Avrupa Uzay Ajansı, Samanyolu Galaksisi’nde Gizemli Bir ‘Fosil Oluşum’ Keşfetti

Modern uzay araştırmaları, başladığı tarihten bu yana büyük gelişmelere sahne oldu. İçinde bulunduğumuz evrene dair her yıl daha fazla bilgi sunan bilim insanları, yaklaşık üç hafta önce Samanyolu Galaksisi’ni birbirine bağlayan ‘tüyümsü’ bir gaz yapısı keşfetmişti. İçinde bulunduğumuz galaksi hakkında bir yeni bulgu da bugün Avrupa Uzay Ajansı’ndan geldi.

21.02.2022 16:45:11 tarihinde yayınlandı.

Modern uzay araştırmaları, başladığı tarihten bu yana büyük gelişmelere sahne oldu. İçinde bulunduğumuz evrene dair her yıl daha fazla bilgi sunan bilim insanları, yaklaşık üç hafta önce Samanyolu Galaksisi’ni birbirine bağlayan ‘tüyümsü’ bir gaz yapısı keşfetmişti. İçinde bulunduğumuz galaksi hakkında bir yeni bulgu da bugün Avrupa Uzay Ajansı’ndan geldi.

Avrupa Uzay Ajansı, 2013 yılında yörüngeye fırlattığı ‘Gaia’ adlı uzay gözlemevi sayesinde şu ana dek uzay araştırmalarında önemli bilgiler elde etmeyi başardı. Dünya’nın yörüngesinden uzayın derinliklerini incelemek ve Samanyolu Galaksisi’nin üç boyutlu bir haritasını çıkartmakla görevli olan Gaia, bu sırada galaksinin derinliklerinde gizemli bir oluşum keşfetti.

Barselona Üniversitesi’nde astronom olan Chervin Laporte, keşfedilen bu gizemli oluşumun kaynağının; galaksinin dışa açılan kollarından büyük bir kısmının zamanla çarpışıp birleşerek oluşturduğu yoğun gaz filamentleri olduğunu belirtiyor. Samanyolu, oluşum süresi boyunca diğer galaksilerle temasta bulunup büyük bir kaos ortamına tanık olmuştu. Bu ‘gizemli’ yapıların da o dönemden arta kalan ‘fosil oluşumlar’ olduğu düşünülüyor. Bu yapıları tıpkı su yüzeyindeki dalgalanmalara benzeten bilim insanları, aynı zamanda başka bir olasılık daha sunuyor.

İLGİLİ HABER NASAnın Keşif Aracı Mars’ta ‘Organik Moleküller’ Keşfetti: Hayat Kalıntıları Olabilir mi?

İlk olasılık, yukarıda da bahsettiğimiz gibi Samanyolu Galaksisi’nin diğer gezegenlerle çarpışması sonucu bu oluşumların arta kalmasıydı. Diğer olasılık ise Samanyolu Galaksisi’ne komşu galaksilerin çekim gücünden dolayı dışa uzanan kollarının bir nevi ‘dalgalanarak’ tuhaf bir düzensizlik yaratması. Ancak bu keşfi özel kılan, bu denli büyük oranda ‘bilinmeyen oluşumlara’ şu ana kadar rastlanmamış olmasıydı. Bilim insanları, şimdi bu iki senaryodan hangisinin daha fazla olasılık dahilinde olduğuna dair bir araştırma yürütmeye hazırlanıyor.


Kaynak webtekno.com

 

Samsung, 200 MPlik Kamera Sensörlerini Tanıtmak İçin "Aslında Çok Mantıklı" Dedirten Bir Reklam Çalışması Düzenledi

Samsung denildiğinde ilk aklımıza gelen akıllı telefonlar olsa da firma sadece kendi telefonlarını değil, diğer marka telefonların bazı önemli donanımlarını da geliştiriyor. Bunlarda biri de pek çok telefonda yer alan kameralar. Motorola Edge 30 Ultra, Xiaomi 12T Pro gibi akıllı telefonlarda 200 MP kamera yer aldığını görüyoruz. 

Sıfırlanan Android Telefonları Kullanılmaz Hale Getiren FRP Kilidi Nasıl Kaldırılır?

Android işletim sistemiyle çalışan akıllı telefonlar, uzun zamandır önemli bir güvenlik özelliği ile geliyorlar. Telefonların herhangi bir durum neticesinde sıfırlanması durumunda, telefonun sıfırlanmadan önceki Google hesabı ile yeniden bağlanması gerekiyor. Buna da FRP kilidi deniyor. Söz konusu Google hesabının bilgilerinin unutulması ya da bilinmemesi durumunda telefona erişim imkansız hale gelebiliyor. Peki bu gibi bir duruma maruz kalmanız durumunda ne yapmanız gerekiyor? Android telefonlardaki FRP kilidi nasıl kaldırılır?

Instagram Kurucularından Yeni Platform: Yapay Zeka Destekli Haber Akışı, Artifact

Dünyanın en popüler çevrimiçi fotoğraf ve kısa video paylaşım platformlarından Instagram'ın iki kurucu ortağı, Kevin Systrom ve Mike Krieger, bundan dört yıl önce Instagram'ı bırakarak, kendi platformları için harekete geçmişlerdi. Yıllar boyunca devam eden çalışmalar tamamlandı ve "Artifact" isimli uygulama, bugün resmen duyuruldu. Peki bu uygulama kullanıcıya neler sunacak?