Eğer Bitcoin 0 (Sıfır) Dolara Düşerse Ne Olur?

Kripto paralar hakkında olumsuz düşünen insanlar bile bu piyasanın ve yeni nesil finansal teknolojilerin geleceğini merak ediyorlar. Bitcoin’in tüm kripto para piyasasındaki yönlendirici gücünü düşünürsek, insanların ona karşı sahip oldukları özel ilgiyi de anlarız.

22.02.2022 20:30:27 tarihinde yayınlandı.

Kripto paralar hakkında olumsuz düşünen insanlar bile bu piyasanın ve yeni nesil finansal teknolojilerin geleceğini merak ediyorlar. Bitcoin’in tüm kripto para piyasasındaki yönlendirici gücünü düşünürsek, insanların ona karşı sahip oldukları özel ilgiyi de anlarız.

Ocak 2018’deki yükselişiyle 20.000 dolar barajını aşan Bitcoin, ardından hızla değer kaybetti ancak Mayıs 2020'deki yarılanmanın ardından yükselmeye başladı. 2021 başında ise 46 bin dolar seviyesini aştı. Ardından gelen düşüşe rağmen uzun vadede yatırımcısına en çok kazandıran kripto para birim olarak dikkat çekiyor. Ancak konuya biraz uzak olanlar için 2017'den bu yana devam eden “Bitcoin ya sıfıra düşerse?” endişesi devam ediyor. 

Ocak 2018’de tüm kripto paraların toplam piyasa hacmi 835 milyar dolara çıktığında Bitcoin’in tek başına piyasa hacmi yaklaşık 300 milyar dolardı (%35). 2018'deki kritik düşüş ile toplam piyasa hacmi 130 milyar dolarken, Bitcoin tek başına bu hacmin 67 milyar dolarını karşılıyordu (%51). 2021'deki yükselişinde ise 2.3 trilyon dolara ulaşan toplam piyasa hacminde Bitcoin'in payı 762 milyar dolara kadar çıktı (%72). 2021'deki değer kaybının ardından Bitcoin piyasa hacminde %67 oranında yer tutuyor. 

Buradan çıkartılabilecek en önemli sonuç Bitcoin'in tüm kripto paralar arasında giderek artan bir ağırlığa sahip olması, piyasaya hükmettiği pozisyonu perçinlemesi. İşte bu nedenle Bitcoin'in değer kaybı yaşaması doğal olsa da 0 dolara düşme ihtimali iyiden iyiye azalıyor. 

Piyasalarda işlem gören Bitcoin dahil neredeyse tüm kripto paraları birer ağaç olarak düşünün. Tabelasında “Kripto Para Ormanı” yazan sanal bir milli parkın içerisindesiniz. Ağaçlar, ne kadar sularsanız o kadar büyüyüp, o kadar çok meyve veriyorlar. Eğer sulanmazlarsa çürüyüp yok olma riskleri var, tıpkı gerçekte de olduğu gibi. Bitcoin bu sanal ormandaki en büyük ağaç. Ele aldığımız ihtimal ise onun susuz kalıp günün birinde ölecek olması.

Şimdi şöyle düşünün: Eğer bir ormandaki en büyük ağaç ölürse, orman hepsi yok olur mu? Hayır, diğer ağaçlar onun yerini alırlar. Aslında kripto paralar da aynı şekilde işliyor, çünkü temelinde doğal bir şey olan insan davranışı yatıyor. Bu örnek hikayemizdeki “su”, yatırımcıların sisteme aktardıkları parayı ifade ediyor. İnsanlar ormanı iyi beslediklerinde sadece çıkan oksijenden değil, ormanın oluşturduğu ekosistemden faydalanıyorlar.

Çoğu piyasa analisti ve uzmana göre Bitcoin’in yok olduğu bir senaryoda Ethereum ve Ripple gibi birimler, ormanın yeni efendisi olacaklar. Dünya ekonomik tarihine baktığınızda, en büyük ağacın sürekli değiştiğini görürsünüz. Antik çağlarda Roma İmparatorluğu'nun para birimi dünya piyasasına hükmederken bir dönem Asyalı para birimlerinin, bugün de doların en büyük ağaç olması gibi.

