Defalarca Programlanabilir Devre Sistemi FPGA Nedir, Nerelerde Kullanılır? Avantajları ve Dezavantajları

Çoğu bilgisayar standart bir donanıma sahiptir ve kullanıcılar, ihtiyaçlarına uygun olarak yeni donanımlar alır ya da var olan donanımı değiştirirler. Bu durum elbette sık sık yaşandığı zaman büyük sorunlara neden olur. FPGA sistemi tam bu noktada devreye giriyor. FPGA bir işlemci gibi çalışıyor ancak kullanıcı tarafından tekrar tekrar programlanabildiği için pek çok önemli avantaj sağlıyor.

19.02.2022 23:58:24 tarihinde yayınlandı.

Çoğu bilgisayar standart bir donanıma sahiptir ve kullanıcılar, ihtiyaçlarına uygun olarak yeni donanımlar alır ya da var olan donanımı değiştirirler. Bu durum elbette sık sık yaşandığı zaman büyük sorunlara neden olur. FPGA sistemi tam bu noktada devreye giriyor. FPGA bir işlemci gibi çalışıyor ancak kullanıcı tarafından tekrar tekrar programlanabildiği için pek çok önemli avantaj sağlıyor.

FPGA devrelerinin kullanıcı tarafından programlanabiliyor olmasının en büyük avantajı elbette parasaldır. Bunun yanı sıra tekrar tekrar, farklı amaçlarla kullanılabildiği için son derece uzun ömürlüdür. Yani bir FPGA devresi alıp, uzun yıllar performansından ödün vermeden kullanabilirsiniz. Gelin FPGA nedir, ne işe yarar, nerelerde kullanılır gibi sorular üzerinden bu donanımı biraz daha yakından tanıyalım. 

Field Programmable Gate Array, kısaca FPGA, Türkçesi ile Alanda Programlanabilir Kapı Dizileri; en basit tanımıyla, tekrar programlanabilen tümleşik devrelerdir. Belirli mantık blokları ve bu mantık bloklarını birbirine bağlayan ara bağlantılardan oluşur. Kullanım alanı son derece geniştir. 

FPGA devresinin temel amacı, kullanıcı tarafından ihtiyaç duyulan mantık işlevlerini yerine getirmektir. FPGA devresinde bulunan her bir mantık bloğu, ihtiyaç duyulan işleve göre yeniden programlanabilir. Tam olarak ihtiyaç duyulan işleve göre programlanabilen FPGA sayesinde çok daha karmaşık yapıya sahip olan diğer devre elemanları çok daha işlevsel olarak çalışırlar.

FPGA temel olarak veri giriş ve çıkışı prensibiyle çalışır. Giren veri işlenir ve ihtiyaç duyulan yapıda çıkar. Örneğin, FPGA devrenizin yalnızca 20 bit veri işlemesini istiyorsanız bu işlem emri üzerinden yeniden programlama yapabilirsiniz. Sonuç olarak yalnızca istediğiniz kadar çalışan devre, çok daha güçlü bir performans gösterir. Bu performans sayesinde diğer donanımların da işi kolaylaşır. 

FPGA devrelerinin en yaygın kullanıldığı alanlar bunlardır ancak yalnızca bunlar değildir. İşlevsel kullanım özellikleri sayesinde FPGA devreleri, genel olarak paralel işlemlerin yapıldığı tüm teknoloji ve sistemlerde kullanılmaktadır. Üstelik düşük maliyetli olması ve esnek kullanım yapısı sayesinde her alanda kendine yer bulmaktadır.

FPGA gibi karmaşık bir devre sisteminin nasıl programlanacağını elbette birkaç basit adımda anlatamayız. Yazılım ve bilgisayar mühendisleri tarafından yapılan bu işlem son derece hassas düzenlemeler gerektirir. Bu düzenlemeler sırasında FPGA devresine uygun diller ile yeniden programlama yapılır.

