Bilim Kurgu Gerçek Oluyor: NASA, Asteroidlerin Dünyayı Çarpmasını Engellemek İçin Kasımda Uzaya Bir Araç Fırlatıyor

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ve NASA’nın iş birliği içerisinde yürütmekte olduğu asteroid savunma sistemi ‘Çifte Asteroid Yön Değiştirme Sistemi’ (DART) projesi kapsamında araştırma ve gözlem çalışmaları devam ediyor. DART; Dünya’yı, yakınından geçen ve tehlike arz eden olası asteroid çarpmalarından korumayı hedefliyor. 

23.02.2022 12:45:17 tarihinde yayınlandı.

Johns Hopkins Üniversitesi Uygulamalı Fizik Laboratuvarı ve NASA’nın iş birliği içerisinde yürütmekte olduğu asteroid savunma sistemi ‘Çifte Asteroid Yön Değiştirme Sistemi’ (DART) projesi kapsamında araştırma ve gözlem çalışmaları devam ediyor. DART; Dünya’yı, yakınından geçen ve tehlike arz eden olası asteroid çarpmalarından korumayı hedefliyor. 

DART misyonu çerçevesinde NASA, son yaptığı açıklamada dünyanın yörüngesine yakın bir konumda seyreden bir asteroidle planlanmış kontrollü bir çarpışma gerçekleştirmek adına yeni bir uzay aracı fırlatılacağını duyurdu. Bu fırlatma ile gök cisimlerine karşı savunma sistemi DART ilk kez test edilmiş olacak. 

NASA’nın, söz konusu asteroid’in 2003 senesinde Dünya'ya 6 milyon kilometre uzaktan geçmesiyle birlikte başlatıldığını aktardığı DART projesinde ilk fırlatma; 23 Kasım tarihinde, sahibinin Elon Musk’ın olduğu SpaceX şirketinin Falcon 9 roketiyle gerçekleşecek. Roket, California’da bulunan Vandenberg Uzay Kuvvetleri Üssü’nden uzaya gönderilecek. Gezegen savunmasında bir ilk olacak olan projeyle birlikte DART uzay mekiğinin, 2022 yılında Dünya’nın 11 milyon kilometre uzağından geçecek olan Didymos asteroid ikilisinin merkezinki Didymos A asteroidinin yörüngesinde bulunan Didymos B’ye çarparak asteroidin yörüngesinde yüzde 1’lik bir değişim yaratması hedefleniyor. 

NASA’da DART program bilimcisi olarak görev yapan Tom Statler, konuya dair yaptığı açıklamada "Gökbilimciler, asteroidin yörüngesinin ne kadar değiştiğini belirlemek için çarpışmadan önce ve sonra dünya tabanlı teleskoplardan gelen gözlemleri karşılaştırabilecekler. Bu bize asteroidin saptırma çabamıza nasıl tepki verdiğini anlatacak anahtar bir ölçüm olacak." ifadelerini kullandı. 

NASA, Dünya’nın 5 milyon kilometre mesafesinden geçen ve en az 140 metre çapında olan bütün göktaşlarını ‘tehlikeli’ olarak sınıflandırıyor. 

NASA’nın savunma görevinde çalışan Lindley Johnson ise, daha önce National Geographic’e yaptığı bir açıklamada, dünya için şu an tehdit oluşturduğu bilinen 2 bin 78 adet asteroid olduğunu belirterek "Uzayda yüzbinlerce asteroid var, biz daha yakından takip etmemiz gerekenleri belirlemeye çalışıyoruz" şeklinde konuşmuştu. 


Kaynak webtekno.com

 

TikTok, Aylardır Test Ettiği Dislike Özelliğini Kullanıma Sunuyor (Hayır, Videolar İçin Değil)

Çin merkezli TikTok, 1 milyardan fazla kullanıcısıyla dünyanın en popüler sosyal medya platformlarından arasında yer alıyor. Sevilen uygulama, bu nedenle de sık sık yeni özellikler tanıtarak kullanıcı deneyimini iyileştirmeye çalışıyor. Platform, en son BeReal’a benzerliğiyle dikkat çeken TikTok Now uygulamasını tüm dünyada kullanıma sundu.

Madonnadan Meme Ucu İtirazı: İnstagramı Cinsiyetçilikle Suçladı

Müzik kariyeri boyunca sayısız ödüle layık görülen dünyaca ünlü şarkıcı Madonna, Instagram üzerinden yaptığı paylaşımın kaldırılmasına sert bir şekilde tepki gösterdi. Instagram, Madonna’nın yaptığı paylaşımda ‘meme ucunun’ gözükmesinin ‘topluluk kurallarına aykırı’ olduğunu belirterek ünlü şarkıcının yaptığı paylaşımı kaldırdı.

Tindera Çöpçatanlık Özelliği Geliyor: Arkadaşlarınıza, "Bence Bi Görüşün" Gibi Tavsiyeler Verebileceksiniz

Tinder adında bir uygulama uzun zamandır uygulama mağazalarında yer alıyor. Uygulamanın amacı ise insanların karşılıklı olarak birbirlerini beğenmeleri durumunda görüşmelerini sağlamak. Bu yüzden de özellikle hayatında birinin olmasını isteyen kişiler sıklıkla uygulamayı kullanırken arkadaşlarına da fikirlerini sunuyor.