Hayatımız ve Evren Aslında Bir Video Oyunundan İbaret Olabilir mi?

Oyun oynamak, aslında her zaman hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyordu. Dışarıda arkadaşlarımızla koşuştururken de oyun oynuyorduk, yanı başımızda duran cep telefonuyla da.

6.07.2022 01:00:30 tarihinde yayınlandı.

Oyun oynamak, aslında her zaman hayatımızın önemli bir parçasını oluşturuyordu. Dışarıda arkadaşlarımızla koşuştururken de oyun oynuyorduk, yanı başımızda duran cep telefonuyla da.

Biz büyüdükçe, oyunlar da bizimle birlikte büyüdü. Peki ya uzun bir iş toplantısındayken bile aslında bir oyun oynuyorsak? Doğduğumuzdan beri belirli bir düzen ve sorumluluklar içerisinde yer aldığımız bu evren, bir oyun dahi olabilir. Gelin, bu varsayımı eğlenceli bir şekilde değerlendirelim.

Şurada yaklaşık 10 yıl öncesine dönecek olursak, daha akıllı telefonların bile yeni yeni yayılmaya başladığı bir dönem içerisinde bulunuyorduk. O zamanlar dahi bize fazlasıyla etkileyici gelen bu cihazlar, şu an bakıldığında çok ayrı bir seviyedeler. Etrafımıza baktığımızda, günlük hayatımızı kolaylaştırmak için üretilen onlarca cihaz görüyoruz. Bu tarz ürünlere artık o kadar alıştık ki şaşırmamaya dahi başladık. Benzer bir düşünce olan simülasyon teorisi, yaklaşık 2500 yıl öncesine kadar dayanıyor. Ünlü Yunan filozof Parmenides de dâhil olmak üzere, birçok ünlü bilim insanı tarafından da desteklenen bu düşünce, Elon Musk aracılığıyla da sıkça gündeme getiriliyor.

 Dünyamızın bir oyundan ibaret olabileceğinin düşüncesi de aslında simülasyon teorisi ile birçok ortak özelliğe sahip. Robotların günlük hayatta yaygınlaşması ve yapay zekanın çok daha gelişmiş bir seviyeye doğru ilerlemesi, teknoloji konusundaki bir sonraki çağın kapısını aralayacak gibi gözüküyor. Bir gün teknolojimiz o denli gelişecek ki gerçeklik içerisinde yer alan bir oyun bile yaratabileceğiz. Çok uzun yıllar sonra insanlığın bu seviyeye gelecek olması kaçınılmazsa da bilim insanları, Dünya’nın bu kadar süre dayanacağını düşünmüyor.

Evren bir video oyunu olsaydı, içerisinde bulunduğumuz oyunun türü kesinlikle bir devasa çok oyunculu çevrim içi rol yapma olurdu. İngilizce ismiyle ‘’MMORPG’’ olarak tanıdığımız bu türden bir oyunda; 7 milyardan daha fazla oyuncuya ev sahipliği yapabilecek güçteki bir sunucu, kulağa fazlasıyla etkileyici geliyor.

Dünyanın belirli bir düzeni olduğunu ve her insanın bu düzen içerisinde bir yeri olduğunu düşünecek olursak, işler epey karmaşıklaşıyor. Hepimizin bu oyun içerisinde bir rolü bulunuyor. Bu, daha çok rol yapma ağırlıklı bir deneyim olduğu için herkes kendi macerasına kendisi yön veriyor ve kararlarının sonuçları ile hayatlarına devam ediyor.

Bu devasa oyun, her ne kadar rol yapma türünde yer alsa da herhangi bir karakter kişiselleştirme ekranına sahip değiliz. Yani bazı oyunlar gibi; nereden geldiğimiz, fiziksel özelliklerimiz ve şartlarımız gibi kritik unsurları belirleme şansına -en azından doğduğumuz zaman- sahip olmuyoruz. 

Evreni bir oyun olarak kabul edip, ona mevcut hâliyle bir zorluk seçecek olsaydık; bunu kesinlikle belirleyemezdik. Dünya içerisinde yer alan her insanın farklı şartlar ve zorluklar ile mücadele ettiğini ve kendi hayat çizgisini çizdiğini düşünürsek, herkesin kendisine ait farklı bir zorluk seçeneğine sahip olduğu kanısına varabiliriz.


Kaynak webtekno.com

 

Uzaydan Yeni Yıl Mesajınız Var: Uluslararası Uzay İstasyonunda Bulunan Astronotlar Yeni Yıla Uzayda Girdi

Çoğumuz 2021 yılına ailemiz ve sevdiklerimizle veda ederken, Dünya'nın 260 mil (418 km) üzerinde 17.500 mil (28.000 km / s) hızla seyahat eden Uluslararası Uzay İstasyonu’nda bulunan astronot ve kozmonotlar yeni yılı çok daha farklı bir şekilde karşıladı. Her gün 16 gün doğumu ve 16 gün batımı gözlemleyen NASA’nın Expedition 66’nın mürettebat üyeleri olan Reja Chari, Tom Marshburn, Kayla Barron ve Mark Vande Hei, Avrupa Uzay Ajansı’ndan (ESA) Matthia Maurer ve Roscosmos’tan Anton Shkaplerov ile Pytor Dubrov; 2022 yılına uzay istasyonunda ‘merhaba’ dedi ve yeni yıla uzayda giren 37. mürettebat oldu. 

İnternetin Ulaştığı Alanı Genişletmemizi Sağlayan Wan Tam Olarak Nedir, Modemlerdeki WAN Portu Ne İşe Yarar?

İnternetin yaygınlaşması ile birlikte pek çok yeni cihaz ve kavramla tanıştık. Mesela internet bağlantısı sağlayan bir modem artık evlerin olmazsa olmazlarından. Her modemin arkasında pek çok farklı bağlantı noktası görürsünüz; LAN, WAN, USB gibi. WAN portu ise bunlar arasından en dikkat çekenlerden biridir çünkü bu bağlantı noktası sayesinde pek çok modem direkt olarak internete bağlanır.

Kara Deliklerin ve Karanlık Maddenin Gizemine Işık Tutacak Araştırma: Kara Delikler, Dünya ve Ay İle Çarpışmış Olabilir

Çekim alanı her türlü maddesel oluşumun ve ışınımın kendisinden kaçmasına izin vermeyecek derecede güçlü olan; kütlesi büyük bir kozmik cisim olan, uzayda belirli nicelikteki maddenin bir noktaya toplanması ile oluşan kara delikler, insanlar için filmlere de konu olduğu şekilde hep bir gizem olarak varlığını sürdürüyor.

Threadse Twitterdaki Gibi Görüntüleme Sınırı Geleceği Açıklandı: Elon Musk Dalga Geçti!

Bir süredir gündemden düşmeyen sosyal medya platformu Threads, tartışmalara yol açacak bir gelişme ile karşımızda. Instagram CEO'su Adam Mosseri, platformda son günlerde spam gönderilerin çoğalmaya başladıklarını tespit ettiklerini söyledi. Threads'in buna ürettiği çözüm, tıpkı Twitter'ınki gibi oldu. Threads kullanıcıları, günlük görüntüleme sınırları ile karşı karşıya.