FPGA programlaması sırasında en yaygın kullanılan diller VHDL programlama dili ve Verilog donanım tanımlama dilidir. Verilog C diline, VHDL ise Pascal diline benzer. VHDL programlama dili, FPGA devrelerinin temel yapısını düzenlemek için kullanılır. Verilog ise programlama bilmeyen kişilerin bile FPGA devreleri üzerinde düzenleme yapmasına imkan sağlar. Yine de uzman olmayan kişiler için epey karmaşık bir sistemdir.

Kullanıcı yorumlarına ve uzman görüşlerine göre FPGA devrelerinin öne çıkan avantajlarından bazıları bu şekilde. Avantajlar listesine farklı maddeler eklemek mümkün çünkü bu tür olumlu ve olumsuz yorumlar, kullanıcı alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. 

Kullanıcı yorumlarına ve uzman görüşlerine göre FPGA devrelerinin öne çıkan dezavantajlarından bazıları bu şekilde. Dezavantajlar listesine farklı maddeler eklemek mümkün çünkü bu tür olumlu ve olumsuz yorumlar, kullanıcı alışkanlıklarına göre değişiklik göstermektedir. 


Kaynak webtekno.com

 

2.000 TL Cebinizde Kalsın: Steam Yılın Oyunu Ödülü İndirimlerinde Fiyatı Düşen 10 Oyun

Video oyun dünyasının en önemli ödülleri arasında yer alan The Game Awards 2022 (Yılın Oyunu Ödülleri) için geri sayım sürüyor. Dünyanın en iyi oyunlarının seçileceği etkinlikler, 8 Aralık'ta gerçekleştirilecek. Bu süreci boş geçmek istemeyen Steam ise tüm adaylara buradan ulaşabileceğiniz The Game Awards 2022 için özel bir kampanya başlattı. 

Call of Duty: Warzone, Geçici Olarak Kapatılacak! (Hem de 1-2 Saat Değil, Günlerce...)

Video oyun dünyasının önemli isimlerinden Activision, uzunca bir süredir Call of Duty: Modern Warfare 2 ile Call of Duty: Warzone 2 isimli oyunlar üzerinde çalışmalarını sürdürüyordu. Call of Duty: Modern Warfare 2, geçtiğimiz haftalarda piyasaya sürüldü ve hal böyle olunca da gözler oynaması ücretsiz bir yapım olarak karşımıza çıkacak Call of Duty: Warzone 2'ye döndü. Gelen son açıklamalar, yaklaşmakta olan bu oyunla ilgili tüm bilinmezleri açığa çıkartmış durumda.

Hayalinizdeki Görüntüleri Kağıda Dökmenize Yardımcı Olacak Yapay Zekâ Destekli Araçlar Listesi

Yapay zekânın bugüne kadar sayısız alanda kapıyı bizlere araladığı su götürmez bir gerçek. Bu bağlamda sanatını icra ederken yapay zekâyı destekleyici olarak kullanan sanatçıları, uygulama arayüzü tasarımında kullanan tasarımcıları, geliştiricileri ve daha nicelerini gördük. Hatta biz de bu yapay zekâlardan birine Türkçe şarkı sözlerini anlatmış ve ortaya çıkardığı şarkı sözlerini size derlemiştik.

Samsung, Yepyeni Galaxy A Telefonlarının Tanıtım Tarihini Açıkladı: İşte Tanıtılacak Modeller ve Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Şubat ayının başında Samsung Galaxy S22 serisini tanıtan Samsung, yıla hız kesmeden devam ediyor. Her yıl farklı etkinliklerle farklı kitlelere yönelik yeni teknolojilerini tanıtan şirket, bugün önümüzdeki günlerde gerçekleştireceği yeni etkinliğini duyurdu. Bu hafta gerçekleşecek olan etkinlik, Galaxy A serisi telefonlar özelinde olacak.