JAR Dosyası Nedir, JAR Dosyaları Nasıl Açılır?

Dijital dünyanın artık gerçek hayatın ayrılmaz bir parçası olması ile birlikte hayatımıza pek çok yeni terim girdi. Bunlardan bir tanesi de JAR dosyası. Aslında JAR dosyası, pek çok standart kullanıcının kolay kolay karşılaşmayacağı bir dosya türüdür. Çünkü internet dünyasının vazgeçilmezi Java dili ile hazırlanmış dosyaların arşiv dosyası .jar uzantılı JAR dosyalarıdır.

21.02.2022 06:45:20 tarihinde yayınlandı.

Dijital dünyanın artık gerçek hayatın ayrılmaz bir parçası olması ile birlikte hayatımıza pek çok yeni terim girdi. Bunlardan bir tanesi de JAR dosyası. Aslında JAR dosyası, pek çok standart kullanıcının kolay kolay karşılaşmayacağı bir dosya türüdür. Çünkü internet dünyasının vazgeçilmezi Java dili ile hazırlanmış dosyaların arşiv dosyası .jar uzantılı JAR dosyalarıdır.

JAR dosyaları, içinde pek çok farklı dosya barındırdığı için ZIP formatındadır ve bu nedenle pek çok kullanıcı bu formata aşinadır. Hani çoklu dosyaları paylaşmadan önce sıkıştırıyoruz ya, işte ZIP formatı budur. Bu açıdan baktığımız zaman JAR dosyalarının arşiv dosyası olma özelliği gözler önüne seriliyor. Gelin JAR dosyası nedir, JAR dosyaları nasıl açılır gibi merak edilen soruları biraz daha detaylı inceleyelim.

.jar uzantılı Java ARchive ya da kısaca JAR dosyası, Java Runtime Environment tarafından Java dosyalarını ve bunlara bağlı meta verileri saklayan bir paket dosya formatı yani arşiv dosyasıdır. İçinde birden çok dosya barındırdığı için ZIP formatında olan JAR dosyası, içinde Java’ya özgü bildirim dosyaları taşır.

En basit tanımıyla JAR dosyası, her şeyin derli toplu bir şekilde saklanmasını sağlar. İçinde Java ile hazırlanmış bir uygulamanın onlarca farklı bileşenini saklayan bir JAR dosyası sayesinde tüm uygulama, tek bir istek ile verimli bir şekilde dağıtılabilir. Sıkıştırıldıkları için indirme süresini kısaltırlar. JAR dosyası içinde bulunan bildirim dosyaları, bu dosyanın hangi amaçla kullanılacağını açıklar.

WinRAR ya da 7-Zip dosya arşivleyici programları üzerinden JAR dosyalarını açmak için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz. JAR dosyası ZIP formatında olduğu için bu tür programlar işe yarayacaktır. Ancak unutmayın, dosya arşivleyici programlar ile JAR dosyasını yalnızca görüntülersiniz. JAR dosyalarını çalıştırmak için farklı bir programa ihtiyacınız var.

.jar uzantılı JAR dosyalarını görüntülemek için tek seçeneğiniz WinRAR ya da 7-Zip dosya arşivleyici programları değil. İşletim sisteminize bağlı olarak eğer şu anda kullanmakta olduğunuz herhangi bir dosya arşivleyici program varsa o program üzerinden JAR dosyalarını görüntüleyebilirsiniz. Yani ZIP formatındaki dosyaları açan programlar arasında JAR destekli olanların hepsi bu dosyayı açmanızı sağlayacaktır. 

Java Runtime Environment programını kullanarak JAR dosyalarını açmak için yukarıdaki adımları izlemeniz yeterli. Söz konusu program Java Runtime Environment ya da kısaca Java yazılımı olarak da geçmektedir. Bu yazılım sayesinde hem internet dünyasındaki Java içerikleri görüntüleyebilir hem de sahip olduğunuz JAR dosyalarını çalıştırabilirsiniz.

JAR dosyasını direkt olarak PDF ya da benzeri bir formata dönüştüremiyorsunuz çünkü JAR dosyası, içinde birden çok dosya bulunan karmaşık bir türdür. Bu nedenle buradaki bağlantı üzerinden indirebileceğiniz JSmooth yazılımını kullanarak JAR dosyanızı bir EXE yani Windows yürütme dosyasına dönüştürebilirsiniz. Dönüştürme detaylarını bilgisayarınızın özelliklerine göre düzenlemeyi unutmayın.

İnternet dünyasının vazgeçilmezi Java’nin arşiv dosyası olan JAR dosyası nedir, nasıl açılır, nasıl çalıştırılır, nasıl dönüştürülür gibi pek çok merak edilen soruyu yanıtladık ve Java arşiv dosyası hakkında bilmeniz gereken bazı detaylardan bahsettik.


Kaynak webtekno.com

 

Windowsun Paint Uygulamasına Yapay Zekâ Desteği Geliyor: Yazdığınız Her Şeyi Resme Dönüştürecek!

ABD merkezli teknoloji devi Microsoft, yapay zekâ tabanlı araçları Windows ekosistemine getirmek için hummalı bir çalışma yürütüyor. Bu bağlamda; birkaç ay önce gerçekleştirilen Build 2023 etkinliklerinde, Copilot isimli yapay zekâ aracının Windows'a ve Microsoft 365 gibi birinci taraf yazılımlara geleceğini zaten öğrendik. Şimdiyse Microsoft'un yeni planları ifşa oldu.

Binance, Türkiyeye Özel Alım-Satım Turnuvası Başlatıyor: 30.000 BUSDlik Ödül Kullanıcılara Dağıtılacak

Kripto para birimleri, son zamanlarda ciddi bir düşüşle karşı karşıya olsa da hâlen hem dünyada hem de ülkemizde birçok insan arasında popülerliğini sürdürüyor. Dev borsalar da kullanıcılara yönelik adımlar atmaya devam ediyor. Şimdi de dünyanın en büyük kripto para borsası Binance’ten Türkiye’ye yönelik bir hamle geldi.

Björk ve Microsoft, Hava Durumuna Uygun Besteler Yapan Yapay Zekâ İçin Bir Araya Geldi

Yapay zekâ, birçok alanda insanların yardımına koşan bir teknoloji hâline gelmiş durumda. Yapay zekâ kullanılan ve hayatımızı kolaylaştıran fikirlerin ardı arkası kesilmiyor. Bu fikirler; sadece sağlık, ulaşım, güvenlik gibi alanlarda değil sanat ve eğlence alanlarında da karşımıza çıkıyor. Şimdi bahsedeceğimiz çalışma da sanatı içerisinde barındıran oldukça yaratıcı bir fikir.