Güneşin Parıltısında Saklanan Gezegen Katili Dev Bir Asteroit Keşfedildi: Dünyayı Tehdit Edebilir!

Büyük asteroitlerin Dünya’ya çarpma ihtimali şüphesiz birçok insanın korkulu rüyası. Astronomlar da genellikle bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu durumla karşılaşma ihtimalimiz için araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor ve uzaydaki asteroitleri araştırıyor. Şimdi ise gelen bilgiler, bu tarz bir cismin yakınımızda bulunduğunu gösteriyor.

3.11.2022 19:30:25 tarihinde yayınlandı.

Büyük asteroitlerin Dünya’ya çarpma ihtimali şüphesiz birçok insanın korkulu rüyası. Astronomlar da genellikle bilim kurgu filmlerinde gördüğümüz bu durumla karşılaşma ihtimalimiz için araştırmalarını hız kesmeden sürdürüyor ve uzaydaki asteroitleri araştırıyor. Şimdi ise gelen bilgiler, bu tarz bir cismin yakınımızda bulunduğunu gösteriyor.

ABD’de bulunan Carneige Bilim Enstitüsü’nden bilim insanları, Güneş Sistemi’nde üç yeni asteroit keşfettiklerini duyurdu. Güneş’in parıltısında saklanan bu asteroitler, Şili’de bulunan Cerro Tololo Gözlemevi’ndeki ‘Karanlık Enerji Kamerası’ isimli bir kamera yoluyla keşfedildi. Bulgular, The Astronomic Journal üzerinden yayımlandı.

Astronomlar, keşfedilen asteroitlerin şu ana kadar Güneş’in parlak ışıklarında saklı olduğu için bulunamadığını belirtirken, ikisinin ‘gezegen katili’ olarak nitelendirilebilecek, yani 1 kilometre civarında bir genişliğe sahip olduğunu aktardı. Uzmanlar, bu üç asteroitten ikisinin güvenli olduğunu ancak birinin ‘potansiyel tehlike’ oluşturabileceğini söylüyor.

Yaklaşık 1,5 kilometre çapa sahip bu asteroidin ismi ‘2022 AP7’. Araştırmacılar, ‘gezegen katili’ olarak nitelendirilebilecek bu cismin, eğer Dünya’ya çarparsa geniş çapta yıkıma yol açarak yaşamı değiştirebilecek potansiyele sahip olduğunu aktarıyor.

İLGİLİ HABER Tarihte Bir İlk: Güneş Sistemimizde İlk Kez Üç Uyduya Sahip Olan Bir Asteroit Sistemi Keşfedildi

Açıklamalar korkutucu olsa da bilim insanlarının hesaplamaları, 2022 AP7’nin Dünya’ya yakın zamanda çarpmayacağını, yani şimdilik korkacak bir şeyin olmadığını gösteriyor. Ancak uzmanlar, şimdi olmasa bile önümüzdeki birkaç bin yıl içinde dev asteroidin torunlarımız için bir soruna dönüşebileceğini de sözlerine ekliyor. Çalışmanın yazarlarından Scott Sheppard da bu asteroidin Dünya’yı etkileyeceğini gösteren herhangi bir kanıt bulunmadığını, bunun olsa olsa binlerce yıl sonra yaşanabileceğini söylüyor.

Ayrıca asteroitlerin keşfedildiği kör noktada henüz görmediğimiz başka tehlikeli asteroitlerin bulunabileceğine de vurgu yapılıyor. Ancak Sheppard, henüz keşfedilmeyenlerin çoğunun muhtemelen Güneş’e daha yakın olduğu, çok azının Dünya’ya yakın olabileceğini de eklemeden geçmiyor.

Olası facialara karşı Dünya’da şimdiden önlemler alındığını eklemeden geçmemek gerek. Bilindiği üzere NASA, yakın zamanda gezegenimizi gök taşlarından korumak için başlattığı DART projesinde ilk adımını attı. Ajans, bizden milyonlarca kilometre uzaklıkta olan Dimorphos isimli gök taşına uzaya gönderilen bir araç ile çarptı. Olası bir faciadan Dünya’yı korumak için geliştirilen bu proje ile birlikte gök taşlarının yörüngesinin değiştirilmesi amaçlandı.

İLGİLİ HABER Tarihte İlk Kez, Bir Gök Taşı Bombalandı: Peki Şimdi Ne Olacak?


Kaynak webtekno.com

 

WhatsApp, Instagram ve Facebooka Ücretli Özellik Geliyor!

İnternet dünyası artık belirli bir ücret karşılığında abone olduğumuz hizmetlerle dolup taşarken Facebook, WhatsApp ve Instagram’ın çatı şirketi Meta’dan bugün "Dahası da mı var?" dedirten bir haber geldi. The Verge’ün eline geçen bir şirket içi mesaj, Meta’nın bu üç platform için yeni ücretli özellikler keşfinde olduğunu gösterdi.

Tüm Verileri ya da Ayarları Silmek İçin iPhone Sıfırlama Nasıl Yapılır?

Eğer uzun zamandır aynı iPhone cihazı kullanıyorsanız içindeki ayarlar kontrolden çıkmış olabilir. Tek tek hangi ayar nasıldı diye uğraşmak yerine iPhone sıfırlama işlemi ile kişisel verilerinize ve uygulamalarına dokunmadan ayarlarınızı eski haline çevirmeniz mümkün. iPhone sıfırlama işlemi olarak bilinse de bu işlemi telefonunuzu satmadan ya da başka birine vermeden önce yapmanız yeterli gelmez.