Doğru Bir İnternet Hız Testi Nasıl Yapılır, Neden Önemli?

İçinde bulunduğumuz internet çağında, bu çağa ne kadar ayak uydurabildiğiniz büyük oranda internet hızınıza da bağlı oluyor. Yavaş bir internet ile bilgi tüketiminiz aksayabilir, iş akışınız yavaşlayabilir.

27.12.2022 21:30:16 tarihinde yayınlandı.

İçinde bulunduğumuz internet çağında, bu çağa ne kadar ayak uydurabildiğiniz büyük oranda internet hızınıza da bağlı oluyor. Yavaş bir internet ile bilgi tüketiminiz aksayabilir, iş akışınız yavaşlayabilir.

Peki, internetinizin hızını öğrenmenizi sağlayan ‘internet hız testi’ nasıl yapılır? İnternetinizin hızlı mı yoksa yavaş mı olduğunu nasıl değerlendirebilirsiniz? Size internet bağlantısı sunan altyapı nasıl sorgulanır? Tüm bu değerler neden önemli? Gelin, tüm bu soruların cevaplarını en açıklayıcı biçimde verelim.

İnternet hızınızı sorgulamak için pek çok ‘speedtest’ ya da ‘hız testi’ platformu karşınıza çıkabilir. En güvenilir sonuçlar ise ülkemizde de pek çok internet sağlayıcısının faydalandığı nPerf veya Ookla’nın Speedtest platformu üzerinden alınabiliyor.

İnternet hızınızı öğrenmek için hız testi aracına bağlantıya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

İnternet hız testi sona erdiğinde karşınıza birçok değer çıkacaktır. Fakat bizim işimize yarayan ve asıl sorgulamamız gereken sonuçlar, sağ tarafta bulunan ‘İndirme (download)’, ‘Yükleme (upload)’ ve ‘Gecikme (ping)’ başlıkları altında yer alıyor.

İndirme ve yükleme hızınız ne kadar yüksek olursa, internete erişiminiz ve internetten faydalanmanız o kadar kolay oluyor. Bu değerler, ‘Mbps (saniye başına megabit)’ cinsinden sunuluyor.

Gecikme sonucu ise temelde bağlantınızın o kadar sorunsuz olduğunu gösteriyor. Bu değer ne kadar düşük olursa, internette yaptığınız her bir işlem o kadar kısa sürede karşı tarafa iletiliyor. Bu ‘karşı taraf’, her girdiğiniz internet sitesi ya da açtığınız uygulamaların sunucuları oluyor.

Dolayısıyla hız testi sonuçları ve gecikme testi, küresel internet ağı ve sizin aranızdaki ilişkinin kalitesini gösteriyor.

Bir internet hizmeti almak istediğinizde karşınıza pek çok Mbps değer çıkıyor olabilir. Paketlerdeki Mbps değeri ne kadar düşük olursa, fiyat da o kadar azalıyor. Peki, daha yüksek Mbps değeri için daha fazla para ödemek gerçekten bunu yapmaya değiyor mu?

Kısa cevap: Evet, değiyor. Uzun cevap: Mbps hızınız ne kadar hızlı olursa, internetten veri alma süreci de o kadar hızlı oluyor. 16 Mbps bir internet ile 4K çözünürlükte videolar izlenemeyecek derecede yavaş yüklenirken, 1.000 Mbps ile yüklenme hızı izleme hızınızdan kat kat fazla oluyor. Yani video, daha siz onu izlerken aslında indirilmiş oluyor.


Kaynak webtekno.com

 

Pandemi Döneminde 200.000 Hacker İlanı Açıldı: İllegal İş Arayanların da Sayısı Arttı

Teknolojinin hızlı gelişimiyle birlikte internetteki güvenliğimiz de hızla tehlikeye girmeye başladı. Pek çok dolandırıcılık yönteminin yanı sıra sahte alışveriş siteleri aracılığıyla kredi kartı dolandırıcılıkları ve şirketlerin hacklenmeleri nedeniyle kişisel verilerinizin ihlali de günümüzün “sıradan” dolandırıcılıklarından birisi olmuş durumda. Özellikle pandemi döneminde pek çok insan eve kapanmış ve market alışverişini bile internetten yapmaya başlamıştı. Durum böyle olunca internet ortamındaki güvenliğimiz çok daha önemli bir konuma gelmişti.

Twitterdan Seçim Öncesinde Türkiye Hakkında Kritik Bir Açıklama Geldi

Tüm dünyanın en önemli iletişim platformu olan Twitter, özellikle büyük çoğunluğu ilgilendiren kritik olaylarda muazzam bir haberleşme ağı kurulmasını sağlıyor. Bunun en büyük örneğini deprem zamanı görmüştük. Ancak o dönem dezenformasyon sebebiyle erişime kapatılmış ve gerçekten yardım ağı kuran insanların eli kolu bağlanmıştı.

Elon Musk, Twitter CEOluğunu Bıraktı: Platformun Yeni CEOsu Belli Oldu!

Sosyal medya ve iş dünyasının haylaz(!) çocuğu Elon Musk, geçtiğimiz yıllarda daha çok Tesla, SpaceX ve diğer şirketlerinin yaptığı işlerle gündeme gelirken özellikle 2019-2021 yılları arasında kripto para manipülasyonları, son 1 yılda ise Twitter satın alımı ile gündemi meşgul etti. Geçtiğimiz ekim ayında muradına eren ve 44 milyar dolar karşılığında Twitter'ı satın alan Musk, kendini şirketin tek sahibi ve yöneticisi haline getirmişti.