Değer algılarımızı değiştiren tek şey, kripto paranın fiziksel karşılığının olmaması. Bu durumu doğal karşılayan, dijital okuryazarlık düzeyi yüksek bireylerin sayısı arttıkça, bu bireyler dünya ekonomisinde söz sahibi olmaya başladıkça kripto paralar geleceğin en büyük finans seçenekleri arasında yer alacaklar. Belki de ormanın kralı olacaklar.

Bitcoin, kısa da olsa ömrü ve boyutuyla binlerce yıldır yaşayan anıt ağaçlara benziyor. Milli parklardaki anıt ağaçların ziyaretçi sayısı, her zaman onu sulayan kişilerin sayısından daha fazla olur. Bir milli parka gider, en yaşlı ağacı görür, fotoğrafını çeker, yüzeysel olarak ne olduğunu bilirsiniz. Bu süre zarfında diğer ağaçlar büyümeye devam eder, ancak onları sulayan kişilerden başkası ziyaret etmez. Her zaman olduğu gibi bugün de Bitcoin’in başına gelenler de aslında böyle tarif edilebilir.


Kaynak webtekno.com

 

Samsungun Yapay Zeka Teknolojisi Neonun İlk Görüntüleri

Yılın en büyük teknoloji fuarı CES 2020 için artık geri sayım başladı. Las Vegas’da düzenlenecek olan fuardaki ilgi odaklarından biri, Neon adında Samsung’un yeni yapay zeka teknolojisi olacak. Bu yeni teknolojiye dair görüntüler de elimize ulaştı. Samsung’un bu yenilikçi projesine dair küçük tanıtımlar ve reklamlarla geçtiğimiz dönemde fazlaca karşılaştık. Neon Twitter hesabından yapılan bir paylaşımda “yapay insan” olarak nitelendiren bu teknolojiye dair daha detaylı görüntüler de şimdi gün yüzüne çıktı.

Uzaktan İlişkinin Zirvesi: Bir Saniye Bile Yüz Yüze Görüşmeyen Çift, Zoom Üzerinden Evlendi

Koronavirüs salgınının bizi uzunca bir süre sevdiklerimizden uzaklaştırdığı bir gerçek. Fakat bu dönem içinde doğan uzaktan ilişkiler de olmadı değil. Bu uzaktan ilişkilerin bir örneğiyse artık uzaktan ilişki konusunda zirveye oturmuş durumda. Bir Facebook grubu sayesinde tanışan İngiliz Ayşe ve Amerikan Darrin, bugüne kadar hiç yüz yüze buluşmadılar ve Zoom üzerinden evlendiler.

Hackerların Bilgilerinizi Ele Geçirip Geçirmediğini Öğrenebileceğiniz İnternet Sitesi: Have I Been Pwned Nasıl Kullanılır?

Günümüzde koronavirüsün etkisiyle tüm dünyanın internete ve verilere olan bağımlılığı artmışken elbette bu durum, hackerlar için de vazgeçilmez bir nimet niteliğindeydi. Öyle ki salgın her gün binlerce kişinin ölümüne yol açarken hackerlar, farklı ülkelerde hastanelerin bile sistemlerini çökertiyor, verileri ele geçiriyor ve fidye talep ediyorlardı.

ChatGPT Plusın Türkiyeye Özel Fiyatı Belli Oldu (E Bu Daha Pahalı...)

OpenAI’ın yapay zekâ sektörünü sırtlayan sohbet botu ChatGPT, her geçen gün gelişerek çok daha iyi sonuçlar vermeye devam ediyor. Ücretsiz kullanımda bile pek çok angarya işi dev şirketlerde bile çalışanların omzundan alan bot, Plus hizmetiyle de çok daha geniş kullanım imkânları sunuyor.