Amazon Ormanlarını NFTler Kurtarabilir: Satılan Varlıklar Ormanlık Alanların Korunmasını Finanse Edecek

İnternette bulunan benzersiz varlıkların blok zincirine işlenerek dijital olarak sertifikalandırılmasını sağlayan NFT’ler (non-fungible token) kripto para birimleri ile birlikte popülerliğini hız kesmeden artırıyor. Birçok insan, şirket hatta ülke de önümüzdeki yıllarda oldukça yaygın olması beklenen bu teknolojilere yatırımlar yapmaya çalışıyor.

29.03.2022 00:00:28 tarihinde yayınlandı.

İnternette bulunan benzersiz varlıkların blok zincirine işlenerek dijital olarak sertifikalandırılmasını sağlayan NFT’ler (non-fungible token) kripto para birimleri ile birlikte popülerliğini hız kesmeden artırıyor. Birçok insan, şirket hatta ülke de önümüzdeki yıllarda oldukça yaygın olması beklenen bu teknolojilere yatırımlar yapmaya çalışıyor.

Dün de sizlere Rusya’nın işgali olan Ukrayna’dan bu konuda bir adım geldiğini; hükümetin savaşın kırılma anlarını gösteren NFT’ler satmaya başladığını aktarmıştık. Satılan bu varlıkların savaş fonu oluşturmada kullanılacağı aktarılmıştı. Şimdi ise Brezilya’dan bir NFT açıklaması geldi. Ülkede bulunan bir şirket, NFT’lerin gezegenimiz için oldukça önemli olan bir konuya yardımcı olabileceğini açıkladı.

Nemus isimli şirket, iklim değişikliklerinin etkileri ve ormansızlaşma gibi oldukça büyük sorunla karşı karşıya kalan Amazon ormanlarını kurtarmanın bir yolunun NFT’ler olduğunu açıkladı. Yağmur ormanlarından 418 kilometrekarelik bir alanın sahibi olan Nemus, bu alanların korunmasını finansa etmek için NFT satıyor.

Cuma günü yapılan açıklamalarda, NFT’yi satın alan insanların ormanlık alanları korumaya sponsor olacağı aktarıldı. Yetkililer, bu dijital varlıklardan elde edilen gelirlerin ağaçları koruyacağını, açık alanları yeniden canlandıracağını ve sürdürülebilir kalkınma planlarını destekleyeceğini ifade etti. Şirketin kurucusu Flavio de Maira Penna da NFT olarak satılan arazilere insanların gerçekten sahip olmayacağını; ancak bu bireylerin uydu görüntülerini lisanslama ve koruma durumu ile ilgili tüm bilgilere erişiminin olacağını kaydetti.

İlk günde satışa sunulan 8.000 hektarlık NFT’nin %10’unu satmayı başardıklarını söyleyen Penna, önümüzdeki haftalarda satışların hızlanmasını beklediğini sözlerine ekledi. Ayrıca NFT’leri satın almak isteyenlerin çevrim içi haritalar yoluyla belirlenen alanlara ulaşabileceği, 81 hektara kadar arazinin alınabileceği açıklamalar arasında yer aldı.

Ek olarak şirket; en küçük parseller için 50 dolar, en büyükler için ise 51.000 dolar ücretin yer aldığını belirtti. Bunun yanı sıra her token’ın ABD merkezli bir firma tarafından geliştirilen; bir Amazon bitkisinin veya hayvanının fotoğrafıyla birlikte alıcıya teslim edileceği aktarıldı.

Bu durumun bazı soru işaretleri oluşturduğunu da söylemek gerek. Birçok insan, NFT’leri sera gazı emisyonlarına sebep olan yoğun bilgi işlem gücü gerektirmesi nedeniyle eleştiriyor ve çevresel konulara dikkat çekiyor. Ancak Nemus, Amazon’un altında olduğu tehlikenin NFT’nin neden olduğu maliyetlerden çok daha fazla olduğunu söyleyerek bu eleştirilere karşı çıkıyor.

İLGİLİ HABER Ukrayna, Savaşın Kırılma Anlarını NFT Olarak Satmaya Hazırlanıyor: Amaç Orduyu Fonlamak


Kaynak webtekno.com

 

Blizzard Oyunları Steame Geliyor! İşte Eklenecek İlk Oyun

Oyuncular arasında çok sevilen birçok yapıma sahip olan Blizzard, uzun yıllardır kendi platformu Battle.net üzerinden satıyordu. Şirket,  bugün bu huyundan vazgeçeceğini duyurarak oyuncuları sevindirecek bir açıklama yaptı.

YouTubea Oyun Geliyor: Üstelik Oynamak İçin İndirmek Bile Gerekmeyecek

ABD merkezli teknoloji devi Google'ın, dünyanın en popüler çevrimiçi video platformu YouTube ile ilgili yeni planları ortaya çıktı. Yaşanan gelişmelere göre şirket, kullanıcıların YouTube üzerinden oyun oynamasını sağlamak istiyor. Peki bu nasıl mümkün olacak? Gelin YouTube'un henüz test aşamasındaki yeni özelliğine yakından bakalım.

Platformlar Arası Yarış Kızışıyor: Instagramın Ardından TikTok da Ücretli Abonelik Sistemi Üzerinde Çalıştığını Açıkladı

Dün sizlerle paylaştığımız bir haberde, popüler sosyal medya platformu Instagram’ın içerik üreticileri için planladığı ‘ücretli abonelik’ sisteminin testlerine başladığını aktarmıştık. Sınırlı sayıda kullanıcıda denenmeye başlayan bu özellik sayesinde içerik üreticilerinin aylık bir abonelik ücreti belirleyebileceği; bu sayede de abonelere özel hikâye ve canlı yayınların uygulamaya geleceği ifade edilmişti.

Apple Vision Pro ile En Büyük Rakibi Meta Quest 3 Arasındaki Farklar (Aradaki $3.000 Neyin Nesi?)

Vision Pro için Apple’ın iPhone’dan sonraki en büyük devrimi desek pek de yanlış bir şey söylemiş olmayız. Fiyatını kenara koyacak olursak oldukça etkileyici olan bu cihaz için çoğunuz “Zaten sanal/artırılmış gerçeklik gözlükleri/başlıkları daha önce de vardı, Apple yapınca mı olay oldu” diye düşünüyor olabilirsiniz.