Gittikçe Daha Sık Kullanılan Yapay Zekâlar, Sizin "Kişisel" Fotoğraflarınızla da Eğitiliyor Olabilir mi?

Şaşırtıcı başarılara ve ilklere imza atmasıyla sık sık gündeme gelen ve kimileri için bir hobiye dahi dönüşen yapay zekâ, günümüzün aynı zamanda en çekişmeli tartışma konularından biri.

19.02.2023 16:00:23 tarihinde yayınlandı.

Şaşırtıcı başarılara ve ilklere imza atmasıyla sık sık gündeme gelen ve kimileri için bir hobiye dahi dönüşen yapay zekâ, günümüzün aynı zamanda en çekişmeli tartışma konularından biri.

Peki, bu ani yükselişin sebebi nedir? Bu yükselişi tetikleyen herhangi bir temel faktör var mı? Bu yazımızda, sizlerle yapay zekâ evrenine kısa fakat kapsamlı bir dalış yapacağız.

Yapay zekâ, adından da anlaşılabileceği üzere insan üretimi zekâya verdiğimiz çok özgün bir isim.

İnsanoğlunun zekâsına mümkün olduğunca denk bir özerk akıl geliştirme çabalarının bir sonucu olan yapay zekâ, hemen her şey gibi Sanayi Devrimi’nin bir ürünüdür. Toplumların ilk defa sanayileşmeye ve dolayısıyla mekanize olmaya başladıkları bu dönemde, üretimi de mekanize etmeye ihtiyaç duyuldu.

Mekanizasyonun, insan müdahâlesine gerek kalmadan üretim yapan bu varyantına zamanla “otomasyon” veya “otomatikleşme” denmeye başlandı. Bu otomatikleşen sistemlerin kendi iradelerini edinmelerini sağlayan yazılımlara ise yapay zekâ diyoruz.

Günümüzde yapay zekâ, çalışan insanlar ve sanatçılar başta olmak üzere kimi çevrelerce insanları işlerinden etme amaçlı bir girişim olarak yorumlanmakta. Tabii bu endişe haksız bir endişe değil.

Yapay zekâ; günümüzde ses, görsel ve metin oluşturabilecek kadar ileri gitmeyi başardı. Öyle ki yapay zekâlarca oluşturulan bazı sanat eserlerinin yarışmalar kazandıklarına ve bazı eserleri sanatçıların rızaları olmadan kullandıklarına dahi şahit olundu.

İLGİLİ HABER Makineler Sanatçıların Yerini mi Alıyor? Yapay Zekânın Oluşturduğu Görsel, Bir Sanat Yarışmasında Birincilik Kazandı

Kısacası yapay zekâ, içerik tükettirilerek eğitilmektedir. Bu sürece de makine öğrenimi denilmektedir. Yazılıma ne kadar fazla görsel, ses ve metin sunarız, kendisine beslenen içeriği o kadar iyi tanımaya başlar.


Kaynak webtekno.com

 

Facebook-Cambridge Analytica Davası 11 Saatin Ardından Arabulucuda Sonlandı

Dört yıl önce Cambridge Analytica skandalı bir anda gündeme bomba gibi düşmüştü. Cambridge Analytica, yaklaşık 50 milyon Facebook kullanıcısının kişisel verilerini toplamıştı. Bu veriler daha sonra seçmenlerin görüşlerini etkilemek için kullanılmıştı. Facebook ise kullanıcılardan özür dileyip, fiirmanın verileri uygunsuz şekilde topladığını açıklamıştı. 

Google Play Storeda 2021in En İyileri Belli Oldu: İşte Her Kategoriden En İyi 39 Oyun ve Uygulama

Her sene olduğu gibi bu sene de Google Play Store’da kullanıcıya sunulan en iyi uygulamalar belli oldu. Oyunların da ayrı bir sınıf olarak sıralandığı listede Paramount, Disney’in geçen sene kazanmış olduğu ‘Kullanıcıların Seçimi’ ödülünü kazandı. 2021 yılının en iyi uygulaması bir meditasyon uygulaması olurken, Pokemon oyunlarından biri yılın en iyi oyunu oldu.

Meta’nın Yeni Sanal Gerçeklik Gözlüğü Quest Pro, Tanıtılmasına Daha 1 Ay Varken Sızdırıldı (Video)

Geçtiğimiz yıl Ekim ayında Metaverse’ü duyuran ve yakında bu sanal dünyaya girebilmek için yeni ekipmanlar tanıtacağını açıklayan Meta’nın önümüzdeki ay yapacağı etkinlik büyük bir merak ve heyecanla bekleniyordu. Sektördeki pek çok kaynaksa Meta’nın bu etkinlikte yeni VR gözlüğü Quest Pro’yu tanıtacağını iddia ediyordu.