedir? Konum Verilerimiz Tehlikede mi?

Sık sık şehirler arası seyahat eden kişiler bu duyguyu daha iyi bilir. Yolculuğun yarısına kadar gelmişsinizdir ve bu uzun yolculukta gözleriniz dalıp giderken aniden bir SMS ile irkilirsiniz. İl sınırlarına girdiğiniz belediye, sizleri çeşitli methiyeler ile beraber “hoş geldin” mesajı ile karşılar. Yolcuğun geri kalan kısmını, "belediye şehre girdiğimi nasıl anladı" diye düşünerek geçirmeye başlarsınız.

“Benimki”-“Seninki” Kavgaları Yakındır: Instagram, Yepyeni Özelliği ’Seninki’yi Test Etmeye Başladı

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram, Türkiye'den bazı kullanıcıları da dahil ettiği yeni bir özelliği test etmeye başladı. "Add Yours" (Seninki) olarak isimlendirilen ve hikayelerde ortaya çıkan bu özellik, kullanıcıların birbirleriyle olan etkileşimlerini artıracak gibi görünüyor.

Twitter Kurucusu Jack Dorsey, Rapçi Jay-Z ile Bitcoin Akademisi Kurdu

Dünyanın en popüler mikroblog sitesi Twitter'ın kurucusu ile dünyaca ünlü şarkıcı Jay-Z, iş birliği yaparak yeni bir eğitim platformu kurduklarını açıkladılar. "Bitcoin Academy" (Bitcoin Akademisi) olarak isimlendirilen bu platform, adından da anlayabileceğiniz üzere kripto paralar ve Bitcoin ile ilgili eğitimler verecek. Tamamen ücretsiz olan eğitimler hem yüzyüze hem uzaktan gerçekleştirilecek.