Gözyaşları Akmaya Hazırsa: Dünden Bugüne Tüm iPhone Modellerinin Türkiye Satış Fiyatları

Apple 8 Eylül'de heyecanla beklenen lansmanını gerçekleştirdi ve yeni iPhone 14 serisini tanıttı. Sunduğu yenilikleriyle, özellikleriyle, tasarımıyla; aklınıza gelebilecek her detayıyla adından bolca söz ettirse de tahmin edeceğiniz üzere yeni iPhone'lar ülkemizde en çok fiyatıyla konuşuldu.

9.09.2022 11:30:31 tarihinde yayınlandı.

Apple 8 Eylül'de heyecanla beklenen lansmanını gerçekleştirdi ve yeni iPhone 14 serisini tanıttı. Sunduğu yenilikleriyle, özellikleriyle, tasarımıyla; aklınıza gelebilecek her detayıyla adından bolca söz ettirse de tahmin edeceğiniz üzere yeni iPhone'lar ülkemizde en çok fiyatıyla konuşuldu.

Peki ilk iPhone'larda durum neydi dersiniz? Bunu öğrenmek için Apple'ın iPhone'ları ile Türkiye'ye giriş yaptığı sene olan 2008'e dönmemiz gerekiyor. Ülkemize giriş yapan ilk iPhone, iPhone 3G olmuştu ve o dönemde sınırlı stoklarla Turkcell ve Vodafone aracılığıyla satışına başlanmıştı. 

iPhone 3G ile iPhone'un Türkiye'ye gelişi 'Beklediğin iPhone. Türkiye'de' sloganıyla duyuruldu. iPhone 3G'nin o zaman için hayran bıraktıran özellikleri, 'İnternet Cebinizde' 'Yüksek Teknoloji' gibi sloganlarla uzun uzun anlatıldı. Telefona sahip olmak için yapmanız gereken ise Turkcell ve Vodafone üzerinden ön satış formu doldurup başvuru yapmaktı.

Yıllar içerisinde bu sistem değişti, iPhone satışı yapan yerlerin listesi genişledi, son olarak da 2014 yılına geldiğimizde Apple Türkiye'deki ilk mağazasını İstanbul'da açtı. Günümüzde ise Apple'ın tüm ürünlerini hem resmi Apple Türkiye sitesinden, hem mağazalardan hem de çeşitli teknoloji marketlerden ve e-ticaret platformlarından satın almak mümkün.

Lafı uzatmadan sizi hüzünlü bir yolculuğa çıkaracak fiyatlara geçelim. Ancak belirtmekte fayda var; listede yer alan fiyatlar hem ABD hem de Türkiye için her modelde en düşük depolama alanı için sunulan fiyatlar. Depolama alanı arttıkça fiyatlar da buna istinaden artış gösteriyor. Yani listemizde göreceğiniz tüm fiyatlar, iPhone'lar için o dönemde sunulan en düşük fiyatlar.

Fiyatlar ne oldu da bu kadar arttı?

İLGİLİ HABER Araba Atsak Ne Yapabilir ki: iPhone 13'e Çizilme ve Darbe Testi Yapıldı

Bu içeriği yazarken geçmişte lansman dönemlerinde sizlerle paylaştığımız iPhone haberleri de sık sık ziyaret ettim ve yorumlar kısmında hep aynı tartışmaları gördüm. Fiyatlar neden bu kadar yüksek? Kur farkı, vergiler derken ne oldu da bir telefonun fiyatı 17.999 TL, hatta 57 bin TL'leri bile aştı? Örneğin iPhone 3G Türkiye'de satışa çıktığında 1 ABD doları 1,30 TL civarındaymış. iPhone 13 karşımıza çıktığında ise 1 ABD doları 8,40 TL civarındaydı. Ayrıca kur farkının yanında ülkemizde telefonlardan alınan vergiler de azımsanacak gibi değil. 

Daha önce sizlerle paylaştığımız bir haberimizde bu durumu bir örnek üzerinden açıklamıştık. Türkiye'de bir cep telefonu alırken %1 Kültür Bakanlığı payı, %10 TRT bandrol ücreti, %50 ÖTV ve son olarak da %18 KDV ödüyoruz. Bu ağır vergiler kur farkıyla da birleşince karşımıza bu üzücü manzara çıkıyor. 

Tabii ki bu durum yalnızca iPhone'lara özel değil. En azından orta segment bir akıllı telefondan verimli bir bilgisayarlara, artık lüks olmadıklarını nedense bir türlü anlatamadığımız pek çok şeye erişmekte zorlanıyoruz çünkü fiyatlar oldukça yüksek. Peki bu durum değişir de fiyatlar düzelir mi? TL değer kazanıp vergiler makul seviyelere çekilirse, bir gün belki, neden olmasın...


Kaynak webtekno.com

 

WhatsAppa Alternatif Mesajlaşma Uygulamaları

WhatApp, 2012 yılında kurulup kısa sürede milyonlarca insana ulaşmıştı. Reklamsız mesajlaşma deneyimi sunması, kullanıcı verilerini kimseyle paylaşmama sözü herkes tarafından sevilmesini sağladı. 2014 yılında ise Facebook, 19 milyar dolar ödeyerek WhatsApp'ı satın aldı. İşte her şeyin rengi bu satıştan sonra değişti ve Facebook, kullanıcı verileri işlemeye ilişkin politikaları ile aşama aşama bambaşka bir noktaya geldi. 

O Kadar da Kapalı Ülke Değilmiş: Kuzey Koreli Hackerlar Sadece 2021de 400 Milyon Dolarlık Kripto Para Çaldı

Blockchain teknolojisiyle ilgili araştırma çalışmaları yürüten Chainalysis isimli şirket, 2021'de kripto para dünyasında yaşanan hırsızlıkları araştırdı. Yapılan araştırmalar, oldukça çarpıcı bir sonucu ortaya çıkardı. Öyle ki Kuzey Kore İstihbarat Servisi tarafından desteklendiği düşünülen "Lazarus" isimli hack grubu, geçtiğimiz yıl 400 milyon doların üzerinde vurgun yaptı.

PUBG Mobileda Hilesiz Şekilde Ücretsiz UC Kazandıran Uygulama

Dünyanın en popüler battle royale oyunlarından biri olan PUBG'nin mobil sürümü olan PUBG Mobile, oyunseverlerin karakterini ve silahlarını diledikleri gibi özelleştirebilmeleri için pek çok oyun içi kozmetiğe sahip. Ancak bu kozmetiklerin büyük bir çoğunluğu, gerçek parayla satın alınması gereken bir oyun içi para birimi olan UC ile satın alınabiliyor.