Bilgisayarlar Hangi Tuşa Bastığımızı Nasıl Anlıyor? Yanıtı Düşündüğünüzden Daha Karmaşık

Bilgisayarlar, halihazırda hayatımızı sürdürmemizde en temel araçlar haline dönüşmüşken, hayatımızdaki baskınlıkları da günden güne artıyor. Peki, her gün bilgisayarımızda bir tuşa bastığımız bu cihazlar tarafından nasıl anlaşılıyor? Bilgisayarlar, bir tuşa bastığımızı nereden biliyor ve bunu bir harf ya da eylem olarak ekrana yansıtıyor?

17.08.2022 08:00:26 tarihinde yayınlandı.

Bilgisayarlar, halihazırda hayatımızı sürdürmemizde en temel araçlar haline dönüşmüşken, hayatımızdaki baskınlıkları da günden güne artıyor. Peki, her gün bilgisayarımızda bir tuşa bastığımız bu cihazlar tarafından nasıl anlaşılıyor? Bilgisayarlar, bir tuşa bastığımızı nereden biliyor ve bunu bir harf ya da eylem olarak ekrana yansıtıyor?

Bu sorunun cevabı, aslında gün geçtikçe bilgisayar teknolojisinin ilerlemesiyle birlikte değişiyor. Fakat temel mantık aslında hep aynı kalıyor. Gelin, bir bilgisayarın klavyedeki bir tuşa bastığımızda ne yaptığını adım adım detaylı olarak anlatalım.

Bilgisayar klavyesinde hangi tuşa basmamızla ekranda bunun cevabını görmemiz, sadece bilgisayar ya da klavyede bulunan bir bileşen ile gerçekleşmiyor. Aslında sadece milisaniyelerden bile kısa süren bu süreçte bilgisayarınızın anakartından işlemcisine ve ekran kartına her bir bileşen bir rol oynuyor. İlk tuşa bastığımız andan itibaren gerçekleşen süreçler de şu şekilde oluyor:

Parmağınızla şu anda klavyenizdeki ‘A’ tuşuna bastığınız anda, bu tuşun altında bulunan devrede bir hareketlilik yaşanıyor. Bastığınız tuşun altındaki mekanizma, klavyedeki devrede tam altında bulunan noktada devre kartıyla temas ediyor. Bu temas sonucunda klavye devresinde bir akım oluşuyor. Yani bastığınız tuş, aslında klavye devresinde bir anahtar işlevi görüyor.

Oluşan elektrik akımıyla birlikte klavyelerde ya da bilgisayarlarda yerleşik olarak bulunan ‘klavye kontrolcüsü’ devreye giriyor. Bu kontrolcü, günümüz bilgisayarlarında anakartlarda bulunan özel giriş/çıkış (I/O) parçalarında (özellikle laptoplarda) yerleşik olarak veya doğrudan klavyelerin kendi bünyesinde yer alıyor. Klavyeye basmanızla birlikte oluşan akım, bu kontrolcü tarafından yakalanıyor.

Kontrolcü, yakaladığı akıma göre ‘scan code (tarama kodu)’ oluşturuyor. Klavyenizdeki her bir tuş, kendine has özel bir tarama koduna sahip. Sadece 0 ve 1’lerden oluşan bu kod, USB kablo, laptop ise doğrudan devre ya da Bluetooth ise bilgisayarınıza taktığınız alıcı aracılığıyla elektriksel vuru ya da sinyal olarak gönderiliyor olarak bilgisayarınıza gönderiliyor.

Tarama kodu, bilgisayarımızın işlemcisine ulaşıyor. İşlemci, bu kodu alarak yönettiği işletim sistemi üzerinden yorumluyor. İşletim sistemi, saniyede sayısız kez bir klavyede tuşa basılıp basılmadığını kontrol ediyor. Aslında her seferinde kendi kendine “Tuşa basıldı mı?” diye soruyor. Siz bir tuşa basarak işlemcinize tarama kodu gönderdiğinizde de bu sorunun cevabı ‘Evet!’ oluyor ve sonraki adımlara geçiliyor.

İşletim sistemi, bu tarama kodunu aldıktan sonra bir ‘olay’ başlatıyor. Bu olay içinde sistem, 0 ve 1’lerden oluşan tarama kodunu, her karaktere bir sayı değeri karşılığının atandığı ve günümüzde tüm teknolojik cihazlarda standart olarak kullanılan Unicode koduna veya ASCII’ye dönüştürüyor. Kod, artık 0 ve 1’lerden değil, çok daha zengin bir yapıdan oluşuyor.


Kaynak webtekno.com

 

Mavi Kuşa Elveda: Twitter, Android Telefonlarda "X" Olmaya Başladı

Dünyanın en büyük mikroblog platformu Twitter, son günlerde sadece yeniden markalaşma süreci ile gündemde. Elon Musk tarafından satın alındıktan sonra zaten tonla değişim geçiren platform, en son geçtiğimiz hafta sonu yepyeni logosu ile karşımıza çıktı. Şirketin çiçeği burnunda CEO'su Linda Yaccarino, yeniden markalaşan platformun misyon ve vizyonunu da resmen açıkladı.

Mevsimler ve İklimlerin Oluşmasının Sebebi Eksen Eğikliği Nedir, Sonuçları Nelerdir?

Öncelikle bir gerçeği tekrar hatırlatarak başlayalım; Dünya düz değil, kendi gözünüzle bile görebilirsiniz. Ancak Dünyamız yuvarlak da değil, ilk eğitim yıllarından beri öğrendiğimiz gibi Dünya kutuplardan basık ve ekvatordan şişkin bir elipstir. Bu sevimli şekil nedeniyle hem kendi hem de Güneş etrafında dönerken hafif eğimli bir yörünge çizdiği tespit edilmiştir. İşte bu durum bilim insanları tarafından eksen eğikliği olarak adlandırılıyor.

Twitterın Beğenmeme Özelliği Ortaya Çıktı: Tweetlerin Altında Böyle Görünecek

Dünyanın en popüler sosyal ağlarından bir tanesi olan Twitter, geçtiğimiz yıl küçük bir kullanıcı kitlesi ile bir test gerçekleştirmişti. Bu test kapsamında kullanıcılar, bir tweete verilen yanıtlar için beğenmeme vermiş, bu yanıt o tweet altında alt sıralara gönderilmişti. Özellikle ilgili yeni bir açıklama yapan Twitter, bu özelliğin kapsamını genişleteceğini dünya genelindeki tüm kullanıcıların bu özelliği test etmeye başlayacağını duyurdu. Özellik artık, web sürüme ek olarak iOS ve Android'de de deneyimlenebilecek.

Xiaomi, MIUI 14 Güncellemesi Alacak İlk Telefonlarını Açıkladı

Çinli teknoloji devi Xiaomi, Mobil Dünya Kongresi (MWC 2023) kapsamında sahne aldı. Bu etkinlikte Xiaomi 13 ve Xiaomi 13 Pro ile Xiaomi 13 Lite isimli yeni akıllı telefonlarını tanıtan şirket, bundan birkaç ay önce duyurduğu Android 13 tabanlı arayüzü MIUI 14 ile ilgili de önemli bir açıklama yaptı. Yapılan açıklamalarla yeni arayüzün ilk olarak hangi telefonlara ulaşacağı belli oldu.