JSON Dosyası Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Açılır?

Bugün gerçek hayatımızla iç içe geçmiş olan dijital dünyada pek çok farklı veri biçimi ve bu verileri barındıran yine pek çok farklı dosya formatı vardır. Sık sık karşılaştıklarımızı tüm kullanıcılar biliyor ancak JSON gibi daha çok yazılımcılara hitap eden formatlar birçok kullanıcı için yabancı. .json uzantılı JSON dosyası, özellikle programcılar arasından en yaygın kullanılan dosya formatlarından bir tanesi.

16.02.2022 02:44:59 tarihinde yayınlandı.

Bugün gerçek hayatımızla iç içe geçmiş olan dijital dünyada pek çok farklı veri biçimi ve bu verileri barındıran yine pek çok farklı dosya formatı vardır. Sık sık karşılaştıklarımızı tüm kullanıcılar biliyor ancak JSON gibi daha çok yazılımcılara hitap eden formatlar birçok kullanıcı için yabancı. .json uzantılı JSON dosyası, özellikle programcılar arasından en yaygın kullanılan dosya formatlarından bir tanesi.

.json uzantılı JSON dosyası, temel olarak Java dili ile oluşturulan ama bugün tüm programlama dilleri tarafından kullanılarak hazırlanabilen basit nesneleri ve temel veri yapısını barındırır. Kullanım amacı ise yapılandırılan veri değişimini sağlamaktır. Kolayca oluşturulur, açılır ve düzenlenir. Gelin JSON dosyası nedir, ne işe yarar, nasıl açılır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

JavaScript Object Notation, Türkçesi ile Javascript Nesne Gösterimi, kısaca JSON; .json uzantılı olarak kullanılan ve yapılandırılan veri değişimini sağlayan bir dosya formatıdır. JSON dosyası metin biçimindedir. Temel olarak Java başta olmak üzere pek çok farklı programlama dili ile hazırlanmış basit nesneleri ve temel veri yapısını barındırır. 

.json uzantılı JSON dosya formatının temel amacı, yapılandırılan veri sistemlerinin değişimini ve transferini kolaylaştırmaktır. Basit metin biçiminde olduğu için az yer kaplar, kolay paylaşılır ve kolay saklanır. Java dilindeki değişmez nesne prensibi ile tasarlanmıştır. ECMAScript programlama dili kullanılarak geliştirilmiş olsa da bugün tüm programlama dillerinden bağımsızdır. 

JSON dosyası genel olarak metin biçiminde oluşturulmuş basit nesneleri ve temel verileri barındırır. Yani temel olarak bu dosya aslında bir metindir. İnsan tarafından da kolayca okunabilir. Aklınıza gelen tüm metin düzenleyici programlar ve internet tarayıcıları üzerinden JSON dosyasını açabilirsiniz. Kullanabileceğiniz bazı uygulamalar şunlardır;

.json uzantılı JSON dosya formatı temel olarak basit metin biçiminde olduğu için aslında dönüştürme işlemini yalnızca uygulama üzerindeki Farklı Kaydet seçeneği ile yapmanız mümkün. Bunun yerine tüm metni kopyalayarak başka bir uygulamaya yapıştırabilirsiniz. 

JSON dosya dönüştürme işlemi için bir araç kullanmak istiyorsanız buradaki bağlantı üzerinden convertjson internet sitesini açabilirsiniz. İnternet sitesi üzerinden JSON dosyasını ücretsiz olarak aklınıza gelen - gelmeyen onlarca farklı dosya biçimine dönüştürebilirsiniz. Dönüştürme işlemi öncesi orijinal dosyayı yedeklediğinizden emin olun.

JSON dosyası, içinde Java başta olmak üzere pek çok farklı programlama dili ile oluşturulmuş birçok basit nesne ve temel veri yapısı barındırır. Yani son derece önemli bir dosyadır. Ancak temel olarak basit bir metin biçiminde olduğu için kolay kolay açılma sorunu yaşamazsınız.

.json uzantılı JSON dosyanızı tüm alternatif uygulamalar üzerinden açmayı denediyseniz ama bir türlü açamadıysanız dosya bozuk ya da hasarlı olabilir. Dosyayı edindiğiniz kaynak ile iletişime geçerek kendinize dosyanın tekrar gönderilmesini isteyin. Çünkü JSON dosyasının açılmamasının en büyük, belki de tek nedeni hasarlı ya da bozuk olmasıdır.

/* sample json code */ {     "firstName": "fname",     "lastName": "lname",     "gender": "male",     "age": 25,     "address": {         "streetAddress": "26 colony",         "city": "Ahemdabad",         "state": "Gujarat",         "postalCode": "354323"     },     "phoneNumbers": [         { "type": "business", "number": "9323227323" }     ] }


Kaynak webtekno.com

 

Çinden Bir Metaverse Yatırımı Daha: Şanghayın Kalkınma Planına Metaverse Dahil Edildi

Metaverse kavramının son zamanların en popüler konusu olduğunu söylememiz yanlış olmaz. Birçok teknoloji devinin milyarlarca dolar yatırdığı metaverse, ‘internetin geleceği’ olarak nitelendiriliyor ve dünya çapında ilgi görüyor. Türkiye de metaverse çılgınlığına katılan ülkeler arasında yer alıyor. Geçtiğimiz gün Türkiye’de 20 binden fazla metaverse arsasının satıldığını ve ülkemizdeki sanal arsa fiyatlarını sizlerle paylaşmıştık.