Araştırmacılar Cevap Arıyor: TikTok Zihnimizi Okuyabilir mi?

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

20.02.2022 16:45:12 tarihinde yayınlandı.

Tiktok’un hangi içeriğin görüntüleneceğini belirleme algoritmaları hakkında çeşitli tartışmalar ortaya çıkıyor. Bu tartışmalardan biri de geçtiğimiz günlerde New York Times'ta yayınlanan TikTok Zihninizi Nasıl Okur? başlıklı haber ile gündeme geldi.

Haberde çeşitli gerekçelerde TikTok'un videoları öne çıkarma özelliklerinin bir zihin okuma sonucunda geliştiği öne sürülüyordu. Ancak TikTok ve diğer sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarının zihinlerinde ne olduğundan çok uygulama içinde neler yaptığına odaklanır. TikTok'ta kullanıcılar çeşitli kısa biçimli videolar yükleyebilir ve görüntüleyebilirler. Kullanıcılar video gönderip videoları tükettikçe, onlara daha fazla benzer videolar sunulur.

Bu sene Boston Üniversitesi, Binghamton Üniversitesi ve Londra Üniversitesi'ndeki araştırmacılar tarafından TikTok'un algoritmasının nasıl çalıştığı üzerine bir çalışma yapıldı. Çalışmada kısa bir videonun viral hale gelmesine sebep olan etkenleri anlamak için 400 TikTok videosu incelendi. İncelemede video sahibinin popüler olup olmadığı, video tarzı gibi bir videonun kullanıcılar tarafından beğenilmesine sebep olabilecek 10 faktör yer alıyordu. 

Çalışmanın sonucunda viral olan ve viral olmayan videolar arasında en önemli özellikler belirlendi. Bir videonun viral olmasında en önemli faktör, video yaratıcısının popülerliğiydi. İkinci en büyük büyük faktörde videonun yakın çekimleri içerip içermemesi oldu. 2019 yılında Çin'deki Guilin Elektronik Teknolojisi Üniversitesi ve Norveç'teki Oslo Üniversitesi'ndeki araştırmacılar da TikTok videolarının izlenme ve beğeni sayılarını inceleyerek popüler olan videolarında kullanıcılar tarafından "beğenilen" şeyler olduğu kanıtlamıştı. 

İLGİLİ HABER Ticari Zekânın Böylesi: Bir TikTok Fenomeninin Tokayla Başladığı Takas Serüveni Ev ile Son Buldu

Araştırmacılar sonuç olarak TikTok veya herhangi bir sosyal medya platformunda kullanıcıların ilgisini çeken videoların gösterilip gösterilmemesinin bir zihin okuması değil, bir mühendislik örneği olduğunu vurguladı. İnsanlar sosyal medyada çok fazla zaman harcasalar da aslında sosyal medyada bulunamazlar. Kullanıcıların ilgisini çeken videoların art arda gelmesinde en önemli etken izlenme ve beğeni oranlarına göre gelişen bir yazılım sisteminin var olmasıdır. Algoritma, insan zihninden bağımsız işler.


Kaynak webtekno.com

 

LGnin Hiçbir Zaman Piyasaya Sürülmeyen Uzayan Telefonu Ortaya Çıktı

Güney Koreli teknoloji devi LG, bundan birkaç yıl önce aldığı bir karar ile akıllı telefon sektöründen çekildiğini duyurmuştu. Aslında bu çok da şaşırtıcı değildi çünkü bir yandan Samsung ve Apple gibi güçlü rakiplere karşı koyamayan LG, diğer yandan da kronik arızalar ve teknik servis gibi alanlarda zorluk çekmişti.

Samsung ve Google, Sağlık ve Fitness Verilerinizi Tek Bir Çatı Altında Toplayan Health Connect Uygulamasını Duyurdu

Samsung ve Google, fitness ve sağlık uygulamaları arasında birlikte çalışabilirliği basitleştirmek amaçlı gerçekleştirdikleri yeni iş birliklerini duyurdu. 'Health Connect' isimli yeni birleşik platform ve API sayesinde geliştiricilerin; daha zengin uygulama deneyimleri yaratmak için farklı fitness uygulamalarından, cihazlardan ve giyilebilir cihazlardan gelen verilere güvenli bir şekilde erişim sağlamasının mümkün olacağı ifade edildi. 

WhatsAppta Telefon Numarası Zorunluluğu Tarih Oluyor: İşte Yeni Kullanıcı Adı Özelliğinden İlk Bilgiler

Dünyanın en popüler anlık mesajlaşma uygulaması WhatsApp'ın 2.23.11.15 kodlu Android beta sürümü, henüz geliştirme aşamasında olan yeni bir özelliğin yolda olduğunu gözler önüne serdi. Siz söylemeden biz söyleyelim; evet bu özellik Telegram'da yıllardır var. WhatsApp, Telegram'ın bir özelliğini daha kopyalamaya hazırlanıyor diyebiliriz.