E-Postaların Resmi Belge Niteliği Taşıdığı KEP Adresi Ne Demek, Nasıl Alınır?

Günümüz teknoloji dünyasında artık pek çok işlemi kağıt ve kalem kullanmadan dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ancak bu tür dijital belgeler her zaman resmi bir hukuki delil niteliği taşımıyor çünkü üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabiliyor. E-posta gibi dijital belgelerinizin resmi delil niteliği taşımasını istiyorsanız KEP yani kayıtlı elektronik posta adresi kullanmalı ve e-postalarınızı bu adres üzerinden alıp göndermelisiniz.

5.06.2022 05:45:14 tarihinde yayınlandı.

Günümüz teknoloji dünyasında artık pek çok işlemi kağıt ve kalem kullanmadan dijital ortamda gerçekleştiriyoruz. Ancak bu tür dijital belgeler her zaman resmi bir hukuki delil niteliği taşımıyor çünkü üzerinde kolaylıkla değişiklik yapılabiliyor. E-posta gibi dijital belgelerinizin resmi delil niteliği taşımasını istiyorsanız KEP yani kayıtlı elektronik posta adresi kullanmalı ve e-postalarınızı bu adres üzerinden alıp göndermelisiniz.

Herkesin mutlaka bir KEP adresine sahip olmasına gerek yok. Ancak özellikle sık sık resmi işlemler nedeniyle dijital belge paylaşımı yapıyorsanız bunları KEP adresiniz üzerinden göndermek ileride oluşacak hukuki sorunlara karşı elinizde geçerli bir belge olmasını sağlayacaktır. Kişiler, tüzel kişiler ve kamu kurumları KEP adresi alabiliyor. Gelin KEP adresi ne demek, KEP adresi nasıl alınır gibi merak edilen soruları tüm detaylarıyla inceleyelim.

KEP adresi yani kayıtlı elektronik posta adresi, Posta ve Telgraf Teşkilatı Genel Müdürlüğü PTT tarafından geliştirilmiş olan bir e-posta sistemidir. KEP sistemi de tıpkı bildiğimiz e-posta sistemi gibi çalışır. Ancak KEP adresi üzerinden alınan ve gönderilen e-postalar uluslararası standartlar çerçevesinde kaydedilip saklandığı için resmi belge niteliği taşırlar. E-posta sisteminin resmi hali demek mümkün.

Şöyle düşünelim, sıradan bir vatandaş olarak bir kamu kurumuna ya da tüzel kişiye bir e-posta gönderiyorsunuz. Bir zaman sonra bu e-postayı göndermediğiniz ya da yanlış gönderdiğiniz iddiasıyla bir sorun yaşadınız. Gönderdiğiniz e-postayı silmiş bile olabilirsiniz ama diyelim silmediniz ve kanıt olarak sundunuz. Bu kanıt resmi olarak kabul edilmeyebilir çünkü üzerinde oynanma yapılıp yapılmadığının anlaşılması epey zordur.

İşte bu noktada devreye kayıtlı elektronik posta sistemi giriyor. Aynı sorunu yaşadığınızı ama bu sefer e-postayı KEP adresiniz üzerinden gönderdiğinizi düşünelim. Silinme gibi bir durum yok çünkü gönderilen e-posta KEP sunucularında saklanıyor. PTT tarafından uluslararası standartlara uygun olarak saklandığı için de resmi bir hukuki belge niteliği taşıyor. İşte bu kadar basit.

Buradaki bağlantı üzerinden ulaşabileceğiniz PTT KEP online internet sayfasında karşınıza üç farklı kayıt seçeneği çıkacak. KEP Ön Başvuru, KEP Online Kayıt ve Kapalı KEP Hesabının Açılması. Daha önce bir KEP adresi aldıysanız ve daha sonra kullanmadığınız için kapattıysanız Kapalı KEP Hesabının Açılması seçeneği üzerinden adresi yeniden aktif hale getirebilirsiniz. 

KEP Ön Başvuru seçeneği genel olarak en sık kullanılan alandır çünkü yalnızca istenilen bilgileri girersiniz ve daha sonra gerekli belgeleri alarak en yakın PTT şubesine gidip KEP adresinizi alırsınız. KEP Ön Başvuru seçeneğinde isim bilgisi, adres bilgisi, iletişim bilgisi ve benzeri bilgileri girerek KEP adresinizi belirliyorsunuz. Ancak bunun yalnızca bir ön başvuru olduğunu unutmayın.

