Arka Planı Saydam Görseller İçin Kullanılan PNG Formatı Nedir, Ne İşe Yarar, Nasıl Yapılır?

Dijital dünyada oluşturduğunuz her bir dosyanın saklanması için gerekli bazı koşullar vardır. Bu koşullar, farklı dosya formatları tarafından sağlanır. Ancak her biri birbirinden farklı biçimler sundukları için değişiklik gösterirler. Görsellerinizi saklamak için kullanabileceğiniz dosya formatlarından bir tanesi de PNG formatıdır. PNG, en az JPEG ve JPG kadar yaygın kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı avantaj da sunar.

29.07.2022 23:15:13 tarihinde yayınlandı.

Dijital dünyada oluşturduğunuz her bir dosyanın saklanması için gerekli bazı koşullar vardır. Bu koşullar, farklı dosya formatları tarafından sağlanır. Ancak her biri birbirinden farklı biçimler sundukları için değişiklik gösterirler. Görsellerinizi saklamak için kullanabileceğiniz dosya formatlarından bir tanesi de PNG formatıdır. PNG, en az JPEG ve JPG kadar yaygın kullanılmasının yanı sıra pek çok farklı avantaj da sunar.

Görselleri kayıpsız saklaması, şeffaflığı desteklemesi gibi pek çok farklı avantajı nedeniyle özellikle web tasarımcılar tarafından en çok kullanılan biçim, PNG dosya formatıdır. PNG dosyalar kolayca açılabileceği gibi çevrimiçi hizmetler ya da farklı programlar üzerinden de kolayca oluşturulabilir. Gelin PNG nedir, ne işe yarar, nasıl açılır, nasıl yapılır gibi merak edilen soruları adım adım tüm detaylarıyla görelim.

Portable Network Graphics, kısaca PNG, Türkçesi ile Taşınabilir Ağ Grafiği; görüntü saklama amacıyla kullanılan bir görsel dosya formatıdır. JPG ve JPEG dosya formatlarından sonra en çok kullanılan görüntü saklama biçimi olan PNG, diğer görsel dosya formatlarından farklı olarak pek çok avantaj da sunar. Bu nedenle özellikle web tasarımcılar tarafından yoğun olarak kullanılan bir formattır.

PNG görüntü saklar, bu kadar basit aslında. Ancak tüm görsel dosya formatları bunu yapar. Peki PNG ne işe yarar? PNG dosya formatını kullanmanın en büyük avantajı, görüntülerin kayıpsız bir şekilde saklanabiliyor olmasıdır. JPG ve benzeri dosya biçimleri görüntüleri sıkıştırırken büyük oranda kayıp yaratır. Ancak PNG, bu sıkıştırmayı kayıpsız bir şekilde yapar. Bu nedenle çoğu zaman PNG dosya boyutu çok daha yüksektir.

PNG kullanmanın diğer bir avantajı ise şeffaflığı destekliyor olmasıdır. Kullandığımız her görselin belirli bir renkten oluşan bir arka planda olmasını istemeyiz. Bazen yalnızca bir nesne görseline ihtiyacımız olur ve bunu dilediğimiz yere koymak isteriz. İşte PNG, o nesnenin şeffaf bir arka plan üzerinde saklanmasını destekler. Grafik tasarımcılar tarafından hazırlanan logo ve benzeri çizimlerin PNG olarak saklanmasının en büyük nedeni budur. 

PNG, GIF dosya formatından sonra çıkan bir biçim olduğu için sık sık karşılaştırılırlar. Ancak aralarında büyük bir fark vardır çünkü PNG, kesinlikle hareketli görüntü desteklemez. Zaten PNG olarak saklanan görsellerde çoğu zaman böyle bir ihtiyaç olmaz. Görüntüleri kayıpsız olarak saklaması ve en önemlisi şeffaflığı desteklemesi nedeniyle hem grafik tasarımcılar hem de web tasarımcılar yoğun olarak PNG dosya formatındaki görselleri kullanmayı tercih ederler.

Aslında bu soruyu PNG dosyası nasıl açılmaz şeklinde sorsak çok daha doğru olacaktır çünkü PNG dosyaları aklınıza gelecek her şekilde son derece kolay bir şekilde açılır. Android, iOS, Windows, MacOS, Linux ve daha aklınıza gelen tüm cihazlarda PNG dosyaları dahili olarak gelen fotoğraf görüntüleme ve düzenleme programları tarafından açılabilir.

Eğer bir şekilde kullandığınız fotoğraf görüntüleme uygulaması söz konusu PNG dosyasını açamadıysa hemen o dosyayı açık olan internet tarayıcı pencerenizin üzerine sürükleyin ve bırakın. Saniyeler içerisinde PNG dosyası açılacaktır. PNG dosyalarını açmak ve üzerinde düzenleme yapmak için şu programlardan bir tanesini de kullanabilirsiniz;


Kaynak webtekno.com

 

Blizzard, Türk Lirası İle Ödeme Kabul Edecek: Call of Duty, World of Warcraft ve Overwatcha Yerel Fiyatlandırma Gelebilir (Belki...)

Özellikle Türk Word of Warcraft, Overwatch ve Call of Duty oyuncularının uzun zamandır Blizzard’dan bir konuda şikâyeti vardı: Blizzard, kendi oyun satış platformu Battle.net’te Türk Lirası desteği sunmuyordu. Bu da Türk oyuncuların sabit bir fiyat yerine güncel döviz kuru üzerinden alışveriş yapmalarına neden oluyordu.

Oyun Dünyasının Yeni Ağır Abisi Elden Ring Yayınlandı: İşte Fiyatı ve Sistem Gereksinimleri

Oyun dünyasının çok uzun zamandır merakla beklediği, bugüne kadar piyasaya sürdüğü her oyunla adından söz ettirmeyi başaran FromSoftware’ın geliştirdiği Elden Ring, en sonunda bugün çıkış yaptı. Oyun, Steam’de henüz ilk gününde 23 bini aşkın kullanıcı tarafından değerlendirilirken, oyuncular genel olarak optimizasyon sorunlarından yakındı.

Google, Android Telefonların Webcam Olarak Çalışmasını Sağlayacak Bir Özellik Çıkarabilir

Bilgisayarlarımızda yer alan webcam’ler, artık görüntülü görüşmelerin iyice yaygınlaştığı şu günlerde büyük önem taşıyor. Ancak bu kameraların pek de iyi olmadığını biliyoruz. Birçok insan, bunun yerine ekstra kameralar alıyor. Bazıları ise üçüncü taraf uygulamalar yoluyla telefonlarını webcam olarak kullanıyor. Ayrıca iPhone’lar da MacBook’larda webcam özelliği ile çalışabiliyor.

Yeni Bir Yıldız Patlaması Türü Keşfedildi: Mikronova (Kozmik Saman Alevi...)

Uzay ile ilgili araştırmalar, her geçen gün insanoğlunu biraz daha şaşırtıyor. Gezegenlerden uydulara, galaksilerden göktaşlarına kadar sayısız maddeye ev sahipliği yapan devasa boşluk, garip olaylarıyla da büyülüyor. Nitekim yıldız patlamaları, bu garip olaylar verilebilecek en iyi örneklerden. Gökbilimciler, bu sıradışı olayları takip ederken keşfedilenlere bir yenisini daha ekledi.