Hiçliğin Ortasındaki Uluslararası Uzay İstasyonunda Temiz Hava ve Su Nasıl Hiç Bitmiyor?

Uluslararası Uzay İstasyonu, gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık 400 kilometre yükseklikte ve saniyede 7.8 kilometre hızla dönen insan yapımı bir uydu.

31.12.2022 21:45:12 tarihinde yayınlandı.

Uluslararası Uzay İstasyonu, gezegenimizin yörüngesinde yaklaşık 400 kilometre yükseklikte ve saniyede 7.8 kilometre hızla dönen insan yapımı bir uydu.

İstasyon, uzayda işlerin nasıl yürüdüğüne dair bilgimizi geliştirmek için araştırmalar yürüten ve bir dizi deney yapan astronotlara ev sahipliği yapıyor.

Mürettebatın uzayda olabildiğince rahat yaşamasını sağlamak için Uluslararası Uzay İstasyonu'nda birçok yaşam destek sistemi olduğunu söyleyebiliriz.

Hiç şüphe yok ki astronotların Dünya yüzeyinden kilometrelerce yukarıda hayatta kalmak için ihtiyaç duyduğu en önemli üç şey su, yiyecek ve oksijen.

İstasyon aslında Dünya atmosferinin içinde kalsa da termosfer tabakası olarak bilinen bu yükseklikte hava molekülleri solumak için kullanılamayacak kadar seyrek. Peki bu durumda okjisenleri nasıl bitmiyor?

NASA, istasyonda zaten sahip oldukları şeyleri geri dönüştürme konusunda gerçekten çok başarılı. Uluslarasarı Uzay İstasyonu’nda ihtiyaç duyulan oksijeni üretmekle görevli sisteme Oksijen Üretim Sistemi (Oxygen Generation System) adı verilmiş.

Bu sistem elektroliz ile suyu bileşenlerine ayırarak oksijen ve hidrojen gazları açığa çıkarıyor.

Elektrik akımı yardımıyla bir sıvı içinde çözünmüş kimyasal bileşiklerin ayrıştırılması işlemine elektroliz deniyor. Bu işlemi sadece su için uyguladığımızda, su (H2O) oksijen (O2) ve hidrojen (H2) moleküllerine ayrılıyor.

Elektroliz ile elde edilen oksijen gazı uzay istasyonunun havasına karışıyor. Böylece istasyonun solunabilir havası sürdülebiliyor. Elektroliz sırasında açığa çıkan hidrojen ise patlayıcı bir gaz olduğu için istasyondan uzaklaştırılıyordu. Ta ki 2010'a kadar. Bu konuya birazdan geri döneceğiz, ama önce su kısmına bakalım...


Kaynak webtekno.com

 

ATVnin Yalnız Kurt Dizisindeki Mülteci Sahnesi Sosyal Medyayı Ayağa Kaldırdı: İşte Gelen Tepkiler

Türkiye’nin son yıllarda göç dalgalarının merkezi hâline geldiği hepimiz tarafından bilinen bir konu. Bu sebepten dolayı da son zamanlarda ülkemizdeki mülteci ve sığınmacı krizi günden güne büyüyor, birçok vatandaş ve yetkiliden bu konu hakkında açıklamalar geliyor. Yakın zamanda sizlerle bazı ikinci el ilan sitelerinde bulunan konutlarda ‘Türk müşteriye uygun değil’ ifadelerinin yer almaya başladığını, ilanların sadece yabancıya kiralanmak için oluşturulduğunu aktarmıştık.

Kadın Yazılımcıya "Eşitlik Olsa İşsiz Kalırsınız" Diyen Erkek Yazılımcı Lince Uğradı: İşte Kimsenin Haklı Çıkamadığı Garip Tartışma

Günümüzde cinsiyet eşitliği konusundaki tartışmalar, istemsizce farklı noktalara varabiliyor ve büyük bir tartışmaya dönüşebiliyor. Geçtiğimiz gün Twitter’da yazılım sektörüne ilişkin başlayan bir tartışma, bu tartışmaların en güncel örneklerinden birisi oldu. Bir yazılım konferansında neden sadece erkek konuşmacıların olduğuna yönelik tartışma, yine bir linçle sonuçlandı.

Bilim İnsanlarına Göre Süper Akıllı Yapay Zekayı Kontrol Etmek, Neredeyse İmkansız

Yapay zeka, özellikle de son birkaç yıl içerisinde hayatımızın en derin noktalarına kadar ulaşmaya başladı. Artık olağan yaşam döngümüzdeki herhangi bir şey için yapay zekadan yardım alabiliyoruz. Belirli bir kesim yapay zekayı sonuna dek savunurken aykırı düşünenler de var. Hatta bazı komplo teorilerine göre yapay zeka hayatımızı esir alacak ve belki de insanlığın sonu, yapay zeka nedeniyle gelecek. Görünen o ki bu teori, bilim insanlarının da dikkatini çekiyor.