KEP adresi almak için ikinci seçenek olan KEP Online Kayıt için mobil imza ya da elektronik imza kullanmanız gerekiyor. Yani ön başvuruda PTT şubesine giderek yaptığınız onay işlemini bu sayfada mobil ya da elektronik imza ile yapıyorsunuz. KEP Online Kayıt işlemi kesin bir başvurudur bu nedenle dikkatli olmalısınız. Gerekli ödemeleri yaptıktan sonra aldığınız KEP adresini hemen kullanmaya başlayabilirsiniz. 

Bu noktada hangi başvuru seçeneğini tercih edeceğiniz size kalmış. Ancak KEP Online Kayıt için mobil imza ya da elektronik imza gerektiğini düşünürsek bu dijital imza türlerinden birine sahip değilseniz bu seçeneği eleyebilirsiniz. KEP Ön Başvuru seçeneği ilk günden beri kullanımda ve sorunsuz çalışıyor. Bu nedenle bu seçenek üzerinden ön başvuru yaparak daha sonra gerekli belgelerle en yakın PTT şubesine de gidebilirsiniz.

Online başvuru yaptıysanız herhangi bir belge gerekmiyor ancak yalnızca ön başvuru yaptıysanız KEP adresi almak için bazı belgeler paylaşmalısınız. Ön başvuru sonrası KEP adresi alacak kişiye göre değişen belgeleri toplayarak en yakın PTT şubesine gitmeniz gerekiyor. Detaylarını buradaki bağlantı üzerinden öğrenebileceğiniz KEP adresi için gerekli belgelerden bazıları şu şekilde;


Kaynak webtekno.com

 

Sinema Tarihinin En Kült Filmlerinden Pulp Fiction’ın Daha Önce Görülmemiş Sahneleri NFT Olarak Satışa Çıkacak

Dünya genelinde NFT’ye olan yoğun ilgi artarak devam ederken bugün, film dünyasının kült yapımlarından Pulp Fiction hakkında bizzat yönetmeninden bir haber geldi. Pulp Fiction’ın dünyaca ünlü başarılı yönetmeni Quentin Tarantino, filmde daha önce hiç görülmemiş sahnelerin NFT olarak satışa çıkarılacağını açıkladı.

Parası Olan iPhone Almış: Apple, Üst Seviye Telefon Satışlarında Samsung ve Xiaomiye Fark Attı!

Küresel çapta pazar araştırmaları yapan Counterpoint, 2021 yılındaki akıllı telefon satışlarına ilişkin yeni bir rapor yayınladı. Yayınlanan rapor, fiyatı 400 doların üzerinde olan modelleri kapsıyordu ve istatistiklere baktığımızda, Apple'ın bu segmentte dünya çapında en çok satan marka olduğunu görüyoruz. Gelin hep birlikte Counterpoint'in yeni araştırmasının detaylarına bakalım.

Samsung Galaxy Watch 3ün Titanyum Versiyonu Türkiyede Satışa Sunuldu: İşte Fiyatı ve Özellikleri

Samsung'un geçtiğimiz senenin sonlarında düzenlediği Unpacked 2020 etkinliğinde tanıtılan Galaxy Watch 3 akıllı saatinin Titanyum versiyonu, Türkiye'de de satışa sunulmaya başladı. Samsung'un Türkiye'de sattığı en pahalı akıllı saat olan Galaxy Watch 3 Titanyum modeli, resmi Samsung garantili olarak 4.999 TL'den satışa çıkmış durumda. 

Aslında Bir Programlama Dili Olmayan HTML Nedir? Ücretsiz HTML Öğrenebileceğiniz Online Kurslar

Bir yazılımcı olmasanız bile HTML nedir, mutlaka duymuşsunuzdur. Pek çok son kullanıcı, HTML’i bir programlama dili olarak bilir. Ancak HTML bir programlama dili değildir. Temel olarak onun için bir metin işaretleme dili diyebiliriz. Yani bu dili kullanarak sıfırdan bir yazılım üretmezsiniz. Fakat o yazılımda okunur hale gelecek görsel ve metinleri bu dili kullanarak başarılı bir şekilde yazabilirsiniz.