Evrim Kuramının Babası Charles Darwinin Hayatı Boyunca Yaptığı Tüm Yazışmalar İnternette Yayınlandı (Tam 15 Bin Mektup)

Bilim tarihinin en önemli isimlerinden biyolog ve doğa tarihçisi Charles Darwin’in mirasının korunmasını sağlayacak yeni bir projeye imza atıldı. Cambridge Üniversitesi, Darwin’in bilinen tüm yazışmalarını tek bir internet sitesinde bir araya getirdi.

28.11.2022 23:45:09 tarihinde yayınlandı.

Bilim tarihinin en önemli isimlerinden biyolog ve doğa tarihçisi Charles Darwin’in mirasının korunmasını sağlayacak yeni bir projeye imza atıldı. Cambridge Üniversitesi, Darwin’in bilinen tüm yazışmalarını tek bir internet sitesinde bir araya getirdi.

İnternet sitesi, Charles Darwin tarafından yazılan ya da onun için yazılmış, 400’ü yeniden yorumlanmış toplam 15 binden fazla mektuba ev sahipliği yapıyor. Yazışmaların tamamı, 1822 ve 1882 yıllarını, yani 60 yıllık bir süreci kapsıyor.

“Sayın Bay (Federico Philippi)

Size çok fazla emeğe mal olan Şili bitkileri kataloğunuzu bana gönderdiğiniz için size minnettarım. Şili'nin doğal tarihi hakkında, yıllar önce o muhteşem ülkeyi ziyaret ettiğim zamana göre ne kadar çok şey biliyoruz! Ve bu artan bilginin pek çoğu için dünyanın size borcu var! Ve dünya, bu artan bilgiden size minnettar. (3 Nisan 1882)”

Projenin ardındaki ekip, Darwin’in yaşamının son dört ayında yazdığı ve kendisi için yazılan tüm mektuplarını fiziksel olarak bassacak. Bu basımın 2023’ün ilk aylarında piyasaya sürülmesi planlanıyor.

Darwin’in tüm mektuplarına ulaşmak için bu bağlantıya tıklayabilirsiniz. İnternet sitesindeki filtreleri kullanarak belli bir tarihe ulaşabilir, Darwin tarafından ya da ona yazılan mektuplara göz atabilirsiniz.

İLGİLİ HABER Evrim Teorisinin Köklerini İçeren Darwinin Kayıp Notları, Filmleri Aratmayan Şekilde İade Edildi: "Mutlu Paskalyalar, Kütüphaneci"


Kaynak webtekno.com

 

Instagram, Kullanıcı Verilerini Toplamayı Bırakacak: Ama Sadece Metayı İkna Etmeyi Başaranların...

Facebook ve Instagram gibi sosyal medya platformlarının reklam konusundaki başlıca stratejisi, kullanıcıların ilgi alanlarına ait verilerini toplayarak bunları kullanarak kullanıcıların ilgisini çekebilecek reklamları onlara önermek. Hatta sırf bu veriler yüzünden Cambridge Analytica skandalında pay oynayan Meta (o zamanki adıyla Facebook) kurucusu Mark Zuckerberg, mahkemeye bile çıkmıştı.

Piyasayı Yerinden Oynatabilir: Apple’ın Yeni ‘Karma Gerçeklik Gözlüğünün’ Performansı Hakkında Şaşırtan İddialar

Teknoloji devi Apple, en son yaptığı zamlarla kullanıcılardan bir hayli tepki toplamıştı. Türkiye satışları da yerlerde gezen teknoloji devi, iPhone 12 akıllı telefonların da geri toplanabileceğini açıklayarak bir hayal kırıklığı daha yaratmıştı. Fakat şirketin yeni ‘karma gerçeklik gözlüğü’ hakkında ortaya atılan yeni bilgiler kullanıcıları heyecanlandıracak cinsten.

Jüpiterin Neden Satürn Gibi Devasa Halkalara Sahip Olmadığı Keşfedildi

Güneş Sistemi’nin en büyük iki gezegeni Jüpiter ve Satürn, her ne kadar birbirine benzeseler de pek çok kişinin merak ettiği bir soruya da ev sahipliği yapıyorlar: Jüpiter, neden Satürn gibi gösterişli halkalara sahip değil? İşte bu sorunun cevabı, yayınlanan yeni bir araştırmayla verildi.

20 Yıllık Tartışma Son Buldu: Jüpiterin Işıl Işıl Yanan Kutup Işıklarının Gizemi Çözüldü

Uzayla ilgili çalışmalarını sürdüren bilim insanları, 2016 yılından beri Jüpiter'in yörüngesinde dolanmakta olan Juno isimli insansız uzay aracı ile Hubble Uzay Teleskobu tarafından elde edilen verilerin bir kombinasyonunu kullanarak, dikkat çekici sonuçlara ulaştılar. Yapılan incelemeler, Jüpiter'deki kutup ışıklarının gizeminin aydınlatılmasını sağlamış oldu.