Hayır, Bu Fotoğrafı Ters Tutmuyorsunuz: Ay, Güney Yarım Kürede Neden Farklı Görünür?

Gezegenimizin Kuzey Yarım Küre'sinde yaşadığımız için uzaya hep belli bir açıdan bakıyoruz, bu yüzden de Ay'ın spesifik bir görünümüne aşinayız.

21.02.2022 21:00:33 tarihinde yayınlandı.

Gezegenimizin Kuzey Yarım Küre'sinde yaşadığımız için uzaya hep belli bir açıdan bakıyoruz, bu yüzden de Ay'ın spesifik bir görünümüne aşinayız.

Kuzey Yarım Küre'nin dışına hiç seyahat etmezseniz; yalnızca Avrupa, Kuzey Amerika, Asya ve Kuzey Kutbu'nda bulunursanız Ay'ı hemen hemen her zaman aynı şekliyle görürsünüz. Güney Yarım Küre'ye, yani Güney Amerika, Güney Afrika, Avustralya veya Yeni Zelanda gibi yerlere gittiğinizde ise Ay'ın tepetaklak göründüğünü fark edersiniz. Aynı şekilde, Güney Yarım Küre'de görünen gökyüzüne alıştıysanız Kuzey Yarım Küre'ye geçtiğinizde Ay'ı ters dönmüş bir şekilde görürsünüz.

Ay'a Kuzey Yarım Küre'den bakmanın Güney Yarım Küre'den bakmaktan hiçbir ayrıcalığı bulunmamaktadır. Fakat biz Kuzey'i tarih boyunca "yukarı" yönü olarak tanımladığımız için gök cisimlerini her zaman bizim bakış açımıza göre tasvir ettik. Bu nedenle, Kuzey Yarım Küre'den bakılınca Ay'ı ters dönmüş olarak değil de düz olarak görmek ve çizimlere bu şekilde aktarmak bize normal gelir.

Kuzey Kutbu'nda yaşayan kişi, üst kısmı koyu bölgelerle kaplı, alt kısmı ise açık renkli, parlak olan bir Ay görürdü. Güney Kutbu'nda başı farklı yöne doğru bakan birisi için Ay'daki koyu bölgeler bu kez Ay'ın alt tarafında görünürken, parlak kısım üst tarafta olacak şekilde görünürdü.

Kuzey Kutbu'ndaki kişi, Kuzey Kutbu'ndan ayrılmayıp da Güney Kutbu'ndaki kişinin bakış açısından gökyüzünü görmek isteseydi, tam anlamıyla amuda kalkması gerekirdi. Fakat bu şekilde durarak da Güney Yarım Küre'de duran birisinin gördüğü şeyleri Dünya'nın şişkinliği(eğimi) nedeniyle göremezdi.

Ekvator'un 45 derece kuzeyinde yaşayan(Kuzey Kutbu ile Ekvator'un tam ortasında) ve Ekvator'un 45 derece güneyinde yaşayan (Güney Kutbu ile Ekvator'un tam ortasında) duran iki kişi düşünelim. Yerde, her ikisi de "yukarı" ama birbirine göre 90 derece olacak şekilde bakıyor olsun. İki Ay gözlemcisi yer değiştirebilseydi, Ay'ın yaklaşık 90 derece döndüğünü söylerlerdi. Bu, yukarıdaki Kuzey ve Güney Kutbu örneğinde belirtilen bakış açısının değişme olgusuyla tıpatıp aynıdır.

Bazı kuzey takımyıldızları güneyden gözlemlenemez. Fakat kuzeyde kışın gökyüzünde tespit edilmesi en kolay ve en parlak takım yıldızlarından biri olan Orion iki yarım küreden de görülebilir. Tıpkı Ay’ın görüntüsü gibi Orion Takımyıldızı’nın da arka plan yıldızlara göre yönü ve şekli, Dünya üzerindeki gözlemcinin konumuna bağlı olarak değişecektir.


Kaynak webtekno.com

 

Acer, 360 Hz Ekranı ile Oyun ve Video İzleme Keyfini Zirveye Çıkaran Dizüstü Bilgisayarı Predator Helios 300ü Duyurdu

Tayvanlı teknoloji devi Acer, düzenlediği bir etkinlikte yeni oyuncu dizüstü bilgisayarı Helios 300'ü tanıttı. Şirketin oyunculara odaklanan Predator markasının en yeni üyesi olarak karşımıza çıkan dizüstü bilgisayar, etkileyici özellikleriyle pazarda etkileyici bir yere sahip olacak gibi görünüyor. Peki Acer Predator Helios 300, tüketiciye neler sunuyor?

Türkiye, iPhoneların En Pahalıya Satıldığı 2. Ülke Oldu! İşte iPhoneların En Ucuza ve En Pahalıya Satıldığı Ülkeler

ABD merkezli teknoloji devi Apple, dün akşam saatlerinde bir lansman etkinliği gerçekleştirdi. Bu lansmanda yeni nesil iPhone SE'ye ek olarak yeni iPad Air ve Mac Studio ile tanışma imkanı yakaladık. Ancak Apple'ın özellikle de ülkemizdeki sürprizleri bunlarla sınırlı değildi. Apple Türkiye, lansmana paralel olarak internet sitesindeki fiyatları güncelledi. Bu güncellemelerle Apple'ın Türkiye'deki neredeyse her ürününe zam geldi.