Dünyayı Sallayan ChatGPT Hakkında Büyük Bir Skandal Ortaya Çıktı: Neredeyse Bedava Çalışan Afrikalı İşçiler Sayesinde Geliştirilmiş

Yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, yapabildikleri ve yaratıcılığıyla tüm dünyada ilgi toplamıştı. Yapay zekâ, sıfırdan bir uygulama yazabiliyor, film, dizi ve her türlü içerik için özgün fikirler sunabiliyordu.

20.01.2023 13:00:34 tarihinde yayınlandı.

Yapay zekâ şirketi OpenAI tarafından geliştirilen sohbet botu ChatGPT, yapabildikleri ve yaratıcılığıyla tüm dünyada ilgi toplamıştı. Yapay zekâ, sıfırdan bir uygulama yazabiliyor, film, dizi ve her türlü içerik için özgün fikirler sunabiliyordu.

Fakat iş etik tartışmalara, dilin kötü kullanımına ve taraflı yorumlara geldiğinde kendisini durduruyor ve “Benim bunu söylemem uygun olmaz” gibi cümleler kuruyor. İşte bu cümlelerin kurulması, ortaya çıkan yeni bilgilere göre ucuza çalıştırılan Kenyalı çalışanlar sayesinde gerçekleşti.

TIME dergisi, yaptığı kapsamlı araştırmada OpenAI’ın yapay zekânın filtresini oluşturmak için izlediği sürece ışık tuttu. OpenAI, bugüne kadar Microsoft, Google ve Meta gibi şirketlere de hizmet sunan ‘Sama’ adlı bir şirketle iş birliği yapmıştı.

Dış bir şirketle bu konuda iş birliği yapmak her ne kadar normal olsa da, normal olmayan şey Sama’nın yöntemleriydi. Silikon Vadisi şirketlerine hizmet veren San Francisco merkezli şirket, özellikle Kenya ve Hindistan’dan çalışan alıyordu.

Üstelik bu çalışanlar, unvan ve performansa bağlı olarak saat başına 1,32 ila 2 dolar ücret alıyordu. OpenAI sözcüsü, şirketin Kenya’lı çalışan çalıştıran Sama ile iş birliği yaptığını doğrulasa da ücretler hakkında herhangi bir bilgi vermedi.

ChatGPT’nin örnek olmayacak yorumlarda bulunmasını sağlamak için, akla gelebilecek her türlü küfür, hayal edilebilecek her türlü suç ve bilimum şeye ait yazılı içeriğin de okunması ve filtrelenmesi gerekiyordu. Bu süreçte yer alan bir çalışan, deneyimini de paylaştı.

Anonim çalışan, özellikle bir adamın, bir köpekle ve küçük yaşta bir çocuğun önünde cinsel ilişkiye girmesini betimleyen bir yazıyla karşılaşmıştı. Sadece bir örnek olan bu yazı, çalışanda şu etkiyi bırakmaya yeterliydi:

“İşkenceydi. Hafta boyunca bunun gibi bir dizi açıklama okuyacaksınız. Cuma gününe geldiğinizde, o resmi düşünmekten rahatsız oluyorsunuz."

OpenAI ve Sama arasındaki şirket içi yazışmalar, OpenAI’ın Sama’ya 2021 sonlarına doğru toplam 200 bin dolar ödeme yaptığını gösterdi. Toplam 3 düzine çalışan, 3 ayrı gruba ayrıldı ve her bir grup bir konuya odaklandı.

Üç çalışanın aktardığı bilgilere göre çalışanlar, günde 9 saat mesai yapıyor ve 150 ila 250 metin parçası okuyordu. Her bir parça 100 ila 1.000 kelime aralığında olabiliyordu. Basit bir hesaplamayla yola çıktığımızda, en düşük aylık ücret 237,6; en yüksek aylık ücret ise 360 dolar idi.


Kaynak webtekno.com

 

NFT Piyasası Tamamen Tarihe Karışabilir: En Önemli Özelliği Kaldırılıyor!

Kripto varlık piyasalarının geçtiğimiz yıllardaki trendi, NFT'lerdi. Değiştirilemez tokenler olarak da bilinen blok zinciri tabanlı NFT'ler, en basit anlatımı ile herhangi bir dijital içeriğin lisanslanmasını ve sadece bir kişiye ait olmasını sağlıyordu. O dönemler büyük ses getiren ve insanların devasa paralar döktükleri teknolojinin dikkat çeken özelliklerinden bir tanesi de eser sahiplerinin haklarının korunmasıydı.

Twitter’ın, Instagram Yakın Arkadaşlar Benzeri Özelliğinde Gizlilik İhlali Yaşandı: Özel Tweet’leri Başkaları Görebilmiş!

Twitter, geçtiğimiz yıl yeni özelliği “Twitter Çevresi”ni kullanıma sunmuştu. Özellik, kullanıcıların seçtiği kişilere özel tweet’ler göndermesine ve düşüncelerini daha küçük bir grupla paylaşmasına olanak tanıyordu. Yalnızca belirlediğiniz kişiler çevrenizde bulunabiliyor ve attığınız tweet’ler ile etkileşime geçebiliyordu.

Yüzüklerin Efendisinin Resmi NFT Koleksiyonu Geliyor! (Biraz Geç Kalmadınız mı?)

Son yılların en tartışmalı yatırım araçları arasında yer alan kripto para dünyasının temellerini oluşturan blok zinciri teknolojisinin 2021 yılındaki trendlerinin başında NFT'ler geliyordu. "Değiştirilemez token" olarak da bilinen NFT'ler, şimdilerdeyse eski popülaritelerini yitirmiş durumdalar. Hatta yapılan son araştırmalar, NFT satışlarının 2022 yılının başından beri yüzde 97 azaldığını gözler önüne serdi.