Güncelleme veya Program Yüklemesinden Sonra Bilgisayarlar Neden Yeniden Başlatılıyor?

Bilgisayarda bir güncelleme yapmak için veya program yüklemek için oluşan bu yeniden başlatma durumu hayatımızın bir parçası haline geldi. Kullanıcıların zamanını çalan bu durumla Windows'un yeni sürümleri çıkmasına rağmen halen daha karşılaşıyoruz.

28.09.2022 06:45:15 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayarda bir güncelleme yapmak için veya program yüklemek için oluşan bu yeniden başlatma durumu hayatımızın bir parçası haline geldi. Kullanıcıların zamanını çalan bu durumla Windows'un yeni sürümleri çıkmasına rağmen halen daha karşılaşıyoruz.

Yıllar geçse de halen daha neden yüklemeden sonra karşılaştığımız bu durum değişmedi? Hadi, hep beraber inceleyelim.

Bir yazılım yüklemesi, Dinamik Bağlantı Kitaplığı'ndaki yani bir diğer adıyla .DLL dosyalarının değiştirilmesini gerektirebilir ancak '.DLL'ler başka programlar tarafından kullanıldığı için bu değiştirme işleminin direkt yapılması pek mümkün değildir. '.DLL' kullanımdayken değişiklik yapmak için zorlamak sistemdeki bazı şeylere zarar verebilir. Bu nedenle güncellemelerde ilgili '.DLL' dosyalarının değiştirilmesi gerektiğinde sağlıklı bir işlem için bilgisayarın yeniden başlatılması gerekiyor.

Windows'un eski versiyonlarına göre bu yeniden başlatma durumunun kullanıldığı işlemler bir tık daha sınırlı görünüyor. Halen daha aktif olarak yeniden başlatma işlemleri yaygın olsa da son sürüm Windows'lar kullanıcılarına biraz daha rahatlık imkanı sağlıyor.

Windows güncellemeleri ve birçok uygulama yüklemesi, Windows çalışırken kullanımda olan çekirdek sistemindeki dosyalara erişimi gerektiriyor. Bir yazılım yüklemesinin veya güncellemenin çalışması için lazım olan işlemlerin Windows'un bileşenleriyle entegre edilmesi gerekiyor. Bu işlemi yapacak çekirdek sistemindeki işlemlerin çoğu Windows çalışırken kullanımda olduğu için, uygulama yüklemelerinin veya güncellemelerin temiz bir şekilde tamamlanması için sistemin yeniden başlatılması gerekiyor.

Bir çekirdek sistemi dosyasının kullanımdayken değiştirilmesinin bir yolu bulunmuyor. Bu işlem için gerekli olan sistem işlemini teknik olarak sonlandırabilirsiniz ama bunu yapmak bilgisayarınız tamaman çökertebilir. Tek yol olarak görünen yeniden başlatmak ne kadar can sıkıcı olsa da eskiye nazaran birçok kez bilgisayarın açılıp kapanmasını gerektirmiyor.

Linux kullanıcıları çekirdek yükseltme gibi önemli işlemlerin dışında, çoğu zaman yeniden başlatma gerekmediği için Windows kullanıcılarına göre bir tık daha rahattır. Aynı rahatlığın bir başka versiyonu da Apple'ın işletim sistemi MacOS'u tercih eden kullanıcılar için geçerlidir. MacOS'da yalnızca sistem güncellemesi durumunda yeniden başlatma gerekiyor. Kısaca söylemek gerekirse Linux ve MacOS kullanıcıları yeniden başlatmadan kaçamasalar da Windows kullananlara göre biraz daha rahat ediyor.

Kaynaklar: Fossbytes, Groovypost


Kaynak webtekno.com

 

Powerbank mi Olduk Biz Şimdi: Parmak Uçlarımızdaki Terden Elektronik Cihazları Şarj Edecek Bir Teknoloji Geliştirdi

Elektriğe ulaşma imkanımızın olmadığı yerlerde, kullandığımız elektronik cihazları şarj edebilmemizi sağlayan birçok ürün piyasada bulunuyor. Bunlar genelde, güneş enerjisiyle çalışan veya hareket gerektiren cihazlar olarak karşımıza çıkıyor. Bunlardan hangisi olursa olsun, bu cihazların bizleri elektrik olmasa da başka kaynaklara bağımlı kıldığı ortada.

Google, Araç Kullanırken Hayat Kurtaran Android Autoyu Tamamen Kaldırıyor: Peki Yerine Ne Gelecek?

Google Android Auto uygulaması, otomobil sürerken kullanıcılara Google Haritalar’a erişme, telefonu araç multimedyasına bağlama gibi çeşitli kolaylıklar sağlıyor. Geçtiğimiz sene Google, Android 12 ile birlikte Android Auto’nun kullanılamayacağını açıklamıştı. Şirket uygulamayı Android 11 ve öncesi sürümler için kullanıma açık tutuyordu. Ancak bugün yapılan açıklamaya göre teknoloji devi uygulamayı bütün Android sürümleri için tamamen kaldırıyor.