Android Cihazlarınızın Bilgisayarla Olan Köprüsü Fastboot Nedir, Nasıl Kullanılır?

Android işletim sistemi, kullanıcılarına tüm dosyalara erişim imkanı vermesi ile öne çıkıyor. Bu dosyalar arasında telefonun çekirdeğinde gizlenmiş olan temel flash dosyalar da var. Söz konusu derindeki dosyalara ulaşmak için fastboot olarak adlandırılan bir araç ve protokolü kullanabilirsiniz. Fastboot sayesinde yeni yüklemeler yapmanız ve var olan dosyalar üzerinde değişiklikler yapmanız mümkün.

23.02.2022 14:00:26 tarihinde yayınlandı.

Android işletim sistemi, kullanıcılarına tüm dosyalara erişim imkanı vermesi ile öne çıkıyor. Bu dosyalar arasında telefonun çekirdeğinde gizlenmiş olan temel flash dosyalar da var. Söz konusu derindeki dosyalara ulaşmak için fastboot olarak adlandırılan bir araç ve protokolü kullanabilirsiniz. Fastboot sayesinde yeni yüklemeler yapmanız ve var olan dosyalar üzerinde değişiklikler yapmanız mümkün.

Fastboot nedir, nasıl kullanılır gibi soruların yanıtları her kullanıcıyı ilgilendirmez. Eğer Android cihazınızdan memnunsanız böyle bir işlem yapmanıza gerek kalmaz. Ancak cihazda bazı sorunlar yaşıyorsanız temel flash dosyalara müdahale etmeniz gerekebilir. İşte bu dosyalara erişmenizi, müdahale etmenizi ve yeni yüklemeler yapmanızı sağlayan fastboot nedir gelin yakından bakalım.

Fastboot, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarınızın ve bazen tabletlerinizin çekirdeğinde bulunan gizli dosyalara bilgisayarınız üzerinden ulaşmanızı sağlayan bir araç ve protokoldür. Günümüzdeki pek çok marka bu tür temel flash dosyalara erişim kısıtlaması uygulasa da hala bazı markalarda bu protokolü uygulamak mümkün.

Fastboot, kurtarma moduna benzer ancak bu moda bir alternatiftir. Kurtarma modu alternatifi olan Android SDK yani Yazılım Geliştirici Kiti’ne dahil olarak gelir. Temel olarak bir Android önyükleyici parçasıdır. İkincil bir yazılım olarak kabul edilir. Bunun anlamı, cihazda Android işletim sistemi yüklü olmasa bile fastboot ile erişilebilir olmasıdır.

Bilgisayarınız üzerinden Android işletim sistemine sahip mobil cihazınızdaki temel flash dosyalarına fastboot ile erişmek ve düzenlemek için yukarıdaki adımları izleyebilirsiniz. İşlemler, Android cihazınızın marka ve modeline göre değişiklik gösterebilir ancak benzer başlıklar olacaktır.

Fastboot, Android işletim sistemine sahip akıllı telefonlarda ve bazı tabletlerdeki temel flash dosyalara erişmek, düzenlemek ve yeni yüklemeler yapmak için kullanılan bir protokol ve araçtır. Yalnızca Android cihazlarda kullanılıyor olsa da tüm Android cihazlarda kullanılabilen bir protokol değildir.

Günümüzde pek çok üretici, kullanıcıların bu tür temel dosyalara erişimini kısıtlamaktadır. Bu nedenle bırakın fastboot kullanmayı, fastboot modunu bile açamayabilirsiniz. Bu nedenle böyle bir işlem yapmadan önce Android cihazınızın fastboot uyumlu olup olmadığından emin olmalısınız.

Eğer Android cihazınız fastboot uyumlu değilse ya bu işlem üretici tarafından engelleniyordur ya da bu tür işlemler için kullanabileceğiniz farklı bir yöntem vardır. En iyisi üretici markanın yetkili teknik servisi ile iletişime geçmektir. Servis, çoğu zaman cihaza uzaktan erişerek bu tür temel flash dosya işlemlerini gerçekleştirmektedir.

Açık konuşalım, eğer fastboot nedir, nasıl kullanılır sorularının yanıtlarını ilk kez şimdi öğreniyorsanız büyük ihtimalle fastboot ile Android cihazınızın temel flash dosyaları üzerinde düzenleme yaparsanız cihaza zarar verirsiniz. Çünkü en geniş tanımıyla fastboot, Android cihazın beynine müdahale etmektir.


Kaynak webtekno.com

 

Elon Musk Yüzünden Twitter’dan Kaçan Kaçana: Rakip Uygulama Bluesky, Rekor Kırdı

Elon Musk'ın, onaylanmamış hesaplar için 600, onaylanmış hesaplar için 6000 olarak belirlediği Tweet okuma sınırı daha sonra 1000 ve 10000 olarak değiştirilmişti. Bu görüntüleme sınırı kararıyla alt üst olan Twitter kullanıcıları, çareyi benzer başka siteler aramakta buldular ve Twitter'ın rakibi Bluesky Social, yaptığı açıklamaya göre site trafiğinde rekora imza attı.

Uluslararası Uzay İstasyonu Astrontları, Avrupanın Üzerinde Gizemli Bir Işık Gözlemledi

Dünyada ya da dünya dışında meydana gelen gizemli olaylar birçoğumuzun ilgisini hemen üzerine çeker. Böyle olaylar karşısında bilimsel araştırmalar yapılsa da, insanlar gizemler üzerinde durarak efsaneler yaratmaya daha meyilli olabilir. Bu yüzden, hayatın sıradan gidişatı içerisinde karşılaştığımız ilginç olayların mantıklı gerekçeleriyle karşılaşmayı istemeyiz. Çünkü ilginç olaylar ve gizemler çoğu zaman heyecan yaratır.

Twitchte Yeni Bit Skandalı Ortaya Çıktı: Adı Bile Bilinmeyen Yayıncı, Ayda 24 Bin Dolar Kazanmış(!)

Dünyanın en popüler canlı yayın platformları arasında yer alan Twitch, geçtiğimiz yıllarda bit skandalı ile gündeme gelmişti. O dönem edinilen bilgilere göre çeşitli yollarla kredi kartları çalan kişiler, yayıncılarla anlaşarak onlara Twitch'in kendi platform içi para birimi olan 'bit' atıyor, bu sayede çalıntı parayı Twitch'ten elde edilmiş yasal gelir gibi gösteriyor ve bu parayı yayıncılarla paylaşıyorlardı. Bir başka deyiş ile Twitch, kara para aklamak için bir araç olarak kullanılıyordu.

Meta, Avatarlarınıza Kıyafet Alabileceğiniz Sanal Giyim Mağazası Açıyor (Prada Giymek Avatarımıza Nasip Olacakmış)

Gelecekte trilyonlarca dolarlık bir sektör olması beklenen metaverse’e yönelik birçok teknoloji devinden hamle geliyor. Bu konuya en çok ilgi gösteren şirketin Meta (eski adıyla Facebook) olduğunu söylememiz yanlış olmaz. ABD merkezli teknoloji devi, metaverse için adını değiştirmiş ve bu konudaki hamlelerine şimdiden başlamıştı.